Δύο δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ

16:01 4/6/2021 - Πηγή: meatnews

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Νέος Στρατηγικός Σχεδιασμός για τη Γεωργία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, στα πλαίσια της δεύτερης ημέρας του 9ου Regional Growth Conference.

Ο κ. Λιβανός ξεδίπλωσε τις στρατηγικές του υπουργείου και ανέλυσε τους 7 βασικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για το μέλλον. Επίσης τόνισε πως τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας οι αγρότες έχουν στηριχθεί από το

κράτος με περίπου 473 εκατομμύρια ευρώ.  

Η νέα εθνική στρατηγική

Η νέα Εθνική Στρατηγική, όπως την περιέγραψε ο υπουργός, έχει επτά σημαντικές προτεραιότητες:

1) Στηρίζουμε τους 650.000 αγρότες μας, συνεχώς και τώρα στα δύσκολα. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στεκόμαστε δίπλα τους, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για τη στήριξή τους, συνολικά ύψους περίπου 473 εκ. €, και παράλληλα στηρίζουμε τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων.

2) Αναλογιζόμενοι την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, προχωράμε σε σχετικές δράσεις. Πρώτιστο μέλημά μας σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην αγροτική καλλιέργεια, καθώς είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας. Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και προχωράμε στην υλοποίηση μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων.

3) Προγραμματίζουμε έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, για την έξυπνη γεωργία και τη μετάβαση του αγροτικού τομέα στη νέα ψηφιακή εποχή.

4) Επιδιώκουμε την ένταξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, της ιδέας της αγροτικής παραγωγής, της ορθής υγιεινής διατροφής και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και επέκταση των αγροτικών σχολών μας και ένα πρόγραμμα ειδικών καταρτίσεων με θεματικές ανά καλλιέργεια και ανά περιφέρεια.

5) Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και παραγωγών από νοθείες, παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» και προχωράμε στην ενοποίηση και οριζόντια συνεργασία των 7 διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών.

6) Επικεντρωνόμαστε στην εξωστρέφεια της παραγωγής μας, πραγματοποιώντας συνεχείς διμερείς επαφές.

7) Και τέλος, αλλά ίσως στην πιο κεντρική θέση: Θέτουμε στο επίκεντρο της αγροδιατροφικής πολιτικής μας την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα. Στόχος μας να ενισχύσουμε, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα και μέσω αυτών τις αξίες μας, καθώς και να ανταποκριθούμε στη σύγχρονη απαίτηση για προϊόντα πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Εξωστρεφές ΥΠΑΑΤ

Ο κ. Λιβανός έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ΥΠΑΑΤ υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα το συγκεκριμένο υπουργείο μετείχε μόνο στην ΔΕΘ. Τώρα είναι απόφαση να πηγαίνει παντού και να αναπτύσσει εξωστρεφή πολιτική με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές «Τολμάμε και τοποθετούμαστε για εθνική στρατηγική και αυτή την εθνική στρατηγική θέλουμε να την εφαρμόσουμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός αποκάλυψε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να απορροφήσει  περίπου δυο δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Οι συγκεκριμένοι πόροι, όπως είπε, θα κατευθυνθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

- Τον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα μέσω προγραμμάτων για την καινοτομία και την πράσινη γεωργία, τον εκσυγχρονισμό, τον αγροτουρισμό, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση.

- Τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι δεν φοβόμαστε να πούμε ότι τον ιδιωτικό τομέα, μέσω ΣΔΙΤ, τον θέλουμε μέσα στην προσπάθεια αυτή»

- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα,

- Τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών

Σε ότι αφορά στην ΚΑΠ από την οποία η Ελλάδα δικαιούται 19,5 δις ευρώ τόνισε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών μέσα από τις παρεμβάσεις του έγινε εφικτό να διασφαλιστούν οι ελληνικές θέσεις για ορθή, παραγωγική και ρεαλιστική υλοποίηση της συμφωνίας. Και όχι μόνο αυτό, καθώς η Ελλάδα ηγήθηκε της συζήτησης. Την αλλαγή της αντιμετώπισης για τη χώρα μας, όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, τη βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα «μια διαφορετική εικόνα υπάρχει πια για τη χώρα στην παγκόσμια οικονομία μας και αυτό το βλέπουμε στα χαμηλά επιτόκια, αλλά και σε όλες τις πρωτοβουλίες με τελευταία το πράσινο διαβατήριο που ουσιαστικά η Ελλάδα πλέον «ρυμουλκεί» την υπόλοιπη Ευρώπη και το ίδιο θα κάνουμε και στο δικό μας αγροτικό χώρο», τόνισε και κατέληξε: «Η ΚΑΠ θέλει  κυρίως ρεαλισμό ευελιξία, επικουρικότητα, απλούστευση και σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των κρατών».

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο Πέτρος Κόκκαλης Ευρωβουλευτής, ο Nobert Lins Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σέρκος Χαρατουνιάν Πρόεδρος ELGO και ο Νίκος Ευθυμιάδης Πρόεδρος Redestos.

Keywords
Τυχαία Θέματα