Διαμάχη Βορίδη – ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική σύγκλιση των αγροτικών ενισχύσεων

Τη δική του γραπτή απάντησηέδωσε ο ΥΠΑΑΤ Μάκης Βορίδης στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «αφωνία της ελληνικήςκυβέρνησης απέναντι στη βούληση του νέου Επιτρόπου Γεωργίας για πλήρη εξωτερικήσύγκλιση των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ».

Στην απάντησή του οκ. Βορίδης ανέφερε:

«Ενημερώνω τους γνωστούςεπιτυχημένους και ικανούς διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ότι το ζήτημα τηςεξωτερικής σύγκλισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν αποτέλεσεαντικείμενο της ημερησίας διατάξεως του συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, αποτέλεσε αντικείμενο της ημερησίας διατάξεως τουύψους του προϋπολογισμού, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης.

Προφανώς, ως καλήδιαπραγμάτευση στο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται, το να λες άσχετα πράγματα τη λάθοςστιγμή αντί να θέτεις τα ζητήματα που πρέπει τη σωστή στιγμή και μάλισταέχοντας κάνει την κατάλληλη προετοιμασία.

Προφανώς, η θέσητης Ελλάδος επί της εξωτερικής συγκλίσεως είναι γνωστή και προσφάτως τηδιατύπωσα στην ιταλική αντιπροσωπεία με την οποία είχα διμερή συνάντηση,προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μέτωπο συμμαχιών προς την κατεύθυνση αυτή.

Προφανώς, την ίδιαθέση διατύπωσα και στη συνάντηση που είχα την επόμενη μέρα με ΈλληνεςΕυρωβουλευτές, στην οποία παρών ήταν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. ΔημήτρηςΠαπαδημούλης καθώς επίσης και ο επιστημονικός συνεργάτης του κ. ΠέτρουΚόκκαλη.

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑθέλει να σχολιάζουμε δηλώσεις των υποψηφίων Επιτρόπων την ώρα που η Επιτροπήπαρίσταται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια του ενενεργεία Επιτρόπου κ. Phil Hogan.

Επειδή ηδιαπραγματευτική δεινότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή, τους συμβουλεύουμε στομέλλον να κρατάνε τις σχετικές συμβουλές για τον εαυτό τους.

Έτσιαντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, έχειεμπειρία ο ελληνικός λαός».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποίασημείωνε:

«ΟιΈλληνες αγρότες θα πρέπει να ανησυχούν για την αφωνία της ελληνικής κυβέρνησηςαπέναντι στην βούληση του νέου Επίτροπου Γεωργίας για πλήρη εξωτερική σύγκλισητων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ, όπως αυτή εκφράσθηκε στην ακρόαση τουΕυρωκοινοβουλίου, όπου χαρακτηριστικά δήλωσε ότι “είµαστε σε πολύ καλό δρόµογια την εξίσωση των επιδοτήσεων µεταξύ των κρατών-µελών και των αγροτών πουδραστηριοποιούνται στην ίδια χώρα, ενώ εφόσον αναλάβω θα κάνω ό,τι µπορώ για ναεπισπεύσω τη διαδικασία αυτή”. Αυτό πρακτικά σημαίνει τεράστια μείωση πάνω του50% των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι έλληνες αγρότες (από 57 ευρώ το στρέµµακατά µέσο όρο θα λαµβάνουν περίπου 26 ευρώ το στρέµµα). Σε αυτή τη περίπτωσηένας πολύ μεγάλος αριθμός, κυρίως μικρών εκμεταλλεύσεων, θα γίνει μη βιώσιμος,το εισόδημα του Έλληνα αγρότη θα καταβαραθρωθεί, η γεωργική δραστηριότητα θαεγκαταλειφθεί, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή καιτο περιβάλλον.

Περιμέναμε ότι κατ’ ελάχιστον οαρμόδιος Υπουργός κος Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών που πραγματοποιήθηκε στις14-15/10, θα διατύπωνε ξεκάθαρα ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την χώραμας και θα κατέγραφε την πλήρη αντίθεση του. Αντί αυτού περιορίσθηκε μόνο στηνυπεράσπιση του ύψους του προϋπολογισμού, χωρίς καμία αντίθεση στην παραπάνωπρόταση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τον τρόπο κατανομής του μεταξύ των κρατώνμελών.Καλούμε την κυβέρνηση τηςΝ.Δ. να αξιοποιήσει όλες τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση τουΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό και να διασφαλίσει τα ποσά ενισχύσεων που λαμβάνουν οιΈλληνες αγρότες σήμερα».

The post Διαμάχη Βορίδη – ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική σύγκλιση των αγροτικών ενισχύσεων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα