Ασφαλή αλλά και «πραγματιστική» προσέγγιση στα μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη ζητούν χώρες της Ε.Ε.

Σε κοινή δήλωση για την υπόθεση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) και της ευρωπαϊκής προσπάθειας να την αντιμετωπίσει, προχωρούν κράτη μέλη της Ε.Ε. στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ερχόμενης εβδομάδας (14-15/10).

Την κοινή δήλωση, την οποία συνυπογράφουν οι χώρες της ομάδαςΒίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) και οι Βουλγαρία, Κροατία,Ρουμανία, Σλοβενία, καταθέτει εκπροσωπώντας και τους υπολοίπους

η Τσεχία. Στηδήλωση τονίζεται ότι οι χώρες που επλήγησαν από την ΑΠΧ θα πρέπει να μπορούν όχιμόνο να βασίζονται στην ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, αλλά και υποχρεωτικά ναεφαρμόζουν αξιόπιστες, ομοιόμορφες και δοκιμασμένες διαδικασίες για τηνκαταπολέμηση του ιού της ΑΠΧ. Επιβάλλεται, λένε, οι κανονισμοί να διασφαλίζουνότι τα μέτρα και οι μέθοδοι που επιλέγονται να μην είναι ούτε ανεπαρκείς ούτεαναποτελεσματικές. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα κράτη μέλη ζητούν ναεντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν τονρόλο της επιστήμης και της έρευνας στην προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση που θαεξαλείψει την ασθένεια.

Όπως τονίζουν στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Γεωργίαςτων 8 κρατών μελών:

Η παρουσία της ΑΠΧ στο φυσικό περιβάλλον (μεταξύ τωναγριόχοιρων) αυξάνει τον κίνδυνο για τις εκμεταλλεύσεις που διατηρούν χοίρους,καθώς οι αγριόχοιροι αποτελούν τον βασικό παράγοντα της ασθένειας. Συνεπώς ταμέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να στοχεύουν,ειδικά, στη συστηματική μείωση του πληθυσμού αγριόχοιρων. «Είναι αναγκαίο να αποφασιστεί μια ξεκάθαρα, κοινή και υποχρεωτική θέση τηςΕ.Ε. και των κρατών μελών σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων ωςμέτρο καταπολέμησης της ΑΠΧ» υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των 8.

Πάντως, αν υποθέσουμε ότι μέχρι εδώ αναφέρονται τααυτονόητα, φαίνεται ότι τα ουσιαστικότερα ακολουθούν αμέσως μετά: «Η εμπειρία από την εφαρμογή των περιορισμώνπου επιβάλλει η Ε.Ε. σε χώρες όπου εντοπίζεται ο ιός, δείχνει ότι μερικέςαπαγορεύσεις δεν οδηγούν ευθέως σε μειωμένο ρίσκο εξάπλωσης της ασθένειας, ενώτην ίδια στιγμή δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία της εκτροφήςχοίρων στις περιοχές αυτές» υποστηρίζουν οι υπουργοί Γεωργίας στην κοινήδήλωση και τονίζουν ότι «η έκταση τωναπαγορευμένων περιοχών που συνδέονται με το συμβάν της ΑΠΧ θα πρέπει ναεφαρμόζεται επαρκώς για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας και οι εμπορικοίκανονισμοί εντός των περιοχών κινδύνου θα έπρεπε να λαμβάνουν μια ασφαλή αλλάπερισσότερο πραγματιστική διάσταση».

Περαιτέρω, λένε οι υπουργοί, υπάρχει ανάγκη για διεύρυνση τηςΚοινοτικής οικονομικής στήριξης για τα μέτρα καταπολέμησης της ΑΠΧ, πουλαμβάνει κάθε κράτος μέλος. «Από το 2014τα μέτρα που συνδέονται με την καταπολέμηση της ΑΠΧ αποτελούν ένα αυξανόμενοβάρος για τον εθνικό προϋπολογισμό της χώρας στην οποία εφαρμόζονται. Είναιπροφανές ότι τα μέτρα που λαμβάνει μια χώρα όπου εντοπίστηκε ΑΠΧ, προστατεύουν όλεςτις υπόλοιπες περιοχές που είναι ελεύθερες από ΑΠΧ, και συνεπώς αφορούν όλα τακράτη μέλη της Ε.Ε.». Έτσι στο όνομα της αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι 8με την κοινή τους δήλωση ζητούν να διασφαλιστεί μια αυξανόμενη ευρωπαϊκήσυγχρηματοδότηση στα μέτρα που λαμβάνονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειαςστις περιοχές όπου δεν έχει εμφανιστεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούν να αναθεωρηθεί η μέθοδος με την οποία υπολογίζεται το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης στα κτηνιατρικά προγράμματα, ειδικά για την ΑΠΧ. Το ζητούν αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ίση αντιμετώπιση του κόστους πανευρωπαϊκά, καθώς αυτή τη στιγμή το κόστος κάθε μονάδας υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που δίνει η EUROSTAT για τις αμοιβές στα κράτη μέλη. Αυτό όμως είναι δυσανάλογο για τα κράτη μέλη με χαμηλότερους μισθούς και οδηγούν σε κόστη μονάδας που καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού κόστους κι έτσι ορθώνουν εμπόδια στην εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων.

Σημειώνοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής ανάλυση των διαθέσιμων μέτρων στήριξης για χοιροτρόφους και για τον κλάδο συνολικά, οι 8 υπουργοί θεωρούν τέλος αναγκαίο να εντατικοποιηθεί η επιστημονική και ερευνητική συνεργασία στην Ε.Ε., προκειμένου να γίνουν γρήγορα βήματα στο θέμα της επιδημιολογίας της ΑΠΧ, εστιάζοντας στη συμπεριφορά των αγριόχοιρων, οι οποίοι είναι η δεξαμενή του ιού της ΑΠΧ στο φυσικό περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα