Αραμπατζή: Στρατηγικής σημασίας τομέας της αγροτικής οικονομίας η πτηνοτροφία

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τουςαγροτικούς συνεταιρισμούς να είναι Νόμος – Πλαίσιο με βάση τις διεθνείςσυνεταιριστικές αρχές. Δεν σκοπεύουμε να τους “πνίξουμε” με υπερβολικές ρυθμίσεις αλλά αντίθετα, θέλουμε να τουςδώσουμε τα εργαλεία για να είναι ακόμη πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί,λειτουργώντας πάντοτε με όρους αγοράς, προς όφελος των μελών τους αλλά και τηςαγροτικής οικονομίας γενικότερα».

Με τη φράση αυτή σκιαγράφησε το Νομοσχέδιο που εκπονεί το ΥπουργείοΑγροτικής Ανάπτυξης και

Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η υφυπουργόςΦωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο και τον ΓενικόΔιευθυντή του Δ.Σ. του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων«Πίνδος».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, σε δήλωσή της μετά τησυνάντηση η κ. Αραμπατζή επισήμανε:

«Η “Πίνδος” είναι ένας συνεταιρισμός–πρότυπο, που λειτουργεί με απόλυτηεπιτυχία σε μια ανταγωνιστική αγορά, είναι καινοτόμος και πρωτοπόρος, έχεικαταστεί συνώνυμο της ποιότητας και στηρίζει την οικονομία μιας ορεινήςπεριοχής.

Τέτοιους συνεταιρισμούς έχει ανάγκη η χώρα μας. Τέτοιους συνεταιρισμούςθέλουμε να ενισχύσουμε ώστε να παίξουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην αγορά προςόφελος των καταναλωτών και φυσικά των παραγωγών, καθώς και να βρουν μιμητές σετομείς της αγροτικής οικονομίας.

Θεωρώ πως ο κοινός μας στόχος για την ένταξη ολοένα και περισσότερωνπαραγωγών σε συλλογικά σχήματα μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα όταν οινομοθετικές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα ενισχύονται από το “καλό παράδειγμα”.

Γι’ αυτό και ξεκαθάρισα ότι ο ρόλος των συνεταιριστών δεν περιορίζεται στηνκατάθεση θέσεων και προτάσεων κατά τη διαδικασία εκπόνησης του Νομοσχεδίου,στην οποία εννοείται ότι οι θέσεις των μελών των ΑΣΟ θα έχουν βαρύνοντα ρόλοαλλά επεκτείνεται και στη διάδοση της συνεταιριστικής ιδέας μέσω τουπαραδείγματος.

Θέλουμε, συνεπώς, να γίνει υπόθεση πρωτίστως των ίδιων των συνεταιριστών ηδιάδοση της συνεταιριστικής ιδέας. Διότι το “καλό παράδειγμα” μπορεί, τελικά,να αποβεί ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας στο να αρχίσει να αλλάζει τουπόδειγμα στον αγροτικό τομέα, να αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία των παραγωγώνπρος την κατεύθυνση της συλλογικότητας προκειμένου να βελτιωθεί ηδιαπραγματευτική ισχύς τους στην αγορά».

Στη συνάντηση τέθηκαν με έμφαση και πολλά άλλα ζητήματα,όπως:

- Η μείωση της φορολογίας και οι δυσβάσταχτεςσυνέπειες που είχε η εκτίναξη των φορολογικών δεικτών της προηγούμενηςδιακυβέρνησης αποτελώντας βασική τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας σε όλουςτους τομείς της οικονομίας και κυρίως στον αγροτικό, με την Υφυπουργό νααναφέρει: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας τηςέχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας καιήδη οι πρώτες μειώσεις έχουν γίνει πράξη (ΕΝΦΙΑ) ή δρομολογηθεί (μείωση στηφορολογία επιχειρήσεων και τα μερίσματα)».

Όσον αφορά το αίτημα του συνεταιρισμού για το μησυνυπολογισμό στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων η ΦωτεινήΑραμπατζή τόνισε: «Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται ναεπανεξεταστεί συνολικά το 2020 και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να εξεταστεί καιτο συγκεκριμένο ζήτημα».

- Γιατην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, η υφυπουργός επαναβεβαίωσε ότι πρόκειταιγια κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης κι έχουν ήδη δοθεί εντολές γιαεντατικοποίηση των ελέγχων. «Για να φθάσουμε όμως στο επιθυμητό επίπεδοαποτελεσματικότητας, χρειάζονται παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ενιαιοποίησης τωνελεγκτικών μηχανισμών και αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας ενώ απόλυτααπαραίτητη είναι η συνδρομή των υγιών παραγωγικών δυνάμεων».

Αναφερόμενη ειδικά στον κλάδο της πτηνοτροφίας ηκ. Αραμπατζή δήλωσε: «Η πτηνοτροφία αποτελεί για την Κυβέρνησηστρατηγικής σημασίας τομέα της αγροτικής οικονομίας και φυσικά είναι στιςπροτεραιότητές μας να τον στηρίξουμε και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξήτου».

Keywords
Τυχαία Θέματα