Αραμπατζή: Covid-free τα ελληνικά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα

Προβάδισμα στη διεθνή αγοράβλέπει για τα ελληνικά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως η ίδια επισήμανε μιλώνταςσε διαδικτυακό συνέδριο με θέμα: «The new world of Agriculture – Smart Agro-tech in South-Eastern Europe» που διοργάνωσε η Ισραηλινή πλατφόρμα Improvate: «Τα ελληνικά τρόφιμα και γενικότερα τα αγροτικά προϊόντα έχουν προβάδισμα σήμερα στην αγορά – όπως αποδεικνύει η αύξηση των εξαγωγών τους

– καθώς, επιλέγοντάς τα, ο καταναλωτής, που εύλογα αναζητεί ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, μπορεί να είναι σίγουρος πως είναι «covid-free» καθώς η Ελλάδα είναι από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρώπη».

Η κ. Αραμπατζήπαρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση τωνεξαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά και τη στήριξη των παραγωγών, ενώ, απαντώνταςσε ερώτηση για τις αλλαγές που θα προέκρινε ως αναγκαίες στον ελληνικό ΑγροδιατροφικόΤομέα μέσω και της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας αξιολόγησε ωςβασικότερες:

-«τηνδιευκόλυνση, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της μείωσης τηςγραφειοκρατίας, της πρόσβασης των παραγωγών στα χρηματοδοτικά εργαλεία

-καιτον λεγόμενο «εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα», δηλαδή τηνδιευκόλυνση της πρόσβασης αγροτών και κτηνοτρόφων σε ίντερνετ υψηλών ταχυτήτωνόπου κι αν βρίσκονται.

Έχουμεπλέον και τις πηγές χρηματοδότησης και τη σύγχρονη τεχνολογία για να συμβάλουμεστη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή και τονμετασχηματισμό της σε πιο «έξυπνη», πράσινη, εξωστρεφή καιμοντέρνα γεωργία», υπογράμμισε ηΥφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Προς την κατεύθυνσηαυτή η κ. Φωτεινή Αραμπατζή ανέδειξε ως «καλή πρακτική» την πρόσφατηπρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να εγκαθιδρύσει σε συνεργασίαμε ακαδημαϊκά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς έναν Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίαςμε έμφαση στο μεγάλο οικοσύστημα της διατροφής και εξειδίκευση στα τρόφιμα, τηναλυσίδα παραγωγής, την ευζωία και τηνυγεία, τη γονιδιωματική και την βιοπληροφορική, τον τουρισμό, την κυκλικήοικονομία, τις εμπειρίες των καταναλωτών και τις σύγχρονες τεχνολογίες εμπορίουκαι βιομηχανίας.

«Σ’ αυτό το γενικό μακρο-πλαίσιο, θα ήθελα να αναδείξω ιδιαίτερα την αναγκαιότητα πιο ενεργής και άμεσης στήριξης σ’ εκείνους τους παραγωγούς, συχνά μικρούς παραγωγούς, που επιμένουν να καλλιεργούν εφαρμόζοντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές προστατεύοντας το περιβάλλον», ανέφερε η Υφυπουργός και τόνισε:

«Το μοντέλο της γεωργίας που εμείς έχουμε στο μυαλό μας και προωθούμε έχει στο επίκεντρό του την ανθρώπινη ευζωία και τη βιοποικιλότητα. Γι’ αυτό προσπαθούμε να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή που γίνεται με περιβαλλοντικά αειφόρο τρόπο και να την διευκολύνουμε να βρει την θέση που της αξίζει στις αγορές. Και σ’ αυτό αναμφίβολα θα βοηθούσε μια εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι βασικό σημείο, στο οποίο θα ήθελα να δω «την αλλαγή να γίνεται πράξη».

The post Αραμπατζή: Covid-free τα ελληνικά τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα