H πτηνοτροφική σε ανοδική τροχιά

Η πτηνοτροφία τόσο σε διεθνή κλίμακα όσο και σε εγχώρια είναι ένας ανερχόμενος κλάδος ο οποίος εξελίσσεται φυσικά, αλλά αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για αυτάρκεια σε προϊόντα κοτόπουλου της τάξης του 75% - ποσοστό που αφήνει πίσω του το χοίρειο και βόειο κρέας.

Εξαιτίας της δυνατότητας και της ευκολίας που έχει το κοτόπουλο στους τρόπους κατανάλωσης, η δυναμική του κλάδου στον ετήσιο τζίρο των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μπορεί να μεταφραστεί σε 1,2 δισ. ευρώ αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην ελληνική

οικονομία. Σήμερα απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους, ενώ η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στους 283 χιλιάδες τόνους.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους παραγωγής, στο οποίο περιλαμβάνεται και η έλλειψη ζωοτροφών που συνοδεύεται από την άνοδο των τιμών, γεγονός που επιβάρυνε την πτηνοτροφία (2021) πάνω από 50 εκατ. ευρώ και το 2022 πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κοτόπουλου στην Ελλάδα είναι σε μια σταδιακή ανοδική πορεία, με πολύ καλές προοπτικές. Οι επιβαρύνσεις αυτές ήταν αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς. Παρ’ όλα αυτά ο κλάδος κατάφερε το 2022 να αντέξει όλη αυτή την πίεση μετακυλώντας ένα μέρος του κόστους παραγωγής στην αγορά ενώ ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης απορρόφησαν οι παραγωγοί», αναφέρει στο ot.gr ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» και συνεχίζει λέγοντας πως «το 2023 φαίνεται να υπάρχει μία μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές των ζωοτροφών, χωρίς όμως να φαίνεται αν αυτή θα έχει διάρκεια ή είναι ευκαιριακή. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις νέες σοδειές στα σιτάρια του Ιουλίου και στα καλαμπόκια τον Οκτώβριο. Από κει θα εξαρτηθεί αλλά και από την σχέση του ευρώ με το δολάριο για τις εισαγωγές που γίνονται από τρίτες χώρες».

Παρ’ όλες, όμως, τις δυσκολίες, η κατανάλωση του κοτόπουλου δείχνει να είναι μια σταθερή αξία στις ζωικές πρωτεΐνες, αφού και φτηνή τιμή του είναι στα θετικά σημεία του.

Βάσει των καταχωρημένων στοιχείων στην εφαρμογή «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στην οποία καταγράφονται οι πραγματοποιηθείσες σφαγές στα εγκεκριμένα σφαγεία, το 2021 οδηγήθηκαν για σφαγή περίπου 138 εκατ. ορνίθια κρεοπαραγωγής αποδίδοντας περίπου 260 χιλιάδες τόνους κρέατος. Τα ορνίθια αυτά εκτράφηκαν σε 1.117 πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 εκτιμάται έφτασε περίπου στους 283 χιλιάδες τόνους. Από αυτούς περίπου οι 271 χιλιάδες τόνοι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος ορνιθίων διοχετεύεται στην αγορά από μόλις 10 επιχειρήσεις και παράγεται από αυτές και τους συνεργαζόμενους με αυτές παραγωγούς.

Το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν για εκτροφή περίπου 153 εκατομμύρια νεοσσοί ορνιθίων κρεοπαραγωγής.

Να σημειωθεί πως ο κύριος όγκος της παραγωγής του κρέατος ορνιθίων από συστηματικές εκτροφές βρίσκεται στις περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες παράγεται το 53%, το 22,8% και το 18,7% αντίστοιχα (εκτιμήσεις 2022).

Κι εδώ, όμως, στην πτηνοτροφία οι έλεγχοι των εισαγωγών είναι ένα ακόμα ζητούμενο. «Ο Έλληνας θεωρεί ότι καταναλώνει ελληνικά προϊόντα, τα οποία όπως έχουν δείξει όλες οι έρευνες, τα προτιμά. Έτσι, και το τελικό προϊόν που φθάνει στον καταναλωτή είτε είναι κοτόπουλο είτε παρασκευάσματα πρέπει να αναφέρουν επάνω την προέλευσή τους, από ποια χώρα προέρχεται. Οι γύροι για παράδειγμα δεν γράφουν αν έχουν παρασκευαστεί από ελληνικό κοτόπουλο ή όχι», τονίζει ο γενικός διευθυντής της «Πίνδος».

Η πτηνοτροφία δεν πηγαίνει μόνο καλά στην εγχώρια αγορά, αλλά με συγκρατημένα βήματα γίνονται και εξαγωγές και όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Τσακανίκας: «Πριν από 5 χρόνια ούτε που το συζητούσαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε εξαγωγές. Η ποιότητα όμως των ελληνικών κοτόπουλων υπερτερεί και όπου έγιναν δοκιμές να εξαχθούν προϊόντα κοτόπουλου και παρασκευάσματα, είδαμε ότι προχωρά με καλούς ρυθμούς. Οι εξαγωγές με στοιχεία από τις εταιρείες κυμαίνονται από 3% έως 8 με 10%. Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό αλλά κάθε χρόνο σταδιακά ανεβαίνει».

Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
h-ptinotrofiki-se-anodiki-trochia.htm
Τυχαία Θέματα