Σχολεία ξεχασμένα από τον …κόσμο – Α΄
Αυτές τις μέρες, αλλά και ολόχρονα, περιόδευσα για να δω από κοντά πώς δραστηριοποιούνται οι ιερείς μας, που τελείωσαν την Πατριαρχική Σχολή ή το Ορθόδοξο Διδασκαλικό Κολλέγιο.
Έτσι, όσοι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ επωφελήθηκαν την ευκαιρία που τους δινότανε, απέκτησαν ταυτόχρονα και πτυχίο δασκάλου. Και φυσικά τα αξιοποίησαν, γιατί εδώ μέσα, στον ίδιο τον χώρο μας, λειτουργεί Δημοτικό οκτατάξιο και νηπιαγωγείο μαζί.
Για αρκετές μέρες προγραμματιζόταν αυτό το ταξίδι στην ανατολική πλευρά της Κένυας, κοντά στα σύνορα της Τανζανίας, στην πολύ γνωστή σε όλους μας
Κοίταξα γύρω μου για να μπορέσω να αντιληφθώ καλύτερα πού βρισκόμουν. Όπως ανέφερα στην αρχή η όλη περιοχή δεν είδε σταγόνα βροχής για αρκετούς μήνες. Πάντα μου αρέσει να εξετάζω τη φύση μιας περιοχής που επισκέπτομαι. Λόγω αυτής της ξηρασίας, οπωσδήποτε δεν υπήρχε νερό ούτε στα ποτάμια ούτε στις λίμνες. Τόση ήταν η ξηρασία! Όμως κάθε λίγο και λιγάκι έβλεπα τις γυναίκες να κουβαλούν στα κεφάλια τους μεγάλα μπετόνια με νερό, τα οποία, όπως μου εξήγησαν, διανύουν τεράστιες αποστάσεις, όπου μπορούν να βρουν μια, κυριολεκτικά, τρύπα – πηγή, με άλλα λόγια, για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο νερό για την επιβίωσή τους. Όπως παρατηρούσα γύρω, συναντούσαμε νεαρούς Μασάι να βόσκουν τις αγελάδες τους. Δεν υπήρχε ούτε ένα πράσινο φύλλο στα δέντρα, το ίδιο και χάμω. Διερωτήθηκα τι μπορούσαν να βρουν για να χορτάσουν την πείνα του, έτρωγαν χόρτα ξηρά, δεν είχαν άλλη επιλογή! Πάνω στα ξηρά δέντρα τα γυμνωμένα, τα διάφορα είδη πουλιών έκτιζαν τις φωλιές τους, κρυβόντουσαν μέσα, γιατί ο ήλιος ήταν καυτερός.
Τεράστια βουνά περικύκλωναν τον γύρω χώρο όχι από χώμα αλλά από πέτρα. Στάθηκα και θαύμασα αυτό το περίεργο θέαμα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι άνθρωποι εδώ αλλά και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές ζουν ακόμα το μεγάλο θαύμα της Δημιουργίας. Απολαμβάνουν ολοκληρωτικά το μεγαλείο και τη σοφία που ο Θεός Δημιουργός με τα ίδια Του τα χέρια έφτιαξε αυτό τον όμορφο και «λίαν καλώς» κόσμο.
Εγκαταλείπω τις σκέψεις μου, για την ομορφιά της φύσης που δεν διαφέρει από την έρημο που έζησαν άγιοι πατέρες και ασκητές της Εκκλησίας μας. Μέσα σ’ αυτό τον τόσο απομακρυσμένο χώρο, που προκαλεί δέος, πρόσεξα ότι οι δάσκαλοι είχαν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, αφού τα πρόσωπά τους έλαμπαν και ο τρόπος που μιλούσαν εξέφραζε για παιδική αθωότητα και καλοσύνη. Κατάλαβα ότι, μέσα τους, εκείνο που τους γέμιζε περισσότερο δεν ήταν η μετάδοση ξηρών γνώσεων στα μικρά αυτά παιδιά αλλά η αξιολόγηση των φυσικών τους προσόντων με τη σωστή καλλιέργεια, λόγω των ειδικών συνθηκών που ζουν, όπου αφομοιώνουν ό,τι είναι χρήσιμο, χρηστό και ωφέλιμο για την ψυχική και σωματική τους τελειότητα. Οι δάσκαλοι αυτοί όσον κι αν ζουν μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες έχουν μια κρυφή και αμετακίνητη θέση στο καθήκος που έχουν αναλάβει: να θέσουν στα στερημένα αυτά παιδιά έστω κάτω απ’ αυτ΄ς τις άθλιες συνθήκες που ζουν – κυριολεκτικά – στο πουθενά, μια υγιή κα γόνιμη σοφία και γνώαη, έτσι για να μπορέσουν, στο τέλος, να φτιάξουν χαρακτήρες παιδιών με ήθος και ανθρωπιά.
Καθόμουνα εκείνη τη μέρα μέσα σε μια από τις τάξεις του σχολείου. Κοίταζα τα αθώα μικρά παιδάκια που παρ’ όλη τη φτώχεια και τη μιζέρια τους, τα λαμπερά τους ματάκια ακτινοβολούσαν αρετή και ήθος, ψυχική ισορροπία και προπαντός δίψα και ετοιμότητα για μάθηση. Και πάλιν κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημ ότι πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν την παιδεία και το ήθος ή, ακόμα, την κουλτούρα και τα έθιμα ενωμένα μαζί με τη συστηματική σχέση και άγρυπνη ιερή σχέση του δασκάλου και του μαθητή…
The post Σχολεία ξεχασμένα από τον …κόσμο – Α΄ appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέος… Μπακασέτας! Τον έδιωξε ο Αλμέιδα από την ΑΕΚ, γυρίζει για βασικός στον Παναθηναϊκό
- Συγκλονίζει η Ματθίλδη Μαγγίρα: «Είχε μείνει ένας σκελετός με πέτσα, όταν «έφυγε» θεώρησα ότι λυτρώθηκε»
- Κηδεύτηκε ο Νίκος Παλαιοκώστας στα Τρίκαλα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
- Τρομακτικό τροχαίο στην Αρκαδία: Ηλικιωμένος μπήκε ανάποδα σε πλατεία και συγκρούστηκε με αγροτικό – Νεκρή η σύζυγός του
- Πέθανε σε ηλικία 46 ετών η δημοσιογράφος Στέλλα Καλησπεράτου
- Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη
- Αρκαδία: Νεκρή γυναίκα σε τροχαίο στο Λεβίδι
- Αρκαδία: Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα στο Λεβίδι – Μια γυναίκα νεκρή
- Εντοπίστηκε κατάστημα με απομιμητικά προϊόντα στη Δυτική Αττική – Κατασχέθηκαν 1.088 τεμάχια
- Ηράκλειο: Ανακατάληψη του “Ευαγγελισμού”
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Σπέρματα αληθείας στον Σωκράτη
- Ευλαβής κυρία μαθαίνει να διαβάζη υπερφυσικά
- Αρχαία διδάγματα και Ευαγγέλιο
- Διήμερη Πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη Τρίκκης
- Σχολεία ξεχασμένα από τον …κόσμο – Α΄
- Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης
- Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή των Πέντε Μαρτύρων εκ Σαμοθράκης (ΦΩΤΟ)
- Την Πέμπτη, 1η Μαΐου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Όλες οι Προσφορές
- Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος: «Από την ψηλάφηση στην πίστη»
- Εσπερινός Ζωοδόχου Πηγής στο Αρκαλοχώρι
- Τελευταία Νέα dogma
- Σχολεία ξεχασμένα από τον …κόσμο – Α΄
- Ευλαβής κυρία μαθαίνει να διαβάζη υπερφυσικά
- Αρχαία διδάγματα και Ευαγγέλιο
- Την Πέμπτη, 1η Μαΐου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Όλες οι Προσφορές
- Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης
- Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος: «Από την ψηλάφηση στην πίστη»
- Διήμερη Πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη Τρίκκης
- Τρισαρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή των Πέντε Μαρτύρων εκ Σαμοθράκης (ΦΩΤΟ)
- Εσπερινός Ζωοδόχου Πηγής στο Αρκαλοχώρι
- Σπέρματα αληθείας στον Σωκράτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σούπερ Λίγκα: Ο Ατρόμητος… χόρεψε τον Άρη κι έδωσε ενδιαφέρον στη μάχη της 5ης θέσης
- Ιράν: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 750 τραυματίες από έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς - Μαίνεται η πυρκαγιά
- Υπουργικό συμβούλιο: Επί τάπητος το θέμα της ακρίβειας – Τα σενάρια για τη συγκράτηση των τιμών
- Πότε έρχονται οι 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών
- Θεσσαλονίκη: Ένας 85χρονος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στα Βασιλικά
- Σαλαμίνα: Συνελήφθη εργοθεραπευτής για ασέλγεια σε ανήλικη με αναπηρία - Τι καταγγέλλει συγγενής της 17χρονης
- Δεν νίκησε στο Περιστέρι ο Άρης – Σε κίνδυνο η 5η θέση
- ΗΠΑ – Ιράν: Ολοκλήρωσαν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
- Τουλάχιστον 8 νεκροί από έκρηξη σε λιμάνι του Ιράν - 750 οι τραυματίες



