Προφητείες και πνευματική ζωή
Είναι και αυτό στοιχείο οξύμωρο της αχαρακτήριστης και ανίερης λεγόμενης «μεταπατερικής εποχής». Ο πιστός, ο χριστιανός λησμόνησε τα πνευματικά, δεν ενδιαφέρεται, δεν αναπαύεται, δεν αφιερώνει χρόνο στη μελέτη του ιερού Ευαγγελίου και της Αγίας Γραφής, και αν το κάμνει, απώτερο στόχο έχει όχι τον εξ Ουρανού φωτισμό, αλλά την ανούσια μάθηση, την άκαρπη επιστημονική και αγιογραφική κατάρτιση, μόνο και μόνο για να ¨γνωρίζει¨ να απαντήσει εάν ερωτηθεί, μόνο και μόνο για να δείχνει ότι μελέτησε και ¨γνωρίζει¨.
Παρά ταύτα, όμως, αφιερώνει ουκ ολίγο χρόνο στη μελέτη και ανάλυση των κάθε
Παραγωγικά σκεπτόμενοι, όμως, πνευματική ζωή και προφητείες δε συμβαδίζουν, τουλάχιστον με τον τρόπο που σήμερα έχουμε υιοθετήσει το προφητικό χάρισμα(1). Οι προφητείες από αγίους Πατέρες , ακόμη και της εποχής μας, διατυπώθηκαν με γνώμονα –κατά κανόνα – την εποχή, το χωροχρόνο, το θέμα και την ανάπτυξη της συζήτησης που κάθε φορά ελάμβανε χώρα μεταξύ των παρευρισκομένων, πολλές δε εξ αυτών έχουν αλληγορικό και ποιμαντικό περιεχόμενο και ουχί προφητικό και εσχατολογικό! Ως εκ τούτου, πολύ αμφιβάλλω εάν πράγματι ηκούσθησαν ποτέ ή ελέχθησαν προφητείες για όσα τελευταία οι πάντες σχεδόν διατείνονται, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν στο χριστεπώνυμο πλήρωμα αδημονία και, κυρίως, σύγχυση αυτής της ποιότητας και του βεληνεκούς που πνέει και εγκαθιδρύεται εντός των ¨ανεγκέφαλων¨ εγκεφάλων τους! «Και συλλογιέται η Φρόνησις πως τον εγέλα, και πως την εμπιστεύονταν πάντα – τι τρέλλα! – την ψεύτρα που έλεγε: «Αύριο. Έχεις πολύν καιρό»(2).
Ασφαλώς και δεν παραγνωρίζω την ύπαρξη και αγιοπνευματικά παρεχόμενη χάρη του «προφητεύειν»(3), πλην όμως, εκ του αποτελέσματος, διαφαίνεται περίτρανα ότι οι καθημερινές «προφητείες», που δήθεν διατυπώθηκαν από σύγχρονους αγίους και γεροντάδες, με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά, όχι μόνο δεν προάγουν ημάς στην ορθοπραξία και σωτηρία και δη, τον αγιασμό, αλλά στον αντίποδα, ¨γελοιοποιούν¨ την πνευματική ζωή, διαγράφουν την έκφραση και παρουσία της Θείας Πρόνοιας και, τελικώς, μετατρέπουν τον Άγιο Θεό σε ανθρωπομορφική καθέδρα επί της γης, που κύριο μέλημα έχει την άμεσα μελλοντική ανάκτηση των ¨αλησμόνητων¨ πατρίδων και ¨χαμένων¨ γαιών, την ενασχόληση με τα κοινωνικοπολιτικά παιχνίδια μιάς χώρας και την στρατιωτική – πολεμική επικράτηση του «εκλεκτού»» Του λαού ανά τα πέρατα της οικουμένης! Φθάσαμε ακόμη, και ξεπεράσαμε την ανέστια εκείνη κατάσταση, να μιλάμε σήμερα και να ασχολούμεθα περισσότερο χρόνο και καιρό με τον Αντίχριστο παρά με τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, περισσότερο καιρό με τον διάβολον παρά με τα θέματα τα πνευματικά!
Πόσα προφητικά τεχνάσματα , αλήθεια, αποδίδουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, στον αγιασμένο γέροντα της εποχής μας, άγιο Παΐσιο τον αγιορείτη! Σήμερα δεν ασχολούμαστε με τα πνευματικά, δε μετέχουμε της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας μας, λησμονήσαμε την προσευχή και την ταπείνωση, αλλά ¨γνωρίζουμε¨ καλά και επισταμένα όσα εκκλησιαστικά γεγονότα λαμβάνουν γύρω μας ευκαίρως στην απανταχού γη και, ακόμη περισσότερο, όσα πρόκειται να συμβούν! «Στην εποχή μας, που υπάρχει αυτή η σύγχυση του μυαλού, αφήσαμε τα Πατερικά βιβλία και πιάσαμε τα περιοδικά, που συγχύζουν περισσότερο. Αφήσαμε και το Ιερό Ευαγγέλιο, οι περισσότεροι, και ορμάμε να πιάσουμε το Πηδάλιο, έμπειροι και άπειροι, γι΄ αυτό και θαλασσοδέρνεται το ιερό Σκάφος, η Εκκλησία μας»(4).
Όσοι, λοιπόν, ¨ψευτοκήρυκες¨ και λαοπλάνοι της εποχής ετούτης, ενδιαφέρεστε αληθινά για την αληθινή σωτηρία της ψυχής και του αγιασμού σας, παρακαλώ θερμώς και ικετευτικώς, ασχοληθείτε με τη διδασκαλία του αγίου Παϊσίου αλλά και όλων των αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ουσιαστικά και εις βάθος, τουτ΄ έστιν, αγαπήσατε την ταπείνωση, την εκκλησιοκεντρική ζωή, την άδολη αγάπη στη μέθεξη της Σάρκωσής Του και αφήσατε – ικετευτικά το καταθέτω – την μακαρία Θεία Πρόνοια του Παναγίου Θεού. Άλλωστε, ως συνηθίζω να σημειώνω, μη λησμονούμεν αμφότεροι ότι υπάρχει και Θεός! «Η μεγαλύτερη αρρώστια στην εποχή μας είναι οι μάταιοι λογισμοί των κοσμικών ανθρώπων, που φέρνουν το άγχος. Την θεραπεία την δίνει μόνο ο Χριστός με την ψυχική γαλήνη, μαζί και την αιωνιότητα, αρκεί να μετανοήση ο άνθρωπος και να στραφή στον Χριστό»(5).
Παραπομπές:
1.«Εκάστω δίδοται η φανέρωσις του Πνεύματος προς το συμφέρον. Ω μεν γαρ διά του Πνεύματος δίδοται λόγος σοφίας, άλλω δε λόγος γνώσεως κατά το αυτό Πνεύμα, ετέρω δε πίστις εν τω αυτώ Πνεύματι, άλλω δε χαρίσματα ιαμάτων εν τω αυτώ Πνεύματι, άλλω δε ενεργήματα δυνάμεων, άλλω δε προφητεία…Πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διαιρούν ιδία εκάστω καθώς βούλεται», (Α΄ Κορ., 12, 7-11).
2. Καβάφη Κ., Άπαντα Ποιητικά, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα 2004, σελ. 20.
3. «Ο Άγιος Κοσμάς ήτο προφήτης μ.Χ. (…) Ο διά προσευχής, νηστείας και πάσης ασκήσεως καθαρθείς νους του Αγίου εγένετο ακηλίδωτον κάτοπτρον της Θεότητος, εδέχετο τας ελλάμψεις του Αγίου Πνεύματος και από υψηλοτάτης κορυφής έβλεπεν ό,τι δεν ηδύναντο οι πολλοί των ανθρώπων να ίδουν. Το καθαρόν της διανοίας του όμμα έβλεπε το απώτερον μέλλον ως παρόν και προέλεγε γεγονότα, εκ των οποίων άλλα μεν μετά παρέλευσιν ετών και δεκαετηρίδων πολλών συνέβησαν, άλλα δε δεν εξεπληρώθησαν ακόμη και αναμένουν την εκπλήρωσιν των εις το προσεχές μέλλον», Καντιώτου Αυγουστίνου(πρ. Μητροπολίτου Φλωρίνης), Κοσμάς ο Αιτωλός, Συναξάριον – Διδαχαί – Προφητείαι – Ακολουθία, Αθήναι 1971, σελ. 317.
4. Παϊσίου Αγιορείτου, Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα, Ιερό Ησυχαστήριο Ιωάννου του Θεολόγου, Θεσσαλονίκη 1995, σελ. 164.
5. Αυτόθι, σελ. 151.
The post Προφητείες και πνευματική ζωή appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κάτσε κάτω μωρή»: Η σοκαριστική επίθεση δικηγόρου σε πρόεδρο δικαστηρίου που προκαλεί σάλο
- 7 σημάδια στα πόδια που προαναγγέλλουν βλάβη στο συκώτι
- Διασώθηκε ο Αμερικανός πιλότος του F-15 στο Ιράν - "Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών"
- Επιλέγει απόβαση αντί ναυτικού αποκλεισμού
- Ήρωας πολέμου χαροπαλεύει μετά από επίθεση δύο 17χρονων κοριτσιών
- Axios: Πώς οι ΗΠΑ διέσωσαν και το δεύτερο μέλος πληρώματος του F-15 που καταρρίφθηκε στο Ιράν
- Συναγερμός στην Αττική: Τρεις φωτιές μέσα σε μία ώρα σε Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια και Μοσχάτο – Τι συνέβη;
- Στούντιο 4: Αποχώρηση βόμβα από την ΕΡΤ ή όχι – Η πρόταση του ΣΚΑΪ
- Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα - Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ
- Κόλλησαν στην κίνηση, γιατί φορτηγό μετέφερε… ολόκληρο σπίτι – Δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Κυριακή των Βαΐων: Γιατί σήμερα τρώμε ψάρι
- Κυριακή των Βαΐων: Τα ξεχωριστά έθιμα και οι παραδόσεις της ημέρας
- Προφητείες και πνευματική ζωή
- Σαν σήμερα: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της 05ης Απριλίου
- Μπορούν να “μεταταχθούν” οι ψυχές στην άλλη ζωή; (Βίντεο)
- Κυριακή των Βαΐων
- Τι σημαίνει η φράση «Δι᾿ευχών» στο τέλος των Ακολουθιών
- Έλεγε ο Γέρων Εφραίμ: Πανδοχείο ο κόσμος
- Κυριακή των Βαΐων: Ποιο ακριβώς γεγονός τιμάμε σήμερα
- Τελευταία Νέα dogma
- Προφητείες και πνευματική ζωή
- Κυριακή των Βαΐων: Γιατί σήμερα τρώμε ψάρι
- Κυριακή των Βαΐων
- Έλεγε ο Γέρων Εφραίμ: Πανδοχείο ο κόσμος
- Κυριακή των Βαΐων: Τα ξεχωριστά έθιμα και οι παραδόσεις της ημέρας
- Τι σημαίνει η φράση «Δι᾿ευχών» στο τέλος των Ακολουθιών
- Κυριακή των Βαΐων: Ποιο ακριβώς γεγονός τιμάμε σήμερα
- Σαν σήμερα: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της 05ης Απριλίου
- Μπορούν να “μεταταχθούν” οι ψυχές στην άλλη ζωή; (Βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Ούτε υπερβολή – Ούτε ταχύτητα»: Έξαλλοι Χρυσοχοΐδης και ΕΛΑΣ με Δημητρακόπουλο
- «Κάτσε κάτω μωρή»: Η σοκαριστική επίθεση δικηγόρου σε πρόεδρο δικαστηρίου που προκαλεί σάλο
- Πειραιάς: «Πετάχτηκε ξαφνικά, δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης», λέει ο οδηγός του λεωφορείου – Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 17χρονος
- «Ασπίδα» στην ενεργειακή κρίση το «πάγωμα» των τιμολογίων, οι επιδοτήσεις και το πλαφόν στα καύσιμα
- Διακομιδές εκατοντάδων χιλιομέτρων για ΜΕΘ Παίδων - Μόλις 8 στη Βόρεια Ελλάδα
- Τέλος στο θρίλερ: Διασώθηκε ο Αμερικανός πιλότος του F-35 στο Ιράν - Τραμπ: «Τον έχουμε»
- Γερμανία: Οι άνδρες 17 ως 45 ετών χρειάζονται άδεια από τον στρατό για να ταξιδέψουν εξωτερικό για πάνω από 3 μήνες
- Καιρός 5/4/26: Περιορίζεται ο άστατος καιρός σήμερα
- Τραγωδία στην Κόρινθο: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά άτομα προς σύλληψη μετά την κατάρρευση μπαλκονιού
- Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε πλήθος σε φεστιβάλ στη Λουιζιάνα - Πολλοί τραυματίες (video)



