Πώς από Ιουδαίος έγινε Χριστιανός

23:52 24/5/2024 - Πηγή: dogma

Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ

«Γιατί εγώ, ένας πρώην ραββίνος, έγινα χριστιανός;». Η ερώτηση ηχεί παράξενα στα αυτιά μου. Εγώ, από μόνος μου, έγινε χριστιανός, ακολουθώντας ένα σχέδιο, έναν σκοπό, μετά από δέουσα μελέτη; Όχι, η χάρη του Θεού με έκανε χριστιανό. Η μεταστροφή μου είναι μυστήριο για μένα, ενώπιον του οποίου σκύβω το κεφάλι μου με δέος. Ήταν το Άγιο Πνεύμα, Αυτό μόνο Του με μεταμόρφωσε.

Όταν δέχτηκαν τον Χριστό, οι διατάξεις του Δευτερονομίου έπαψαν να είναι μέσον για να

πλησιάσω τον Θεό… Αισθάνομαι τον εαυτό μου συνέχεια εντελώς γεμάτο από την Θεία αγάπη. Ξαφνικά, απροσδόκητα, ανεξάρτητα από κάθε δική μου προσπάθεια, φως έλαμψε πάνω μου – το φως το οποίον τον παλιό καιρό, όταν ήμουν ευσεβής Ιουδαίος, ήταν μόνο μια μακρινή αμυδρή λάμψη. Εντελώς ξαφνικά είδα μέσα μου τον Άγιο, το Μυστήριο των Μυστηρίων και, ακόμη, τον καθαρότερο τον καθαρότερων…

Όσον αφορά τη θρησκευτική ηθική είναι εν πολλοίς ίδια στον Ιουδαϊσμό και στο Χριστιανισμό. Οι εντολές που αφορούν τα ήθη συχνά εκφράζονται με ταυτόσημους όρους. Στην πράξη όμως διαφέρουν ριζικά. Η χριστιανική ηθική έχει δοθεί Άνωθεν, από το Άγιο Πνεύμα που κατήλθε σε εμάς μόνο μετά την Ανάσταση του Χριστού. Είναι το ίδιο Πνεύμα το οποίο οι ευσεβείς Ιουδαίοι ονειρεύονται ακόμη και σήμερα: Το αισθάνονται, Το βλέπουν αλλά μόνο από μακριά. Ο αληθινός χριστιανός όμως ζει εν Αγίω Πνεύματι δια της πίστεως του στον Ιησού Χριστό. Το Άγιο Πνεύμα αιχμαλωτίζει ακόμη και το σώμα μας με την πιο γλυκιά αγάπη, και το απελευθερώνει από τη δουλεία στα πάθη, μέχρις ότου το ίδιο το σώμα επιθυμήσει να «διαλυθεί» μέσα στο Πνεύμα. Και επομένως δεν έγινα χριστιανός από μόνος μου, ήταν ο Θεός που έστειλε την χάρη του Αγίου Πνεύματος και με έκανε χριστιανό…

Το Πνεύμα αναπαύεται μέσα στον αληθινό χριστιανό και τον περιβάλλει από παντού και όλο αυτό συμβαίνει με την πίστη στο Χριστό. Η διαδικασία είναι η εξής: η πίστη προσελκύει το Άγιο Πνεύμα, ενώ το Άγιο Πνεύμα ενδυναμώνει την πίστη, ενδιαφέρεται για σένα, σε συντηρεί, ενθαρρύνει τον διακαή πόθο σου για τη Βασιλεία του Θεού… Σε αυτούς που δεν έχουν γευθεί ακόμη την αληθινή χάρη, οι λόγοι μου θα είναι ακατανόητοι. Η πορεία της αληθινής μεταστροφής δεν μπορεί να περιγραφεί ή να ερμηνευθεί: είναι κάτι που το μάτι δεν μπορεί να δει ούτε το αυτί μπορεί να ακούσει. Όντας γεμάτος με χριστιανικά συναισθήματα, άκουσα την ψυχή μου να μιλάει μέσα μου, να με πληροφορεί για τη νέα μου γέννησε εν Χριστώ⸱ αλλά μίλησε στη γλώσσα της σιωπής, για την οποία δεν μπορώ να βρω λέξεις. Γνωρίζω ωστόσο ότι η ψυχή μου τραγούδησε ένα «άσμα καινόν», ένα νέο τραγούδι, ένα γλυκό τραγούδι αγάπης που σήκωσε από πάνω μου το βάρος του παρελθόντος. Και αυτό το τραγούδι με μεταμόρφωσε και γέννησε μέσα μου νέα θέληση, νέους διακαείς πόθους. Τώρα είμαι κατά κάποιον τρόπο ερωτευμένος με το Χριστό, και ξέρετε, ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τον Χριστόν δεν έχει καμιά επιθυμία να φιλοσοφήσει. Ένα πράγμα μόνο – να αγαπά αιωνίως.

Θέλετε να καταλάβετε; Θα θέλατε να αποκτήσετε την εμπειρία της χάριτος του Χριστού; Τότε αναζητήστε αυτή τη χάρη από Εκείνον που μπορεί να τη χαρίσει. Αν σας φαίνεται ότι αυτό δεν είναι για σας, επειδή δεν μπορείτε να πιστέψετε, η συμβουλή μου είναι να επιθυμήσετε να πιστέψετε και θα μπορέσετε να πιστέψετε. Με την πίστη φθάνετε στην πίστη. Επιμείνετε να επιθυμείτε την πίστη, και θα σας δοθεί. Όταν ήμουν Ιουδαίος, είχα και εγώ Θεό και το γνώριζα. Ήταν όμως ένας Θεός του οποίου η στάση αλλάζει ανάλογα με τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Με τον Χριστό όμως, τον Άγιο Μεσσία και Υιό του Θεού, οδηγήθηκα στη σφαίρα της απροϋπόθετης, σταθερής Θείας αγάπης. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό, εάν ήδη ζεις εν χάριτι. Ο Χριστιανισμός είναι ο πιο μεγάλος θησαυρός που είναι σε θέση να ικανοποιήσει την κάθε ψυχή.

Στον Χριστό βρίσκεται η αλήθεια για την οποία μαρτυρεί το Άγιο Πνεύμα. Και όλοι όσοι πιστεύουν ακολουθούν τη μαρτυρία του.

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

The post Πώς από Ιουδαίος έγινε Χριστιανός appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ιουδαίος, Χριστιανός,pos, ioudaios, christianos