Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσει τη θαυματουργό Εικόνα «Άξιον Εστί»

19:31 4/5/2023 - Πηγή: dogma

Του Δημητρίου Λυκούδη,

Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Από εχθές το απόγευμα, Τετάρτη, 03 Μαΐου 2023, η θαυματουργός Εικόνα και Εφέστιος του Αγίου Όρους «Άξιον Εστί» βρίσκεται στην Αθήνα. Η Εικόνα συνοδεύεται από τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Χριστοφόρο τον Ιβηρίτη και άλλα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, καθώς και από τους σερδάρηδες, τους «τσολιάδες» που

τιμητικά τη συνοδεύουν και εκπροσωπούν τον πάλαι ποτέ θεσμό των χωροφυλάκων επί των χρόνων της Τουρκοκρατίας, μαζί με τους αντίστοιχες σεϊμένηδες, τους «αστυνομικούς» τους Όρους.

Την Ι. Εικόνα υποδέχθηκε στη Μητρόπολη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μαζί με άλλους αρχιερείς, ιερείς, πλήθος κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Αμέσως μετά, κλήρος και λαός, κατευθύνηθηκαν στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και εναποτέθηκε η Ι. Εικόνα, ψάλλοντας Δοξολογία και Ι. Παράκληση.

Εκτός απροόπτου, η Εικόνα θα παραμείνει στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών έως τις 15 Μαΐου, αν και, πιθανότητα, ένεκα της μεγάλης ροής των προσκυνητών, να πάρει παράταση η ημέρα της τελικής αναχώρησής της.

Ήδη, ο ναός είναι ανοιχτός για τους πιστούς από τις 07:00 το πρωί έως το βράδυ τα μεσάνυχτα και καθημερινά ψάλλονται ακολουθίες, τελούνται Θεία Λειτουργία και Παρακλήσεις και γίνονται Ι. Αγρυπνίες προς τιμήν της Μεγαλόχαρης.

Μέσος χρόνος αναμονής είναι η μισή ώρα, καθώς κάθε περίπου δέκα λεπτά εισέρχονται εντός του ναού ομάδες των τριάντα ατόμων για προσκύνημα.

Το Dogma.gr επικοινώνησε με τουριστικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας το οοποίο ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες ήδη έχουν προγραμματίσει πολλές ενορίες της επαρχίας να έλθουν με πούλμαν προκειμένου να προσκυνήσουν το θησαυρό του Αγίου Όρους.

Τα μέτρα γύρω από τη Μητρόπολη είναι αυξημένα και η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός, ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη προσέλευση των πιστών στο ναό.

Η θαυματουργός Εικόνα που φέρει την Κυρία Θεοτόκο να κρατάει με στοργή τον ΙησούΧριστό στα δεξιά Της, έχει τις ρίζες της στην περίοδο της Εικονομαχίας και ο θεομητορικός ύμνος «Άξιον Εστί» έγινε γνωστός στις 11 Ιουνίου 982μ,Χ, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ενεφανίσθη με τη μορφή μοναχού σε κάποιον άλλον μοναχό και έγραψε αυτόν τον ύμνο με το δάκτυλό του επί της πέτρας.

The post Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσει τη θαυματουργό Εικόνα «Άξιον Εστί» appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα