Ο Τρίκκης Χρυσόστομος στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων (φωτο)

22:47 27/10/2023 - Πηγή: dogma

Με αρχιερατικό συλλείτουργο συνεχίστηκαν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 το πρωί οι εορτασμοί για την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στον φερώνυμο μεγαλοπρεπή ναό που βρίσκεται επί της οδού Πανόρμου στους Αμπελόκηπους.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο, τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Αχίλλιο Τσούτσουρα, τον προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Βακαλάκη και τους εφημέριους με τον διάκονο του ναού.

Στο κήρυγμά του, ο πατήρ Αχίλλιος, παίρνοντας αφορμή από μία ομιλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά που με ιδιαίτερη συγκίνηση και δάκρυα πολλά, έγραψε για τον Άγιο Δημήτριο τον μυροβλύτη και θαυματουργό, τόνισε ότι, «ο Άγιος Δημήτριος είναι αφενός μεν ο σπουδαιότερος της Θεσσαλονίκης βλαστός, ο χαρίεις την μορφήν, την ψυχήν δε χαριέστερος, ο γλυκύς τω λόγω, αλλά το ήθος γλυκύτερος, είναι εκείνος που αγάπησε την αρετή και την ενδύθηκε ως ο σίδηρος την φωτιά και σε όλη του την ζωή υπήρξε ο ποιήσας και διδάξας, ο καθαρός στην καρδιά, ο αγνός στο σώμα και την ψυχή, ο κάλλει ωραίος, ο ασκητής και ο όσιος προτού ακόμη αναφανούν οι μεγάλοι ασκητές, ο διδάσκαλος, ο προφήτης, ο Απόστολος, ο σοφός, ο παρθένος, ο λογχευθείς την πλευρά για την αγάπη του Χριστού και ανέλυσε στην συνέχεια συγκεκριμένες στιγμές του συγκλονιστικού μαρτυρίου του».

Κάλεσε δε το χριστεπώνυμο πλήρωμα, «να μιμηθεί κατά το μετρό το δυνατό τον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού, την γενναιότητά του, την καρτερία του, την σθεναρά ομολογία του και την δυνατή πίστη του, ενώ συγχρόνως να τον επικαλείται στις προσευχές του, αφού είναι ταχύς εις αντίληψιν».

Πλήθος πιστών από ολόκληρη την Αττική προσήλθε με ευλάβεια στον περικαλλή ναό των Αθηνών για να προσκυνήσει τόσο την ιερά εικόνα και τα λείψανα του αγίου όσο και τα ιερά λείψανα των αγίων Ακυλίνας και Κυράννας που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στο ναό για να λάβουν τη χάρη τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

The post Ο Τρίκκης Χρυσόστομος στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων (φωτο) appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρίκκης Χρυσόστομος, Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων,trikkis chrysostomos, panigyrizonta iero nao agiou dimitriou abelokipon