Η Μητρόπολη Κυδωνίας στο επίκεντρο: Εκκλησιατικές ισορροπίες, Φανάρι και θεσμικές εντάσεις

15:08 12/5/2025 - Πηγή: dogma

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο οποίος τοποθετήθηκε τοποτηρητής στη χηρεύουσα μητρόπολη και είχε διεκδικήσει τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κατά την εκλογή του Ιανουαρίου 2022, η οποία ανέδειξε τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο. Εκκλησιατικές πηγές εκτιμούν πως εκείνη η εκλογική αναμέτρηση άφησε «τραύματα» στις σχέσεις του κ. Αμφιλόχιου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ο ορισμός του ως τοποτηρητή εκλήφθηκε από

ορισμένους ως προπομπός μετάθεσής του στη Μητρόπολη Κυδωνίας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Πηγές με γνώση των θεσμικών ισορροπιών σημειώνουν πως η Εκκλησία της Κρήτης φάνηκε να ενεργεί χωρίς συνεννόηση με το Φανάρι, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα επιβολής ειλημμένων αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απηύθυνε επίσημο ερώτημα στο υπουργείο Παιδείας για την ερμηνεία της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, ως προς το εάν επιτρέπεται η μετάθεση εν ενεργεία μητροπολίτη σε άλλη μητρόπολη. Μετά από γνωμοδοτήσεις ειδικών στο εκκλησιαστικό δίκαιο, διαμορφώθηκε ερμηνευτική διάταξη που ορίζει ότι το «μεταθετό» δεν ισχύει.

Η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από την κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία κατήγγειλε «ανεπίτρεπτη παρέμβαση». Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αγνοήσει την επίσημη ερμηνεία του Πατριαρχείου, ούτε να τεθεί προ του διλήμματος να επιλέξει ανάμεσα σε αυτό και στην Εκκλησία της Κρήτης. Αναφέρουν ακόμη πως στόχος του Φαναρίου ήταν να αποτραπεί μια ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία που θα κατέληγε σε δικαστική διαμάχη ενώπιον του ΣτΕ.

Η δημόσια συζήτηση έχει τροφοδοτηθεί από πληθώρα ερμηνειών γύρω από τα πραγματικά αίτια των αντιδράσεων στην ενδεχόμενη μετάθεση του κ. Αμφιλόχιου. Ορισμένοι υπενθυμίζουν την κριτική που είχε ασκήσει προς τη γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας, παρουσία του Γερμανού Προέδρου Σταϊνμάγερ. Άλλοι αποδίδουν τις εξελίξεις σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων ή συνδέουν την υπόθεση με τον γάμο του Νικολάου ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, τον οποίο τέλεσε ο ίδιος ο μητροπολίτης και ο οποίος θεωρήθηκε από κάποιους «μοργανατικός».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον αν θα προκριθεί η οδός της θεσμικής εκτόνωσης ή αν η διαφωνία θα εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας της Κρήτης και Οικουμενικού Πατριαρχείου.

The post Η Μητρόπολη Κυδωνίας στο επίκεντρο: Εκκλησιατικές ισορροπίες, Φανάρι και θεσμικές εντάσεις appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητρόπολη Κυδωνίας, Εκκλησιατικές, Φανάρι,mitropoli kydonias, ekklisiatikes, fanari