Η Κυριακή των Αγίων Πατέρων στην Ιερισσό

22:04 17/7/2023 - Πηγή: dogma

Την Κυριακή 16η Ιουλίου τ.έ. που η Εκκλησία μας όρισε και τιμούμε τους Αγίους Πατέρες που συγκρότησαν την Δ΄ εν Χαλκηδόνι Οικουμενική Σύνοδο το έτος 451 μ.Χ., η οποία κατεδίκασε την αίρεση του Μονοφυσιτισμού και μαζί με την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο καθορίζουν απολύτως το Χριστολογικό Δόγμα, την Πίστη, δηλαδή, στο Πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ως τελείου Θεού και τελείου Ανθρώπου, του Σωτήρος του Ανθρώπινου Γένους και Κόσμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, με τους Διακόνους του π. Νικόδημο

Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, επεσκέφθη την Ενορία Αγίας Βαρβάρας Στρατωνίου και προέστη τόσο της Ακολουθίας του Όρθρου, όσο και της Κυριακάτικης Ευχαριστιακής Συνάξεως.

Ο δραστήριος Εφημέριος του Ιερού Ναού, Παν. Αρχιμ. π. Ευθύμιος Μαρμαλίδης, φρόντισε να προετοιμάση τους Ενορίτες του και να τους καλέση στο Ευχαριστιακό Τραπέζι, για τούτο και ο Ιερός Ναός της κωμοπόλεως απ’ άκρου εις άκρον επλήσθη απο το Χριστεπώνυμο Πλήρωμά του. Παρών και ο Πρόεδρος της Περιστεράς, απ’ όπου κατάγεται ο π. Ευθύμιος, κ. Δημήτριος Ντισλής με την οικόγενειά του, η οποία διατηρεί στενές πνευματικές σχέσεις με τον συντοπίτη τους.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στη θεολογία της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία αγιοπνευματικά καθόρισε την Πίστη της Μιάς Εκκλησίας του Χριστού στο Τίμιο και Πανάσπιλο Πρόσωπό Του. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η ομολογία των Αγίων Πατέρων διατηρεί αδιάψευστη και ακέραιη την Οικουμενική Πίστη, μάλλον δε προσδοκία του Λαού του Θεού στο Θεανδρικό Πρόσωπό Του, για να ζήση άνθρωπος και κόσμος.

Αναφερόμενος ο ομιλητής στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα (Ματθ. ε΄ 14-19) και ιδίως στα λόγια του Κυρίου μας που θέλουν εμάς τους Χριστιανούς φως για να φωτίζουμε τον κόσμο, και αλάτι για να νοστιμίζουμε τον κόσμο, διερωτήθηκε κατά πόσον η επιθυμία αυτή του Κυρίου εκφράζει σήμερα την αλήθεια του Χριστιανισμού και μάλιστα της Οικουμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Είμαστε όπως μας θέλει ο Κύριος, φως για να φωτίζουμε τον κόσμο και αλάτι για να τον νοστιμίζουμε, κατά το θέλημα του Κυρίου μας ή περνούμε τη ζωή μας άνευροι, χλιαροί και κλεισμένοι μέσα στο σκοτάδι του ατομισμού μας και στην άνοστη γεύση της καθημερινότητας;», είπε ο Σεβασμιώτατος. Κάλεσε δε όλους μας να ανυψωθούμε στο επίπεδο των Μαθητών του Κυρίου που κλήθηκαν για να οργώσουν και να πλουτίσουν την Οικουμένη με τον πνευματικό τους ιδρώτα, σπέρνοντας Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένο και Αναστάντα!

Πέρανε δε τον λόγο του με τη φωνή του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου που προτρέπει τους Μαθητές του λέγοντας: «Κωφώθητε οὖν ὅταν ὑμῖν χωρίς Ἰησοῦ Χριστοῦ λαλῇ τις … οὗ χωρίς τό ἀληθινόν ζῆν οὐκ ἔχομεν», δηλαδή, «Να κλείσετε, λοιπόν, τα αυτιά σας, όταν κάποιος σας μιλάη αποκομμένος από τον Χριστό… χωρίς Τον Οποίο δεν μπορούμε να βιώσουμε την αλήθεια!»

Να σημειωθή ότι η Ενορία του Στρατωνίου προχωρεί ικανοποιητικότατα την αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, ήδη εφρόντισε την ευπρέπεια του Ιερού Βήματος, όπως η Παράδοσις ορίζει και προτίθεται συντομότατα να περατώση την αγιογράφηση του Ναού και την αναπαλαίωση του ήδη υπάρχοντος τέμπλου του! Να τους συγχαρούμε και να τους ευχηθούμε να απολαύσουμε όλα τα ανωτέρω, όλοι μαζί και σύντομα!

The post Η Κυριακή των Αγίων Πατέρων στην Ιερισσό appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριακή, Αγίων Πατέρων, Ιερισσό,kyriaki, agion pateron, ierisso