Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου

01:00 18/2/2020 - Πηγή: dogma

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Λέοντος πάπα Ρώμης (†461), Θωμά Α` και Ιωάννου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Αγαπητού επισκόπου Σινάου του ομολογητού και θαυματουργού (†δ΄αι.). Μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου. Λέοντος και Παρηγορίου των εν Πατάροις και Πιουλίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου.

842 Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Ήταν σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου

αυτοκράτορα Θεόφιλου.

1229 Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β διαπραγματεύεται με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, αλ Καμίλ, την επιστροφή της διοίκησης της Ιερουσαλήμ στους Χριστιανούς, δίνοντας έτσι τέλος στην Στ Σταυροφορία χωρίς εχθροπραξίες.

1814 Πραγματοποιείται η μάχη του Μοντερό, που κατέληξε με τη νίκη των Γάλλων, υπό τον Ναπολέοντα, επί των Αυστριακών.

1883 Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης πέθανε τον Οκτώβριο του 1957 στη Γερμανία.

1896 Γεννιέται ο διάσημος μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος.

1898 Γεννιέται ο σχεδιαστής αυτοκινήτων και οδηγός αγώνων Ένζο Φεράρι.

1900 Ο Φώτιος εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας.

1902 Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 70 ετών ο Τσαρλς Τίφφανυ, ο ιδρυτής των περίφημων ομώνυμων κοσμηματοπωλείων.

1921 Η απάντηση της χώρας μας στη διάσκεψη του Λονδίνου είναι ότι, η Ελλάδα δεν δέχεται την αποστολή εξεταστικών επιτροπών στη Σμύρνη και τη Θράκη και ότι, εννοεί να υπερασπίσει τα ηττηθέντα εδάφη αντί πάσης θυσίας.

1922 Γεννιέται η συγγραφέας, εκδότρια και επιχειρηματίας, Έλεν Γκέρλι Μπράουν, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κοσμοπόλιταν» επί 32 χρόνια.

1925 Η ρουμανική Βουλή ψηφίζει νόμο για την ίδρυση του ρουμανικού Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Βουκουρεστίου γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης της Ρουμανίας.

1929 Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ

1952 Η Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

1954 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Τραβόλτα. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 70 με την ταινία «Πυρετός στο Σαββατόβραδο».

1960 Εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος «Τίμιος Τζον», από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

1979 Για πρώτη και μοναδική φορά καταγεγραμμένη στην ιστορία πέφτει χιόνι στην έρημο Σαχάρα στα Νότια της Αλγερίας.

1990 Δολοφονείται στο Κολωνάκι ο γνωστός ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Μάριος Μαράτος.

1992 Με συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων, στην αναγκαιότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην προώθηση κατά προτεραιότητα του Κυπριακού, λήγει στην Αθήνα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1993 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης, γνωστός κυρίως από τις μεγάλες επιτυχίες του την εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

The post Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα