Εορτασμός Αγίου Τιμοθέου στη Μητρόπολη Χαλκίδος
Ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, ενώ, μεταξύ των εκκλησιασθέντων πιστών, συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία, ως εκπρόσωπος του Δήμου Χαλκιδέων η κ. Δήμητρα Σακελλαράκη-Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού.
Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε με ευλάβεια στους Θεοτοκόφιλους αγίους που εόρτασαν σήμερα και εξαιρέτως στον άγιο Τιμόθεο Ευρίπου, ο οποίος κατάγονταν από τον Κάλαμο Αττικής. Γεννήθηκε περί το έτος 1510 μ.Χ. με το όνομα Αναστάσιος Καλαμιώτης και ο ιερέας πατέρας
Στη Βόρειο Εύβοια, όπου ο άγιος βρέθηκε μετά τις σπουδές του, συναντήθηκε με τον επίσκοπο Ωρεών, πνευματικό του πατέρα, ο οποίος κατάλαβε τα χαρίσματά του και την έφεσή του προς την Ιερά Λειτουργία. Έτσι λοιπόν γίνεται μοναχός και έπειτα χειροτονείται διάκονος πάντα κοντά στον επίσκοπο και καθίσταται γραμματέας του. Υπήρξε Ιερέας ισάγγελος τελώντας τα Θεία Μυστήρια και κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού, εμψυχώνοντας τους ανθρώπους κατά την Τουρκοκρατία. Αφότου ο επίσκοπος εκοιμήθη, ο Άγιος Τιμόθεος χειροτονείται επίσκοπος Ωρεών και τον διαδέχεται. Όχι πολύ καιρό ύστερα, χειροτονείται Μητροπολίτης Ευρίπου με έδρα τη Χαλκίδα. Ο αγώνας του για τη διατήρηση και ανάδειξη της φλόγας στις ψυχές των ανθρώπων υπάρχει άσβεστος, συστηματικός και φρόνιμος. Τέτοια ήταν η προσπάθειά του, που συγκίνησε και τους Οθωμανούς της περιοχής του, αφού ο άγιος δεν άφηνε ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας, φυλής και κοινωνικής υπόστασης εκτός του βεληνεκούς της διακονίας του.
Επί Σουλτάνου Σελίμ Β (1566-1574μ.Χ.), εκδόθηκε διάταγμα που ήθελε κάποιους χριστιανικούς ναούς να μετατραπούν σε τζαμιά. Η αντίσταση του αγίου ήταν άμεση, τόσο που προκάλεσε τη θανάσιμη οργή του τουρκαλβανού πασά, ο οποίος σχεδίαζε να τον σκοτώσει παρουσιάζοντάς τον ως εχθρό του κράτους.
Γλίτωσε όμως χάρη στη σύζυγο του διώκτη του, που ήταν κρυπτοχριστιανή και πνευματικό παιδί του. Τον προέτρεψε έτσι να φύγει από εκείνο το μέρος. Πρώτα επέστρεψε στη γενέτειρά του και έμεινε εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Είναι ο ιδρυτής της Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και του αγίου Παντελεήμονος της νήσου Κέας. Μέρος της σκήτης αγίου Γεωργίου της Βραυρώνας οφείλεται επίσης στον άγιο Τιμόθεο.
Η τιμή του αγίου Τιμοθέου Ευρίπου στη Χαλκίδα είναι παλαιότατη, γι’ αυτό και στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό αγ. Δημητρίου Χαλκίδος φυλάσσεται ιερό εικόνισμα του αγίου, δωρεά των μακαριστών Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του ιερροκήρυκος αρχιμ. Τιμοθέου Τσότρα. Μετά την ανέγερση του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, η πανήγυρις μετατέθηκε, τοπικά, εκεί, αφού στο κτίριο αυτό εδρεύουν οι φορείς του πολιτιστικού και μορφωτικού ιδρύματος «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος και οι περί αυτόν Κληρικοί και εκκλησιασθέντες λαϊκοί χριστιανοί, τέλεσαν εννιαήμερο τρισάγιο εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Διονυσίου.
Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου
The post Εορτασμός Αγίου Τιμοθέου στη Μητρόπολη Χαλκίδος appeared first on Dogma.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο αδελφός της πασίγνωστης παρουσιάστριας που συνελήφθη στη Νέα Ερυθραία
- Τραγική κατάληξη στο Γουδή: Απεβίωσε ο ασθενής μετά την ανατροπή του ασθενοφόρου
- Σοκ στο Χαλάνδρι: 28χρονος σκότωσε την 47χρονη σύντροφό του στην είσοδο της πολυκατοικίας
- Δολοφονία γυναίκας στο Χαλάνδρι - Παραδόθηκε ο δράστης
- Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: "Τη σκότωσα γιατί μετέφερε λόγια στους φίλους μου"
- Πέθανε ξαφνικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης
- Εξιτήριο για τον Μαζωνάκη από το Δρομοκαΐτειο - «Όλα καλά» (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Της επιτέθηκε και τη σκότωσε με μαχαίρι στην είσοδο πολυκατοικίας
- Συνελήφθη άνδρας στο Ελ. Βενιζέλος που είχε καταπιεί 100 συσκευασίες κοκαΐνης - Δείτε φωτογραφίες
- Καιρός να πάρουμε τα βουνά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις dogma
- Εκοιμήθη ο Καθηγητής Θεολογίας Χρυσόστομος Σταμούλης
- Εορτασμός Αγίου Τιμοθέου στη Μητρόπολη Χαλκίδος
- Το λογικό μέρος της ψυχής
- Ο νους του ανθρώπου
- Ενέργεια και κενοδοξία
- Κυριακή Ι’ Ματθαίου στην Κέρκυρα
- Ο Τρίκκης Χρυσόστομος στην Τήνο (ΦΩΤΟ)
- Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο ιερέας είναι η ψυχή του χωριού»
- Κυριακή Ι΄ Ματθαίου στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)
- Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας
- Τελευταία Νέα dogma
- Εορτασμός Αγίου Τιμοθέου στη Μητρόπολη Χαλκίδος
- Το λογικό μέρος της ψυχής
- Ο νους του ανθρώπου
- Κυριακή Ι’ Ματθαίου στην Κέρκυρα
- Ενέργεια και κενοδοξία
- Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο ιερέας είναι η ψυχή του χωριού»
- Μνήμη Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτου στην Άρτα
- Γέρων Εφραίμ: Να μη σταματούμε να ζητούμε τις πρεσβείες των Αγίων
- Καλαβρύτων Ιερώνυμος: Ως Χριστιανοί, να εμπιστευόμαστε το Θεό
- Ο γέροντας Ζωσιμάς για την τήρηση των εντολών του Θεού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τροχαίο με ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδί - Κατέληξε ο ασθενής (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό – Το διαπιστώνουν και οι πολίτες
- Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία: Τρεις νεκροί μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ - Απανθρακώθηκαν ακαριαία
- Εκβαση
- Στρατιωτικοί και απόστρατοι σε «χρυσή τροχιά»: Αυξήσεις έως 20% και αναδρομικά έως 2.600 ευρώ
- Ισπανία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα
- Ισπανία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα
- Στέλνει επιστολή σε Μητσοτάκη μετά το φιάσκο της βιντεοκλήσης
- Πέθανε ξαφνικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης
- Κώστας Καραπαπάς: «Επένδυση 60 εκατομμύρια ευρώ για χωρητικότητα 50.000 οπαδών στο Καραϊσκάκης»



