Αμερικής Ελπιδοφόρος : Θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες όπου κι αν βρεθούν

14:59 28/2/2022 - Πηγή: dogma

Μας φέρνει σε δύσκολη θέση η τουρκική επιθετικότητα. Δεν θέλουμε πολέμους, ούτε και επιθετικότητα, είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Μπορώ να επιτελέσω και εθνικό ρόλο, εάν μου ζητηθεί»,τόνισε τέλος, ο κ. Ελπιδοφόρος, μιλώντας για τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής σε διεθνή και εθνικά θέματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

«Πόλεμος μεταξύ δύο εθνών ορθοδόξων»

«Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται και ειδικά στην καρδιά της Ευρώπης. Θα περίμενε κανείς ότι η Ευρώπη έχει πάρει το

μάθημα της μετά από τα τραγικά γεγονότα του 20ού αιώνα, δύο παγκόσμιους πολέμους, τους οποίους μάλιστα ο επιτιθέμενος εν προκειμένω πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Θα περίμενε κανείς μετά από όλα αυτά, η ανθρωπότητα να έχει πάρει το μάθημα της και ειδικά οι υπερδυνάμεις να είναι λιγότερο επιθετικές και περισσότερο συγκρατημένες, να υπάρχει μία ωριμότητα. Αντ’ αυτού βλέπουμε μία επιθετικότητα εντελώς αναχρονιστική για την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού από πλευράς της Ρωσίας, η οποία μας θλίβει όλους και ειδικά εμάς τους ορθόδοξους γιατί είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο εθνών ορθοδόξων κατά πλειοψηφία.

Μάλιστα δεν είναι καν πόλεμος, είναι μία στυγνή επίθεση μίας χώρας σε μία γειτονική χώρα, για λόγους που δεν δικαιούται να επικαλείται ο επιτιθέμενος. Δηλαδή αν το καθεστώς στο Κίεβο δεν είναι ευχάριστο στο καθεστώς της Μόσχας, δεν δικαιολογεί το καθεστώς στη Μόσχα να επιτίθεται στην χώρα, να εισβάλει, για να ανατρέψει ένα καθεστώς το οποίο δεν θεωρεί ότι είναι ευχάριστο για την γειτονική χώρα.
Είναι πράγματα εντελώς ακατανόητα για τον δυτικό πολιτισμό και γι’ αυτό στεναχωριόμαστε και σαν θρησκευτικοί ηγέτες αλλά νομίζω ότι και όλοι ανθρωπότητα είναι συγκλονισμένη από τον στυγνό και τόσο απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα από τη ρωσική πλευρά.

«Ευχόμαστε να μην αναγκαστεί ο πληθυσμός σε μαζική μετακίνηση και προσφυγικό κύμα»

Η αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι σε διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία της εκκλησίας της Ουκρανίας και γενικά με τις κρατικές αρχές. Πρόσφατα επισκέφτηκα την πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον και είχαμε μια καλή συνεργασία.

Ευχόμαστε να μην αναγκαστεί ο πληθυσμός σε μαζική μετακίνηση και προσφυγικό κύμα, να φύγει δηλαδή από τη χώρα να την εγκαταλείψει, αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο ασφαλώς με την ευλογία και την συνεννόηση του οικουμενικού πατριαρχείου, που είναι η εκκλησιαστική μας αρχή, διότι εμείς στην Αμερική δεν είμαστε ακέφαλοι, έχουμε ως σημείο αναφοράς μας το οικουμενικό πατριαρχείο και σε συνεννόηση με τον παναγιότατο οικουμενικό μας πατριάρχη, θα δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας όπου κι αν βρεθούν είτε είναι στην Αμερική, πρόσφυγες από την Ουκρανία είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχουμε έναν οργανισμό όποιος λέγεται International Orthodox Christian charities ο οποίος συνεργάζεται σε όλες τις χώρες με τις τοπικές εκκλησίες και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια ή προχωρά σε άλλες δράσεις νοσοκομειακού, ανθρωπιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα δράσης των τοπικών εκκλησιών. Μέσω αυτού του οργανισμού όπως κάναμε πρόσφατα και με την βοήθεια που συλλέξαμε στην αρχιεπισκοπή Αμερικής το ποσό του 1, 3 εκατομμυρίων € για τους πυρόπληκτους της Ελλάδος. Το όποιο ποσό μέσω του οργανισμού αυτού διανέμεται στους πυρόπληκτους είτε της Εύβοιας, είτε της Πελοποννήσου ή όπου αλλού χρειάζεται. Επομένως είμαστε έτοιμοι. Ελπίζουμε να μη γίνει, να μη χρειαστεί αλλά αν γίνει θα σταθούμε στο πλευρό των αδελφών μας.

Το διορθόδοξο ρήγμα που προκάλεσε η αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην αυτοκεφαλία της εκκλησίας της Ουκρανίας

«Ήταν ένα προανάκρουσμα αυτών που συμβαίνουν σήμερα και εκ των υστέρων ερμηνεύουμε την συμπεριφορά της εκκλησίας της Μόσχας η οποία προφανώς ευθυγραμμίζεται και συμβαδίζει με την πολιτική του κύριο Πούτιν. Κάτι το οποίο μας εκπλήσσει διότι Περιμέναμε και η εκκλησία της Ρωσίας, όχι μόνο επειδή πρέπει να εμφορείται μία εκκλησία από το ευαγγελικό πνεύμα της αγάπης, και όχι της καλλιέργειας του μίσους και της επιθετικότητας σε έναν γείτονα λαό, αλλά περιμέναμε όχι μόνο για λόγους ευαγγελικούς και πίστεως, αλλά και από λόγους πείρας και ωριμότητας του παρελθόντος, που υπέφερε και ο ρωσικός λαός και ρωσική εκκλησία, την καταπίεση και του τσαρικού καθεστώτος και του σταλινικού σοβιετικού καθεστώτος και ελπίζαμε ότι με την πτώση του κουμμουνισμού θα αναδυόταν μία εκκλησία στην Ρωσία ελεύθερη, ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κρατική εξάρτηση. Όταν βλέπουμε ότι δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό και αυτή την στιγμή εξακολουθεί και υπό το καθεστώς Πούτιν να έχει την ίδια συμπεριφορά και στάση για τέτοια θέματα, αισθανόμαστε μία απογοήτευση γιατί αδικείται όχι μόνο η ορθόδοξη πίστη και η ορθοδοξία που εμφανίζεται διεθνώς να συμβαδίζει με ένα καθεστώς απάνθρωπο, αλλά αδικείται και ο ίδιος ο ρωσικός λαός. Ο πολιτισμός του οποίου είναι διαφορετικός. Είναι ένας καλλιεργημένος λαός από κάθε άποψη. Ένας μορφωμένος λαός και ένας πιστός λαός. Πιστός τις ευαγγελικές αρχές, δεν είναι ένας λαός που θα ευλογούσε ποτέ τον φόνο ή την επιθετικότητα σε έναν γειτονικό λαό για καθαρά λόγους γεωστρατηγικούς ή οποιουδήποτε άλλους.

100 χρόνια από την ίδρυση τις Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προτεραιότητες και όραμα

Keywords
Τυχαία Θέματα