2022: Η πιο απαιτητική χρονιά για την Εκκλησία

09:57 1/1/2022 - Πηγή: dogma

Η πανδημία, η αντιμετώπιση των αρνητών κληρικών , η μάχη για την αύξηση  της επιρροής της στην κοινωνία που δοκιμάστηκε λόγω covid-19, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της περιουσίας θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά.

Την ίδια στιγμή η ορθόδοξη κοινότητα θα δοκιμαστεί,  λόγω της πρόσφατης απόφασης της Ρωσικής Εκκλησίας να δημιουργήσει εξαρχία εντός των ορίων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  οδηγώντας στα άκρα την κόντρα που έχει με το Φανάρι για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις των

Εκκλησιών θα δοκιμαστούν και στα Βαλκάνια με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται αυτή τη φορά στα Σκόπια, τα οποία επιδιώκουν την αυτοκεφαλία τους.

Ο νέος χρόνος βρίσκει την Εκκλησία για μια ακόμη φορά σε  κατάσταση έντασης εξ αιτίας του κορωνοϊού .Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι οι αρνητές κληρικοί για τους οποίους έχουν ληφθεί και θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Όμως , εκτός της αντιμετώπισης  ιερέων και μοναχών, θα κληθεί να  απορροφήσει τους κραδασμούς της αναταραχής  που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία οι «συμβουλές πνευματικών»  οι οποίοι, όπως έχουν αναφέρει και πολλοί Μητροπολίτες,  έχουν πάρει «στο λαιμό τους αθώους».

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας είναι κοινή η διαπίστωση οτι τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά  με επιπτώσεις στο κοινωνικό έργο των μητροπόλεων.

Αυτό που καίει την Ιερά Σύνοδο είναι να δρομολογηθούν λύσεις κυρίως για τα ακίνητα της Αττικής και κυρίως αυτά που βρίσκονται σε Βούλα- Βάρη -Βουλιαγμένη, όπου υπάρχουν και οι αντιδράσεις από τον τοπικό δήμο. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει  και για κάποιες δασικές εκτάσεις, στις οποίες  υπάγονται σε ένα νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει   την παραπέρα αξιοποιησή τους.

Σε ό,τι αφορά την Ορθόδοξη κοινότητα αυτή ήδη δοκιμάζεται λόγω της προσπάθειας της Μόσχας να αυξήσει την επιρροή της σε Βαλκάνια  και   κυρίως τις αποφάσεις που παίρνει για να εκδικηθεί το Φανάρι για την Ουκρανία. Η δημιουργία της σχισματικής δομής  στην Αφρική έχει προκαλέσει αναταραχή σε όλες τις Εκκλησίες  οι οποίες με το νέο χρόνο θα κληθούν να πάρουν θέση και για να αποτρέψουν ανάλογες πρωτοβουλίες  και σε άλλες περιοχές και κυρίως στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Αναφορικά με τα Σκόπια, η  Αθήνα, η Σερβία και η Μόσχα δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να  δέχεται πιέσεις από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την Αμερική, η οποία επιθυμεί τον περιορισμό της επιρροής της ρωσικής Εκκλησίας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η Τουρκική κυβέρνηση, η οποία και το 2022 θα επιδιώξει να μετατρέψει σε τζαμί και άλλους ναούς με κύριο στόχο τη Μονή της Χώρας για την οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

The post 2022: Η πιο απαιτητική χρονιά για την Εκκλησία  appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα