Σε αναζήτηση εκλογικής πατέντας η κυβέρνηση

19:30 19/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Και πάλι θέμα εκλογικού συστήματος για την κυβέρνηση. Με δεδομένη την επιλογή της απλής αναλογικής, στο Μαξίμου αναζητούν τη φόρμουλα εκείνη που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ισχυρού κυβερνητικού σχήματος. Και παράλληλα κλείνουν το μάτι και στην Kεντροαριστερά, ώστε να υπάρξει ένα σωσίβιο σωτηρίας την επόμενη μέρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ναι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ναι στην απλή αναλογική, αλλά… Σε αυτό το «αλλά» έχει κολλήσει η κυβέρνηση. Γιατί αυτό το «αλλά» όχι μόνο κρύβει την

πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απειλεί τη σωτηρία της χώρας.

Με την εμπειρία πια της διακυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν καταλήξει πως χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Και πως πολύ δύσκολα μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει ίδιο πρόσημο τουλάχιστον στα βασικά. Χωρίς λοιπόν να εγκαταλείπεται ο σχεδιασμός της απλής αναλογικής, αναζητείται ο τρόπος που θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Δεδομένο είναι πως το μπόνους των 50 βουλευτών θα καταργηθεί. Κυρίως γιατί θεωρείται αντιδημοκρατικό. Αλλά και γιατί θέλουν να περιορίσουν την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν στις κάλπες. Θα καταργηθεί μεν αλλά όχι συνολικά. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι μελλοντικές κυβερνήσεις, συζητείται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ένα άλλο μπόνους, των 30 βουλευτών, το οποίο όμως θα απολαμβάνει το πρώτο κόμμα μόνο αν αυτό ξεπερνά ένα ποσοστό. Αυτό προτείνεται στο 30%, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι ανιδιοτελής. Σε αυτόν εμπεριέχονται δύο ζητήματα: το πρώτο έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και το δεύτερο με την προσπάθεια συνεργασιών.

Για να εφαρμοστεί ο νόμος, από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση απαιτούνται 200 βουλευτές. Η κυβέρνηση είναι σαφές πως αυτούς δεν τους έχει. Θα μπορούσε όμως να τους βρει. Αν το σύστημα είναι τέτοιο που να ζημιώνει μόνο το πρώτο κόμμα, τότε θα μπορούσε να ελπίζει ακόμα και στις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σίγουρα όμως μπορεί να ελπίζει σε αυτές του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο είναι –θεωρητικά– υπέρ της απλής αναλογικής και επιπλέον γίνεται πιο απαραίτητο την επόμενη μέρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ 50 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΠΟΝΟΥΣ, ΤΩΝ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΥΤΟ ΞΕΠΕΡΝΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ, Π.Χ., ΤΟ 30%

Το φλερτ…

Και εδώ μπαίνει στο τραπέζι το θέμα των συνεργασιών. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να σπάσει το φράγμα του, π.χ., 30%, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τι θα γίνει όμως σε αυτή την περίπτωση αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να συγκρατήσει λίγο την πτώση του και συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής; Το σενάριο αυτό δεν μπαίνει στο τραπέζι για πρώτη φορά, αλλά πλέον είναι ίσως η μοναδική λύση για να ανακοπεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, στην παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, «Ποιο μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;» και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκαν να εκδηλώσουν ανοικτά το φλερτ για διάλογο και συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κυβερνητικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, υπογράμμισε ότι για τη ριζοσπαστική Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος η συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά. Αναγνώρισε ότι η σοσιαλδημοκρατία ταυτίζεται με τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο και στην Ελλάδα «το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία ενσωμάτωσε και εκλογίκευσε το σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο στο παραγωγικό πλαίσιο της χώρας».

…και οι απαντήσεις

Από την πλευρά του ο Νίκος Σωτηρόπουλος, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε αμέσως αναφέροντας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την ευρωπαϊκή πορεία τη χώρας, την κανονικότητα και τις αξίες της ανοικτής κοινωνίας και οικονομίας. «Είναι αναγκαία η συμμετοχή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας σε κυβερνητικό σχήμα για την ανάταξη στη χώρα», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος. Τόνισε ότι «η Ν.Δ. επεξεργάζεται πρόταση συνεργασίας προς το Κίνημα Αλλαγής ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Η απάντηση ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος είπε στους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Διαμορφώνουμε αυτόνομη παράταξη για να πρωταγωνιστήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι χάνει και η Ν.Δ. δείχνει στασιμότητα, ενώ το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει. Ξέρουμε τι θέλουμε και πού να πάμε».

Αυτό επίσημα. Γιατί η «Α» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη. Και παρά το γεγονός ότι δεν ομολογείται, υπό όρους δεν απορρίπτεται. Ο σημαντικότερος όλων η αποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ μέσω μιας δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία ο ίδιος δεν φαίνεται να αρνείται να κάνει. Επιπλέον στο Κίνημα Αλλαγής γνωρίζουν πως η συμπόρευση δεύτερη φορά με τη Νέα Δημοκρατία ίσως αποδειχθεί θανατηφόρα. Μετά βίας το ΠΑΣΟΚ επιβίωσε της συγκυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα