Παρασκήνια: TOP SECRET

19:07 20/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Ο διαιτητής, Τάσος Σιδηρόπουλος, σφύριξε σε διοργάνωση (Παγκόσμιο πρωτάθλημα U20 της Κορέας) που χρησιμοποιήθηκε το VAR. Σε συνέντευξή του (ρ/σ «ΣΠΟΡ FM») λοιπόν επισήμανε: «Η οδηγία είναι σαφής, ο διαιτητής πρέπει να έχει την τελική απόφαση και να διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο. Ο διαιτητής παραμένει απόλυτος κυρίαρχος».Δηλαδή, αν οι VARίτες σε κάποια φάση διαπιστώσουν πέναλτι, το πουν στον διαιτητή κι εκείνος δεν το σφυρίξει, θα επαναλάβουν τον αγώνα, ή πριν μιλήσουν θα τα λένε με τους μεγαλοπαράγοντες;

Δώδεκα ΠΑΕ της Super League

υπέγραψαν συμφωνία κοινής στάσης στο θέμα των τηλεοπτικών. Και –δήλωσαν ότι– για ρήτρα θα καταθέσουν επιταγή 1,5 εκατ. ευρώ. Προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά. Πόσοι από τους μεγαλομετόχους τους έχουν καρνέ; Και από αυτούς που διαθέτουν, πόσων οι επιταγές έχουν αντίκρισμα; Επιταγή 1,5 εκατ. ευρώ από ΠΑΕ που δεν έχουν «μαντήλι να κλάψουν»! Αυτά ακούνε και σπάνε πλάκα στα καφενεία. Όπου βλέπουν δωρεάν και κανένα παιχνίδι στη Nova. Γιατί δεν δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν εισιτήριο.

Στη σύσκεψη που έγινε (17/1) στη ΓΓΑ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός παρουσίασε και φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν ότι οπαδοί του ΠΑΟΚ παραβίασαν τις σχετικές απαγορεύσεις Βασιλειάδη. Και μετακινήθηκαν οργανωμένα προς Ν. Σμύρνη (τέλη Νοέμβρη) και Κέρκυρα (την περασμένη αγωνιστική). Με τη συμβολή –αντίστοιχα– αστυνομίας και λιμενικού. Ως την Τετάρτη, όμως, δεν υπήρχαν οι σχετικές εκθέσεις από ΕΛ.ΑΣ. και ΔΕΑΒ!…

Αν εμφανισθούν –έστω και ετεροχρονισμένα– επειδή ο ΠΑΟΚ αποκλείεται να τιμωρηθεί, τότε προφανώς θα τιμωρηθούν οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί που προσπάθησαν να αποφύγουν τα επεισόδια. Αθάνατο κράτος…

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΠΑΔΩΝ

Σε τροφίμους του ΠΙΚΠΑ απευθύνεται ο κ. Βασιλειάδης;

Τελικά, ο Βασιλειάδης πρέπει να θεωρεί τους φιλάθλους –όλων των ομάδων– για πολύ-πολύ μακάκες.

Την ώρα που ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ κυριολεκτικά σφάζονται με νύξεις για λαθρέμπορους, ανεπάγγελτους, κακοποιούς, την ώρα που ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού λέει ευθέως ότι υπάρχει παρακράτος στις διαιτησίες και στο ποδόσφαιρο και ακόμη ότι ο Βασιλειάδης διευκόλυνε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Κέρκυρα, ο υφυπουργός συζητάει για να δώσει «πράσινο» φως στις μεμονωμένες μετακινήσεις οπαδών!!!

Λες και όποιος οπαδός αποφασίσει να πάει στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας θα ζητήσει την άδεια του Μελισσανίδη, του Ιβάν ή του Μαρινάκη.

Η φράση και μόνο «μεμονωμένες» μετακινήσεις –αφού η λέξη «μεμονωμένες» αφορά τη βούληση και μόνο αυτή των οπαδών να πάνε στο αντίπαλο γήπεδο– δείχνει την ασχετοσύνη που διέπει ΟΛΟΥΣ εκείνους που έχουν τις κορυφαίες θέσεις στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Προφανώς, θεωρούν ότι το κλίμα μεταξύ των οπαδών είναι πολύ καλό και δεν επηρεάζεται από τις θυελλώδεις ανακοινώσεις των προέδρων τους.

Επειδή όμως ο Βασιλειάδης έχει «δομημένη» λογική, η συζήτηση γίνεται για να πει στους οπαδούς «εγώ ήθελα τις μετακινήσεις, οι πρόεδροί σας δεν τα βρίσκουν», ελπίζοντας έτσι ότι θα τους έχει με το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ακόμη κι ένας τρόφιμος του ΠΙΚΠΑ, με μερική εγκεφαλική παράλυση θα καταλάβαινε ότι η συζήτηση γίνεται για τα ψηφαλάκια. Πόσω μάλλον οι έχοντες στοιχειώδη λογική…

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο»

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η ιστορική ομάδα του Παναθηναϊκού. Οικονομική και –κατά συνέπεια αυτής και– αγωνιστική. Με ευθύνη, κυρίαρχα, των μετόχων στην ΠΑΕ. Οι φίλοι των «πρασίνων» κοντεύουν να τρελαθούν από το συνεχές πηγαινέλα, μεταξύ οργής και απογοήτευσης.

Όπως παραδέχτηκε δημόσια (Nova) ο προπονητής των τριφυλλοφόρων, Μαρίνος Ουζουνίδης: «Ο Παναθηναϊκός είναι σε μία διαδικασία πτώχευσης. Αυτό που κάνεις για να συντηρηθείς είναι να πουλάς. Όπως σε ένα σπίτι πουλάς την τηλεόραση, τον καναπέ και κάθεσαι στο πάτωμα. Δεν είναι πωλήσεις αυτό που κάνουμε, είναι αποχωρήσεις. Δεν εισπράττουμε. Προσπαθούμε να προχωρήσει λίγο ακόμα, να δούμε πού θα φτάσει».

Και το χειρότερο είναι ότι «δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ». Αφού, όπως ανέφερε ο Εβρίτης τεχνικός, δεν βλέπει διάθεση βοήθειας από τον Γιάννη Αλαφούζο. Και κανένας από τους οικονομικά ισχυρούς φίλους του Παναθηναϊκού δεν δείχνει βούληση να μπει μπροστά.

Η κατάντια της ομάδας, που κάποτε σεβόταν η Ευρώπη, δεν φαίνεται μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου αλλά και έξω από αυτές. Είτε με τις προσφυγές, είτε με την άρνηση παικτών να μετεγγραφούν σε αυτή. Προτιμώντας μικρότερου βεληνεκούς ομάδες. Όπως ο 29χρονος Γάλλος επιθετικός, Κέβιν Μπεριγκό. Ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Μονπελιέ και προτίμησε να αγωνιστεί στην ΑΕ Πάφου και όχι στον Παναθηναϊκό.

VARιά εκμετάλλευση

Με τυμπανοκρουσίες παρουσίασαν την Πέμπτη (18/1) κυβέρνηση και ΕΠΟ, το Video Assistant Referee (VAR), δηλαδή το Σύστημα Υποβοήθησης Διαιτητή. Νίκος Παππάς (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), Γιώργος Βασιλειάδης (υφυπουργός Αθλητισμού) και Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) του προσέδωσαν χαρακτηριστικά, σχεδόν πανάκειας. Ειδικά ο υπουργός. «[…] Θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά τού πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλλον, δεν είχε σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Διότι το VAR δεν αποφασίζει. Αποτελεί εργαλείο που χρησιμοποιούν άνθρωποι. Αυτοί αποφασίζουν, όπως συμβαίνει και τώρα. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που η εξόφθαλμα λανθασμένη απόφαση διαιτητών δεν προέρχεται από κακή αντίληψη του τι συνέβη… Αυτό δεν μπορεί να το διορθώσει το VAR. Είναι καθήκον άλλων.

Επίσης, από την ως τώρα χρήση του συστήματος έχουν διαπιστωθεί λάθη και προβλήματα. Σε Αγγλία (Premier League) και Ισπανία (La Liga) δεν το χρησιμοποιούν. Τα στελέχη των δύο λιγκών –έχουν αποδείξει ότι– δεν είναι «κουτόφραγκοι». Κάποιους λόγους θα έχουν. Έντονη αμφισβήτηση υπάρχει από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ή ποδοσφαιριστές, όπως ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Καλό θα είναι, λοιπόν, να μη χάνουμε το μέτρο. Η ανάγκη για προπαγάνδα δεν πρέπει να οδηγεί σε «καραμπινάτη» αμετροέπεια. Γιατί τις συνέπειες αυτής, ούτε το VAR μπορεί να τις διορθώσει. Και υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε επαναλήψεις καταστάσεων όπως με τον πρώτο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μόνο ο πρώην (τοποθετημένος) πρόεδρος στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, Γιάννης Δρόσος, τον είχε κρίνει συνταγματικό. Και αυτό που ο κύριος υπουργός παρουσίαζε ως δεδομένο και τελεσίδικο, «έφαγε» άκυρο από το ΣτΕ.

Διαιτητές σε ρόλο «Ηρακλή Πουαρώ»

Ιλαροτραγωδία είναι όταν μία κατάσταση από τραγική εκτυλίσσεται σε κωμική. Αυτό ακριβώς έγινε και με τα σεμινάρια της ΚΕΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου κύριος ομιλητής ήταν ο Στ. Τριτσώνης. Κύριος και… μοναδικός, καθ’ ότι ο Κουκουλάκης με τον «μη μου τους κύκλους τάραττε» Βίτορ Περέιρα δεν πήγαν, «λόγω καιρικών συνθηκών». Μήπως… κρύωναν; Μπορεί, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει, πώς πήγε ο Σταύρος και δεν πήγαν ο Περέιρα με τον Κουκουλάκη; Σημασία έχει ότι αντί για σεμινάριο, ο Στ. Τριτσώνης τους μίλησε για τα στημένα παιχνίδια! Πού… κολλάει τώρα αυτό; Και στο φινάλε, τι γνωρίζει ο Στ. Τριτσώνης από «στημένα» παιχνίδια και τους έκανε και μάθημα; Υπάρχει περίπτωση ένας αγρότης να κάνει σεμινάρια… ιατρικής; Και τι ακριβώς εννοούσε ο Τριτσώνης όταν έλεγε ότι «είναι πολλές ομάδες που δεν έχουν λεφτά»; Και πώς το γνωρίζει αυτό, ταμίας τους είναι; Πέρα απ’ αυτό, οι διαιτητές τι δουλειά έχουν να μαθαίνουν για τα «στημένα παιχνίδια»; Θα ανίχνευαν τις φάσεις σε ρόλο «Ηρακλή Πουαρώ»; Ενώ τα θαλασσώνουν με τους κανονισμούς, θα φορτωθούν και αρμοδιότητες ντέντεκτιβ; Ευτυχώς, δεν πετάχτηκε κανένας να του πει (έτσι για να κάνουμε και λίγο χιούμορ) «ρε, δάσκαλε, έχεις μείνει πολύ πίσω, να σε κάνουμε εμείς σεμινάριο». Ή κάποιος άλλος με κάθε σοβαρότητα να τον ρωτήσει αν το πέναλτι του Μανιάτη στον τελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης αφορούσε ματς στημένο, με ερώτημα αν η δουλειά είχε γίνει από τις ομάδες ή από τον ίδιο που σε μισό μέτρο από τη φάση, δίπλα στο δοκάρι δεν είδε τίποτα…

A.Φ.

Keywords
Τυχαία Θέματα