Οι «κατηγορούμενοι» μιλούν στην Βουλή

16:20 21/2/2018 - Πηγή: iApopsi

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, και το κλίμα ήταν από την αρχή «βαρύ». Οι «κατηγορούμενοι», εξαπολύουν βολές εναντίων της Κυβέρνησης ενώ από το πρωί έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο της Novartis. Να σημειωθεί, ότι χθες έγινε γνωστό ότι ο χαρακτηρισμός «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» έγινε με διάταξη του ανώτατου Εισαγγελικού λειτουργού

στις 9 Φεβρουαρίου του 2018, δηλαδή μετά την μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία του προσάπτουν και διερωτήθηκε αν στα 40 χρόνια που υπηρέτησε την δικαιοσύνη ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Επίσης, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι ως Υπηρεσιακός πρωθυπουργός, το μόνο που έκανε ήταν να δοθούν χρήματα στον ΕΟΠΠΥ και τα νοσοκομεία ενώ ουδεμία σχέση είχε με την Novartis. Ο ίδιος πρόσθεσε, «Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου, γιατί και εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 δεν αφήσαμε τότε τη χώρα να χρεοκοπήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε., ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κίνδυνο μπλακ αόυτ, μεγάλες εκροές από τοις τράπεζες».

Γιώργος Κουτρουμάνης

«Ουδεμία σχέση έχω με αυτό ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο» δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης και κάλεσε την Κυβέρνηση «να ψάξει όσο θέλει». Ο ίδιος συνέχισε, «είμαι εξοργισμένος για αυτή την άδικη συκοφαντία, όλα αυτά δεν έχουν βάση». Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε «διασύρομαι, συκοφαντούμαι και ερωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι με αυτό τον τρόπο; Δεν με ενδιαφέρει η πορεία αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, αυτό που περνάω εγώ με την οικογένεια μου αυτό τον καιρό». Τέλος, κ. Κουτρουμάνης, μίλησε για «πρωτόγνωρες μεθόδους» που χρησιμοποιούνται στο σκάνδαλο Novartis και κάλεσε να ερευνηθούν σε βάθος οι μαρτυρίες για να «μην μείνει η ρετσινιά σε κάποιους».

Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σύζυγο του και την εταιρεία της, λέγοντας ότι «έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος» ενώ έκανε λόγο για δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία «αναπαράχθηκαν για να εξοντώσουν τον ίδιο και την σύζυγο του». Επιπλέον, τόνισε ότι σκέφτηκε για παραιτηθεί, κάτι το οποίο «δεν θα ήταν σωστό για το για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε ως έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του». Ο κ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του «αισχρές και ψευδείς».

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγορά φαρμάκου, ενώ τόνισε, «θα φτάσω μέχρι τέλους για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη μου. Όσος κόπος και χρόνος και αν χρειαστεί. Δώσαμε πολλές μάχες για την πατρίδα και για τη διαφάνεια, για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», και συνέχισε «με ανάμεικτα συναισθήματα επανέρχομαι στο βήμα της Βουλής. Διακατέχομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Επέλεξα να είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα κατά των εις βάρος μου κατηγοριών». Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι «Θέλησαν κάποιοι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς. Μόνο μια παράγραφος στη δικογραφία αναφέρεται σε εμένα» ρίχνοντας άμεσες βολές στην κυβέρνηση. Τέλος, είπε «δεν υπέγραψα ποτέ τίποτα και δεν έχω καμία σχέση με καμία εταιρεία και κανένα στέλεχος φαρμακευτικής. Οι αποφάσεις μου όλες είναι στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπέγραφα τις αποφάσεις σε συνεργασία με τα διευθυντικά στελέχη και αρνήθηκα υπογραφή σε πολλές περιπτώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα