ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΦΗ: Ή αλλάζει ή βουλιάζει

21:57 5/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Κρήτη, φθινόπωρο του 1925. Είναι η περίοδος του Mεσοπολέμου και το νησί περνάει ακόμα μια μεταβατική περίοδο, καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την αποχώρηση και των τελευταίων μουσουλμάνων της Κρήτης. Παράλληλα, το Ηράκλειο αποτελεί τόπο εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από την Μικρά Ασία και ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Στην οδό

Ιδομενέως, σε ένα γυμναστήριο της πόλης του Ηρακλείου, γυμνάζονται μαζί αθλητές στίβου, αρσιβαρίστες, παλαιστές, ποδοσφαιριστές. Σκέψη στην σκέψη, κουβέντα στην κουβέντα, οργανώνουν την δημιουργία ενός συλλόγου – ενός Ομίλου, όπως επιθυμούσαν να λέγεται. Ήθελαν το σωματείο που θα δημιουργούσαν να είναι ξεχωριστό. Να είναι ένας Όμιλος, που θα αποτελείται από τους ίδιους τους φιλάθλους του. Δεν άργησαν να καταλήξουν στο όνομα: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου.

Το καταστατικό υπογράφτηκε στο σπίτι τού μετέπειτα γιατρού, Μηνά Ζαμπόζη… Πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου, ο Τηλέμαχος Τσιχλάκης. Γενικός γραμματέας, εμπνευστής του σήματος στην φανέλα, καθώς και της σφραγίδας του συλλόγου: Βασίλης Σφακιανάκης.

Στα 92 χρόνια που μεσολάβησαν, ο ΟΦΗ, το καμάρι της Κρήτης, μεγαλούργησε. Η θέση του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα είναι μεταξύ των πολύ μεγάλων της κορυφαίας κατηγορίας.

Κι όμως. Το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζεται. Σήμερα μετέχει στο πρωτάθλημα της Football League, με στόχο να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. Αν όμως αγωνιστικά έχει τα φόντα, σε διοικητικό επίπεδο τα προβλήματα αποτελούν σαράκι που τρώει τα σωθικά του.

Η μεγάλη περιπέτεια του ΟΦΗ άρχισε μετά τον θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη. Το 2006 η ΠΑΕ εντάχθηκε στο άρθρο 44 περί χρεωκοπίας και τα χρέη της, περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, διαγράφηκαν. Όμως τα αγωνιστικά προβλήματα συνεχίστηκαν και μια σειρά κακών αγωνιστικών περιόδων τελικά κατέληξε στον υποβιβασμό του ΟΦΗ την περίοδο 2008-09, μετά από 33 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της ομάδας στην πρώτη κατηγορία. Η εξέλιξη που οδήγησε σε διοικητικές ανακατατάξεις με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας Νίκο Μαχλά να εμπλέκεται στην διοίκηση της ομάδας.

Δύο χρόνια αργότερα (2010-11) ο ΟΦΗ επέστρεψε στην Super League και στην πρώτη του χρονιά μετά τον προβιβασμό παρέμεινε άνετα στην κατηγορία, την επόμενη όμως απέφυγε οριακά τον υποβιβασμό. Την περίοδο 2013-14 τερμάτισε έκτος, αλλά την επόμενη 2014-15 λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έφερε η συσσώρευση χρεών ύψους 12,2 εκατομμυρίων ευρώ δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Η ομάδα έπεσε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και, στις 21 Μαρτίου 2015 (πριν από την διεξαγωγή της 29ης αγωνιστικής), ανακοινώθηκε η αποχώρησή της από το πρωτάθλημα, λόγω αδυναμίας της διοίκησης να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι 15 ποδοσφαιριστές που είχαν απομείνει στον σύλλογο εμφανίστηκαν εκείνη την ημέρα στο «Γεντί Κουλέ» και αποχαιρέτησαν τους οπαδούς του συλλόγου.

Τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου τον οδήγησαν στον υποβιβασμό στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική (2015-16), όπου κατάφερε να τερματίσει πρώτος στον 4ο όμιλο και να προβιβασθεί αυτόματα στην Football League. Tην περασμένη περίοδο αγωνίστηκε στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, όπου ως τέταρτος δεν κατάφερε να μπει στις προνομιούχες θέσεις που καπαρώθηκαν από Απόλλωνα Σμύρνης και Λαμία. Έτσι, την τρέχουσα σεζόν έβαλε πλώρη να περιορίσει τα λάθη για την μεγάλη επιστροφή. Αυτή ωστόσο δείχνει να περνά από χίλια μύρια κύματα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Φώτης Τσάλος, δημοσιοποίησε επιστολή στην ιστοσελίδα του συλλόγου με καταγγελτικό περιεχόμενο:

«Την στιγμή που όλες οι ομάδες έκαναν μεταγραφές, στον ΟΦΗ, οι μέτοχοι είχαν αφήσει το τιμόνι στο έλεος του Θεού. Πρωτοδικείο… εκεί πήγαινε το καράβι. Με αναβολές στην προετοιμασία, με προσφυγές, χωρίς μεταγραφές, χωρίς, χωρίς, χωρίς… Και κάπου εκεί εμφανίζεται ένας “τρελός” εν ονόματι Φώτης Τσάλος. Ένας τρελός, παρορμητικός, ρομαντικός… που ανακοινώνει ότι θα βάλει 300.000 ευρώ προκειμένου ο ΟΦΗ να μην διαλύσει αλλά με την προϋπόθεση, οι μέτοχοι ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ το χέρι στην τσέπη, για χρέη που δημιούργησαν.

»ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ μέσα στο ξενοδοχείο Galaxy ότι τουλάχιστον θα πληρώσουν τα παλιά κι έτσι μπήκα μπροστά. Δεν γίνεται να βάζω τα χρήματα, για άλλους πολλά για άλλους λίγα, οι μέτοχοι ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα πληρώσουν να έχουν δώσει μόνο 40.000 ευρώ!! Έχω τα χρήματα για να πληρώσω τον προπονητή και τους παίκτες. Όμως, για να δώσω τα χρήματά μου, πρέπει να πάρω τις μετοχές. Καθαρά και ξάστερα. Δεν γίνεται να πληρώνω και άλλοι να κρατούν τις μετοχές. Διαφορετικά τους καλώ να έρθουν να πάρουν την ομάδα και να μπουν μπροστά και εγώ φεύγω. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στις 29 Δεκεμβρίου, στην Γενική Συνέλευση».

Πώς οδηγηθήκαμε όμως εδώ;

Η νεότερη ιστορία του ΟΦΗ είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο κατήφορος, άλλωστε, που είχε σαν συνέπεια τον (πρώτο) υποβιβασμό την περίοδο 2008-09, άρχισε όταν κόπηκε ο ομφάλιος λώρος.

Με αφανή ιδιοκτήτη τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη, ο ΟΦΗ την δεκαετία του ’80 ήταν στην πεντάδα των πρώτων μαζί με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Δεν πήρε πρωτάθλημα όπως η Λάρισα, αλλά είχε μεγαλύτερη διάρκεια και σταθερότητα. Το δεύτερο πρόσωπο μετά τον Θ. Βαρδινογιάννη, που είχε σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία του ΟΦΗ, είναι ο Ευγένιος Γκέραρντ. Το ρεκόρ των 15 χρόνων στον πάγκο δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1996 ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΦΗ αρχίζει. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη στήριξε οικονομικά τον ΟΦΗ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέχρι την μεταβίβαση των μετοχών στους Αφούς Βατσινά.

Εποχή Βατσινά στον ΟΦΗ

Στις 15 Ιουνίου 2005, η ΠΑΕ ΟΦΗ περνά στα χέρια του Φανούρη Βατσινά. Επήλθε συμφωνία ανάμεσα στον Ηρακλειώτη επιχειρηματία (δραστηριοποιείται στον χώρο της βιοτεχνίας χαλιών, στρωμάτων και άλλων προϊόντων) και τον Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη και ανέλαβε τις τύχες της ομάδας.

«Από σήμερα η αγαπημένη μας ομάδα, αλλάζει σελίδα και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Παρακαλώ θερμά, όλους όσοι αγαπούν τον ΟΦΗ να σταθούν δίπλα στο κ. Φανούρη Βατσινά και τους συνεργάτες του», δήλωνε ο Μυριοκεφαλιτάκης, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Η κόντρα οπαδών – Βατσινά δεν σταμάτησε μέχρι και την ημέρα που ο τελευταίος αποχώρησε.

Ο Φανούρης Βατσινάς ουδέποτε κατέστη εφικτό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών, οι οποίοι δεν πίστεψαν ότι αυτός ήταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Έντονη η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Καμία εκ των αποφάσεων του Βατσινά δεν έτυχε της σύμφωνης γνώμης του κόσμου.

Όπως για παράδειγμα αυτή του να μεταφέρει την έδρα από το «Γεντί Κουλέ» στο Παγκρήτιο. Η μοναδική φορά που είχε γεμίσει το στάδιο ήταν στο παιχνίδι-σωτηρία με τον Λεβαδειακό, την τελευταία αγωνιστική το 2006. Στην πρώτη του σεζόν στον ΟΦΗ, η ομάδα σώθηκε στο φινάλε, σε εκείνο το απίστευτο παιχνίδι με τους Βοιωτούς.

Η σεζόν 2006-2007 ήταν η καλύτερη στην θητεία Βατσινά. Εκείνη τη χρονιά ο ΟΦΗ τερμάτισε 7ος, τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Κάθε εντός έδρας παιχνίδι του κρητικού συλλόγου μετατρέπεται σε συλλαλητήριο των οπαδών του σε βάρος του Φανούρη Βατσινά. Επί των ημερών του έφυγαν από τον ΟΦΗ δύο παίκτες-σημαίες, ο Νίκος Μαχλάς (21/06/2006) και ο Κώστας Κωνσταντινίδης (29/05/2007).

Επί ημερών Βατσινά, τα οικονομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους, κάτι που δεν είχε συμβεί παλιότερα. Τον Οκτώβριο του 2008 ο ΟΦΗ έχασε εντός έδρας από τον Θρασύβουλο. Περίπου 2.500 φίλαθλοι βρέθηκαν στο Παγκρήτιο, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα εναντίον του Φανούρη Βατσινά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΟΦΗ.

Μετά την λήξη του αγώνα, απειλήθηκε σύρραξη στις κερκίδες, αφού ο κόσμος αυθόρμητα κινήθηκε απειλητικά εναντίον του Βατσινά. Τα χειρότερα αποτράπηκαν, αφού η αστυνομία «φυγάδεψε» τον πρόεδρο του ΟΦΗ από το στάδιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 οι οπαδοί του ΟΦΗ βγήκαν στους δρόμους, στο κέντρο του Ηρακλείου, κι έκαναν συλλαλητήριο, με σκοπό την ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Λευτεριά στον ΟΦΗ», το κεντρικό σύνθημα από περίπου 2.000 οπαδούς. Μοιράστηκαν και δωρεάν μπλουζάκια στον κόσμο στα οποία αναγραφόταν: «Για τον ΟΦΗ μας, για την ΚΡΗΤΗ μας, για την ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ μας – ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΦΗ». Φυσικά, σε κάθε σημείο της πλατείας είχαν αναρτηθεί πανό για την απεμπλοκή της ομάδας από τον «πράσινο ζυγό». Έναν μήνα αργότερα, οπαδοί του ΟΦΗ διέκοψαν την προπόνηση, ενώ προσπάθησαν να εισβάλουν και στα γραφεία της ΠΑΕ.

Επόμενος σταθμός της κίνησής τους ήταν το μαγαζί των αδελφών Βατσινά στο Γάζι. Αφού έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διέκοψαν την οδική κυκλοφορία, πέταξαν αυγά στις τζαμαρίες του καταστήματος Βατσινά (για 2η φορά μετά το 2006) και απαίτησαν να πωληθεί η ομάδα στους επιχειρηματίες που εκπροσωπεί ο Μανόλης Παπακαλιάτης. Τον Δεκέμβριο του 2008 οπαδοί του συλλόγου εισέβαλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η Γ.Σ. της ΠΑΕ. Αρχικά το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο του ΟΦΗ, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί αφού στην συνέχεια του εκτόξευσαν αντικείμενα.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Μιχάλης Τζιράκης, εξαπέλυσε επίθεση προς το πρόσωπο του Φανούρη Βατσινά εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. «Ο Φανούρης είναι εγκλωβισμένος. Μια φωνή από την Παιανία τού ζητάει να κρατήσει τον ΟΦΗ. Εξάλλου πόσες μεταγραφές που γίνονται στον ΟΦΗ τις μαθαίνει από τις εφημερίδες;» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο πρώτο ματς του 2009, ένα μεγάλο πανό που είχε αναρτηθεί στην κερκίδα απέναντι από τους επισήμους έγραφε: «Αϊ-Βασίλη, σε παρακαλώ στείλε μας έναν ιδιοκτήτη αληθινό».

Στις 8 Μαρτίου 2009, ο ΟΦΗ χάνει στο εντός έδρας κρίσιμο ματς απέναντι στον Λεβαδειακό.

Ακολούθησαν νέα αρνητικά αποτελέσματα (ήττες από ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκό) και ο υποβιβασμός του ΟΦΗ ήταν γεγονός 33 χρόνια μετά.

Την Μεγάλη Τετάρτη, το 2009, σε αίθουσα στο γήπεδο του ΟΦΗ, έλαβε χώρα η συνάντηση εκπροσώπων των οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ με τον πρόεδρο και μέλη του Ερασιτέχνη ΟΦΗ. Την επόμενη μέρα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον Φανούρη Βατσινά, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές τόσο στο κατάστημα με είδη προικός που διατηρεί στην περιοχή Γαζίου όσο και σε αυτό στην λεωφόρο Παπαναστασίου. Ο ίδιος ο Φανούρης Βατσινάς, σε δηλώσεις του έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου την επόμενη μέρα, κατονόμασε ως «ηθικούς αυτουργούς» τόσο τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Βασίλη Ξημέρη όσο και όσους βρέθηκαν στην συνάντηση μαζί του το απόγευμα της Μ. Τετάρτης.

Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία η εφημερίδα «Πατρίδα» ζητούσε από τον κόσμο να ψηφίσει ποιος ευθύνεται για τον υποβιβασμό του ΟΦΗ. Το 66,77% ανέφερε ότι την πτώση έφεραν ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Βατσινάς και η διοίκησή του.

Επί ημερών Βατσινά τα χρέη του ΟΦΗ είχαν ως εξής: Ανέλαβε με το «ταμείο» να είναι στο -2.067.589 ευρώ και το 2006 το ποσό έφτασε στα -2.427.470 ευρώ, βάζοντας «μέσα» την ομάδα κατά 359.881 ευρώ.

Την τρίτη χρονιά και με βάση τον ισολογισμό της περιόδου 2007-2008 το «ταμείο» βρέθηκε περισσότερο χρεωμένο κατά 1.481.647 ευρώ, με τα χρέη να φτάνουν τα 3.909.117 ευρώ.

Από το 2005, οπότε και ανέλαβε τον ΟΦΗ ο Βατσινάς, έκαναν την εμφάνισή τους διάφοροι υποψήφιοι για να αναλάβουν την ομάδα. Ένας από αυτούς, ο Μανόλης Κουκάκης, υποστήριξε ότι εκπροσωπεί ομάδα Γερμανορωσικών συμφερόντων η οποία ενδιαφέρεται για την αγορά της ΠΑΕ ΟΦΗ. Ο Βατσινάς όμως ξεκαθάριζε ότι δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει. Όταν πιέστηκε, ο τότε ιδιοκτήτης του ΟΦΗ ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση του πακέτου των μετοχών που έχει στην κατοχή του και αποτελούν την πλειοψηφία του πακέτου αντί του ποσού των 8 εκατ. ευρώ. Είχαν γραφτεί και άλλα ονόματα. Αυτό του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του μπασκετικού Ηρακλείου Μανώλη Παπακαλιάτη, του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Γιώργου Σουλτάτου, του Νίκου Τζώρτζογλου, του Νίκου Μαχλά, ο οποίος είχε μπει επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της πρώην ομάδας του στην Ολλανδία, της Φίτεσε. «Είναι πολλά αυτά που θέλω να πω, αλλά συνοψίζονται όλα σε ένα. Επιτέλους, κύριε Βατσινά, ό,τι έγινε, έγινε. Μπορείτε όμως να γραφτείτε στην ιστορία κάνοντας το καλύτερο για τον ΟΦΗ μας, ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ», ανέφερε τότε ο Μαχλάς στην «Ελευθεροτυπία».

Ο δήμαρχος Κουράκης στην προεδρία με ζημία 3.909.117 ευρώ

Με ζημία 3.909.117 ευρώ, ο θώκος της προεδρίας καθώς και οι μετοχές της ΠΑΕ παραδόθηκαν στα χέρια του Γιάννη Κουράκη. Το καλοκαίρι του 2009, όταν έγινε η συμφωνία του Φανούρη Βατσινά για την μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ ΟΦΗ και ανέλαβε την προεδρία ο Γιάννης Κουράκης, τα συσσωρεμένα χρέη ήταν 3.909.117 ευρώ, τα οποία βέβαια τα αποδέχτηκε η νέα διοίκηση. Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου στην πρώτη και μοναδική του χρονιά με την διοίκηση του ΟΦΗ έβαλε μέσα την ΠΑΕ κατά 249.570, ευρώ με το σύνολο των ζημιών την περίοδο 2008-2009 να φτάνει τα 4.158.687 ευρώ, ενώ παρέδωσε στον Νίκο Μαχλά το «ταμείο» -4.783.827 ευρώ.

Ο ΟΦΗ στα χέρια του Μαχλά

Χρέη προέδρου από το 2010 έως το 2012 ανέλαβε ο Μαχλάς. Ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός πήρε τα ηνία του συλλόγου με μόνο στόχο να τον βγάλει από την δύσκολη θέση στο οικονομικό πρόβλημα που υπήρχε. Όμως όπως φαίνεται στον ισολογισμό της χρονιάς 2009-2010 ο κρητικός σύλλογος έφτασε να χρωστάει 7.048.641 ευρώ και, συνυπολογίζοντας τον ισολογισμό του 2008-2009, βλέπουμε ότι η ΠΑΕ «μπήκε μέσα» ακόμα 2.264.814 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του Ομίλου την επόμενη χρονιά, το χρέος της ΠΑΕ εκτοξεύτηκε στα 9.957.689 ευρώ, με το κόστος των ζημιών κατά την περίοδο 2010-2011 να είναι 2.909.047 ευρώ. Στις δύο περιόδους 2009-10 και 2010-11, η ΠΑΕ ΟΦΗ κατέγραψε ζημιές ύψους 5.173.861 ευρώ.

Εποχή Πουλινάκη με κέρδος 20.781 ευρώ!!!

Τον Ιούλιο του 2012 ο Μάνθος Πουλινάκης αναλαμβάνει την ΠΑΕ και στον πρώτο ισολογισμό του ως πρόεδρος τα χρέη φτάνουν στα 11.883.632 ευρώ, δηλαδή 1.925.943 παραπάνω από την περασμένη χρονιά, με τον ισολογισμό να είναι για την περίοδο 1/7/2011-30/6/2012.

Ο Πουλινάκης προσπάθησε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα και το μόνο που κατάφερε ήταν να σταθεροποιήσει την ζημιά που είχε γίνει στην ΠΑΕ και να σημειώσει στην τελευταία του χρονιά κέρδος έπειτα από μεγάλο διάστημα 20.781 ευρώ. Την πρώτη του όμως ουσιαστική χρονιά 2012-2013 το ποσό από τα 11.883.632 πήγε στα 12.231.911 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 348.279 ευρώ.

Την τελευταία χρονιά και τον τελευταίο ισολογισμό του ΟΦΗ το ταμείο έδειξε «συν» για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς από τα 12.231.911 ευρώ τα χρέη πήγαν 12.211.130 ευρώ. Με υπογραφή του κ. Μουνουσάκη, ο ισολογισμός του ίδιου έτους αλλά τα ποσά αυτά κοστολογούνται στην καλή διαχείριση του Μάνθου Πουλινάκη.

Μια σειρά από άστοχες ενέργειες, τα πολλά χρέη και η πολεμική εις βάρος του ΟΦΗ από τους «ηγεμόνες» της Super League υποχρέωσαν την ομάδα στις 21 Μαρτίου 2015 να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας.

Για ν’ αποχωρήσει από το πρωτάθλημα ο ΟΦΗ έπαιξαν σημαντικό ρόλο δύο παράμετροι. Η πρώτη παράμετρος αφορά την υπέρμετρη αισιοδοξία των διοικητικών παραγόντων του ΟΦΗ, όταν ο τότε προπονητής Τζενάρο Γκατούζο, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει πολυεκατομμυριούχο επενδυτή, επιπέδου Αμπράμοβιτς, όπως έγραφαν οι τοπικές εφημερίδες. Μπροστά στον ερχομό του χρυσού επενδυτή, ο Μάνθος Πουλινάκης στις 5 Δεκεμβρίου 2014 υπέβαλε την παραίτησή του για να διευκολύνει την ανάδειξη προέδρου επιλογής του νέου ιδιοκτήτη. Όμως, αντί για επενδυτή, στις 29/12/2014 ο Γκατούζο φόρτωσε τα πράγματά του και αποχώρησε χωρίς καν να αποχαιρετήσει παίκτες και προπονητή.

Η δεύτερη παράμετρος ήταν η αδυναμία των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ και μάλιστα σε διάστημα 10 ημερών. Έτσι, στις 10/1/2015 ο ΟΦΗ έχασε την δικαστική προστασία που είχε, με αποτέλεσμα τα «τζιμάνια» της Super League –που είχαν έκδηλο ενδιαφέρον για την παραμονή άλλης ομάδας– να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες για αφαίρεση βαθμών. Τότε, παρά την προσπάθεια του Νίκου Μαχλά, ο οποίος δανείστηκε ποσόν 250.000 ευρώ για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις ο ΟΦΗ, η ομάδα αποχώρησε στις 21/3/2015. Το καλοκαίρι του 2015 ο ΟΦΗ μέσω του Ερασιτέχνη έκανε επανεκκίνηση από την ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική, όπου συμμετείχε χωρίς ίχνος χρέους για δεύτερη φορά μετά το 2006.

Η άμεση επιστροφή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα οδήγησε σε ιστορική Γ.Σ. του Ερασιτέχνη ΟΦΗ για την ίδρυση της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925.

Τον Νοέμβριο του 2015 ο Γιάννης Πολεμαρχάκης ανέλαβε και το πόστο του αναπληρωτή προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΟΦΗ, καθώς ο Αντύπας Σηφάκης θα απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Στις 25 Αυγούστου 2016, η νεοσύστατη ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 απέκτησε το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ανέλαβε ο Γιάννης Πολεμαρχάκης:

«Συνεχίζουμε ενωμένοι αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι. Δεν θέλουμε η ΠΑΕ να ξαναζήσει στιγμές όπως αυτές του παρελθόντος. Θέλουμε μια ομάδα που θα μπορέσει να κάνει και πρωταθλητισμό, αλλά να έχει και υγεία».

Τα ονόματα των 15 μετόχων, οι οποίοι κάλυψαν το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, ύψους 300.000 ευρώ είναι: Γιάννης Βάβουλας, Βασίλης Ζηδιανάκης, Αντώνης Καράτζης, Μανόλης Κουμαντάκης, Μιχάλης Μυλωνάκης, Μανόλης Ορφανάκης, Γιώργος Πλουμάκης, Γιάννης Πολεμαρχάκης, Παντελής Σαπουνάκης, Αντύπας Σηφάκης, Γιάννης Τσακαλάκης, Γιάννης Φασουλάς, Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Μηνάς Χαλκιαδάκης, Γεώργιος Χατζάκης.

Τον Γιάννη Πολεμαρχάκη, 11 μήνες μετά, διαδέχθηκε στην προεδρία του ΟΦΗ στις 24 Ιουλίου 2017 ο Φώτης Τσάλος.

Στην συμφωνία που έγινε στο ξενοδοχείο Galaxy, ο μεν Φώτης Τσάλος θα έβαζε 300.000 ευρώ και οι λοιποί μέτοχοι άλλες 300.000 ευρώ. Το καθαρό χρέος της προηγούμενης χρονιάς, όταν ο ΟΦΗ απέτυχε ν’ ανέβει στην Super League, είχε ύψος 570.000 ευρώ περίπου. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Με 600.000 ευρώ μόνο θ’ αντιμετωπιζόταν το χρέος των 570.000 ευρώ και θα ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ για την νέα αγωνιστική περίοδο 2017-18; Κάτι λοιπόν μας διαφεύγει από τα συμφωνηθέντα στο Galaxy, αφού είναι φανερό ότι μόνο με τα έσοδα από εισιτήρια και χορηγούς δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσει η ομάδα.

Τα χρέη σβήνουν και… ξανάρχονται

Όπως έχει αναφερθεί ο ΟΦΗ απηλλάγη από το χρέος το 2006, όταν ο Φανούρης Βατσινάς έβαλε την ΠΑΕ στον πτωχευτικό κώδικα.

Επίσης το 2015 ξεκίνησε με μηδενικό χρέος. Την σεζόν 2015-2016 η ΠΑΕ είχε ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Τον Ιούλιο του 2017 είχε μετοχικό κεφάλαιο 970.000 ευρώ – πράγμα που δείχνει ότι το Δ.Σ. μετοχοποίησε κεφάλαιο που έβαλε ύψους 670.000 ευρώ, και σύμφωνα με τον ισολογισμό είχε ζημία 570.000 ευρώ.

Αν υποθετικά πούμε ότι τα έσοδα του ΟΦΗ (τηλεοπτικά, χορηγικά, εισιτήρια κ.λπ.) ήταν της τάξης των 400.000 ευρώ, τότε η σεζόν 2016-2017 κόστισε 670.000+570.000+400 = 1.640.000 ευρώ για να τερματίσει 4ος στο περσινό πρωτάθλημα.

Ο ΟΦΗ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση, εισερχόμενος στον μήνα που θα δείξει αν λύσει τα διοικητικά του προβλήματα, ώστε με αγωνιστική ηρεμία να επιστρέψει στους μεγάλους, ή θα συνεχίσει να ταλανίζεται βάζοντας στο ψυγείο το όνειρο των φιλάθλων της Κρήτης να δουν τον Όμιλο ξανά πρωταγωνιστή στην κορυφαία κατηγορία.

Στις 15 Ιανουαρίου τα σπουδαία

Η περίφημη γενική συνέλευση, από την οποία ο ΟΦΗ αναζητά να μπει σε μια νέα περίοδο ηρεμίας, διακόπηκε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου με… βίαιο τρόπο. Μια ώρα μετά την έναρξή της, στο «Γεντί Κουλέ», περίπου 80 οπαδοί εισέβαλαν στην αίθουσα και επικράτησε μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα, και λόγω της έλλειψης απαρτίας, να υπάρξει αναβολή για τις 15 Ιανουαρίου 2018.

Το «παρών» έδωσε ο νυν πρόεδρος Φώτης Τσάλος με τους συνεργάτες του, οι οποίοι τα «άκουσαν» για τα καλά από τους υποστηρικτές της ομάδας του Ηρακλείου. Ο Τσάλος θα αποτελέσει παρελθόν τις επόμενες ημέρες και όλα δείχνουν πως την προεδρία θα αναλάβει ο πρώην ιδιοκτήτης Φανούρης Βατσινάς.

Οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 ανακοίνωσαν ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια και διεργασίες για την συγκρότηση ενός δυνατού διοικητικού σχήματος, για το οποίο το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ο ευεργέτης Θόδωρος Βαρδινογιάννης

Ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης άρχισε να ασχολείται πολύ ενεργά με τον ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο αλλά και για την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του τον έκανε να μη φείδεται χρημάτων και προσωπικού χρόνου, κάτι που για την ομάδα του Ηρακλείου ήταν ευεργετικό. Ο ΟΦΗ σταδιακά ανέβαινε και το 1986 κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα πίσω από τον Παναθηναϊκό. Αυτό ήταν προάγγελος του τι θα ακολουθούσε.

Ο ΟΦΗ την επόμενη περίοδο κατάφερε να πάρει το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 3-1 στα πέναλτι τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ! Εκείνη την ίδια περίοδο, ο ΟΦΗ κατάφερε να φτάσει έως τους «16» του Κυπέλλου UEFA, ενώ λίγα χρόνια αργότερα οι Κρητικοί κατέκτησαν το Βαλκανικό Κύπελλο.

Οι Κρητικοί βέβαια δεν ξεχνούν τον άνθρωπο που άλλαξε κατά πολύ την ιστορία της ομάδας. Για αυτό και το γήπεδο της ομάδας στα Καμίνια, το ιστορικό «Γεντί Κουλέ», φέρει και το όνομά του. Το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά του Κρητικού επιχειρηματία στον σύλλογο. Μια προσφορά βέβαια που πολλές φορές τον έφερε σε… κόντρα με άλλα μέλη της οικογένειάς του, ελέω… Παναθηναϊκού!

Στο προσκήνιο ξανά ο Βατσινάς

Μετά την βραχύβια περίοδο Τσάλου, έγινε η κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ΟΦΗ ανάμεσα στον Φανούρη Βατσινά και τους Αντώνη Καράτζη, Γιάννη Πολεμαρχάκη, και αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως στον πρώτο. Στην συνάντηση έγιναν εκτενείς συζητήσεις γύρω από την οικονομική στήριξη των μετόχων προς τον Φανούρη Βατσινά, και εκείνοι δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν αυτά που πρέπει προκειμένου η ομάδα να βγει από το αδιέξοδο.

Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης αφορά την πρόθεση Βατσινά και μετόχων να βάλουν στα ταμεία του συλλόγου συνολικά 650-700.000 ευρώ (300.000 και 350-400.000 αντίστοιχα), ώστε το άνοιγμα των 500.000 μέχρι 30/6/2017 να αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Το άνοιγμα όμως από 17/7/2017 μέχρι 30/6/2018 το έχει προϋπολογίσει; Θα πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, το ΙΚΑ, η Εφορία, η ΔΕΗ, οι υπάλληλοι και διάφορα άλλα; Αν όχι, τότε μάλλον η μία πλευρά προσπαθεί να πιάσει κορόιδο την άλλη.

Keywords
οφη, οφη, το νησι, football league, super league, παε οφη, κρητη, ηρακλειο, καμάρι, league, σωθικά, super, λαμια, galaxy, ολυμπιακος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, λαρισα, ιουνίου, λευτερια, νέα, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, ελευθεροτυπια, καλοκαιρι, ηνία, χρεος, εισιτήρια, ελλαδα, ηρακλης, οακα, uefa, προσφορες, φως, ικα, δεη, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, γιαννης ρουσακης, πανο ηρακλη, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, super league, ηνία, ηλεκτρονική, αστυνομια, δωρεαν, εδρα, εθνικη, εφορια, θητεια, ιχνος, κοντρα, νησι, ολλανδια, ονοματα, ονειρο, περιοδος, σημαιες, σωτηρια, υψος, φως, ψυγειο, ωρα, uefa, αγαπη, αυγα, αγορα, αδυναμια, αρθρο, ελεος, αισιοδοξια, απιστευτο, αρθρο 44, ασια, αφαιρεση, βρισκεται, γαζι, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γραφεια, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, δοθει, δωσει, εγινε, αιθουσα, ευρω, εισιτήρια, ενεργα, εμφάνιση, εξελιξη, ετων, εφημεριδα, ζημια, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηλικια, ηρεμια, ιστορικο, κεφαλαιο, κυματα, κυπελλο, κυριε, κωνσταντινιδης, λαθη, λευτερια, ληξη, μηνες, μπλουζακια, μπορειτε, νικο, καμάρι, ξεκινημα, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ομαδα, ομιλος, οικογενεια, ομφαλιος λωρος, ονομα, παε οφη, ποδοσφαιρο, πεθανε, πηγαινε, πλωρη, υπογραφη, προβληματα, ρεκορ, ρολο, σαλονια, σεζον, συνεχεια, σειρα, σηφακης, σπιτι, συνθηματα, σωθικά, σωματειο, τζωρτζογλου, τριτη, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, φοντα, φωνη, φορα, χερι, χειροτερα, χριστινα, χρονος, ψηφοφορία, super, ειδη, football league, galaxy, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, κωστας, league, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, πωληση, τρελος, τρωει, θελω να, θεσεις, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα