Ζάκυνθος: Η στιγμή της κατολίσθησης βράχου στην παραλία «Ναυάγιο» (videos)

Τη στιγμή που ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε στη διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου, σκορπώντας τον τρόμο στην παραλία που ήταν γεμάτη λουόμενους, κατέγραψαν τουρίστες με τα κινητά τους τηλέφωνα. Στα βίντεο φαίνεται ο βράχος να καταρρέει και οι τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ ένας φωνάζει «Ω, Θεέ μου».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων το απόγευμα της Πέμπτης, οι άνθρωποι που τραυματίσθηκαν συνολικά είναι επτά.

Σε σοβαρότερη κατάσταση είναι μια 34χρονη γυναίκα από την Τσεχία, η οποία

νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ζακύνθου με κάταγμα σε σπόνδυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα κολυμπούσε στην αριστερή πλευρά της παραλίας, στο σημείο δηλαδή όπου αποκολλήθηκε ο βράχος.

Με σκαφάκια μεταφέρθηκε σε διπλανή παραλία προκειμένου να την παραλάβει από εκεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να τη μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Τα παιδιά της και ο σύζυγός της φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι με ελαφρά τραύματα έλαβαν ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο.

View this post on Instagram

Rock slide @ shipwreck beach. Thankfully no one is hurt. Destroyed 2 small ⛵ though. #rickslide #rockfall #shipwreckbeach #justhappened

A post shared by Nathelie Meng (@nathelie0521) on Sep 13, 2018 at 4:10am PDT

Σύμφωνα με το Λιμενικό, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης.

View this post on Instagram

Terrifying moment we was in the water taking picture when this happened. So glad to be alive. . . . . . #greece #news #worldnews #terrifying #cliffs #luckytobealive #sad #shipwreckbeach #bbcnews #breakingnews

A post shared by kellie_marie_babee (@kellie_marie_babee) on Sep 13, 2018 at 11:02am PDT

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, μετά την κατολίσθηση, έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί, μέχρι νεοτέρας, από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

View this post on Instagram

Horrible moments when cliff side collapse on famous Shipwreck Beach in Greece. 7 injured in the casualties prayers for them to get well soon. By: 1: Leonidas Malioufas 2- @nathelie0521 3-4: @wendythorpe - Follow @travels.mood for more! - - - #travelsmood #greece #shipwreckbeach #zakynthos #yunanistan #yunan #greek #beach #horrible #cliff #accident #beach #catastrophe

A post shared by TRAVEL! (@travels.mood) on Sep 13, 2018 at 8:26am PDT

Όπως προκύπτει, η κατολίσθηση έγινε σταδιακά, σε τρεις φάσεις. Στην αρχή έπεσαν κάποιες πέτρες και ακούστηκε θόρυβος, ακολούθησε μια δεύτερη μικρή κατολίσθηση μικρών πετρών και στη συνέχεια, σε τρίτη φάση, έγινε η μεγάλη κατολίσθηση του βράχου που αποκολλήθηκε.

Ετσι, όσοι βρίσκονταν στην παραλία μπόρεσαν, ευτυχώς, να απομακρυνθούν εγκαίρως από το σημείο και να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας την κατολίσθηση στο Ναυάγιο.

Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων - καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα