ΥΠΕΝ: Το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Όπως είπε αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες πρωτίστως για τον τομέα της ενέργειας, αλλά όχι μόνο. Μεταφορές, χρηματοπιστωτικός τομέας, κατασκευές, τουρισμός,

ναυτιλία και γεωργία μπορούν επίσης να αδράξουν σημαντικά οφέλη.

«Αυτή η προσέγγιση δεν είναι δικιά μας πατέντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –δια στόματος της νέας προέδρου της- τονίζει διαρκώς ότι η κλιματική αλλαγή –ή κλιματική κρίση όπως την αποκαλεί πλέον- είναι στην κορυφή της ατζέντας της. Και υπογραμμίζει ότι, κατ’ επέκταση, η νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ευρώπης είναι το ευρωπαϊκό green deal», είπε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει απλώς την υπόλοιπη ήπειρο, αλλά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Η φιλοδοξία, αυτή, όπως είπε, αποτυπώνεται στα ακόλουθα:

1. Πρώτον στους υψηλούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί είναι αισθητά πιο πάνω από αυτούς στο αρχικό ΕΣΕΚ που είχε σταλεί για αξιολόγηση προς τις υπηρεσίες της ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως στη διείσδυση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας- είναι πιο πάνω και από τους ευρωπαϊκούς.

2. Ένας άλλος τομέας στον οποίο η χώρα είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης είναι η απολιγνιτοποίηση. Η δέσμευση για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό εντός και εκτός συνόρων, καθώς είναι ένα ιστορικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντός μας. «Η μετάβαση αυτή στη μετά λιγνίτη εποχή, όμως, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα είναι μια Δίκαιη Μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται. Για αυτό τον σκοπό, στα μέσα του 2020 στοχεύουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (Master Plan), που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη στη μετά-λιγνίτη εποχή» σημείωσε.

3. Στις επενδύσεις οι δημόσιοι πόροι δεν αρκούν. Για αυτό το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κίνητρα που θα δοθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να στηρίξει πράσινες επενδύσεις με βιώσιμο χαρακτήρα, καθώς και την πράσινη καινοτομία, ακολουθώντας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές του green finance.

4. Παράλληλα, σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής αποτελεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της κλιματικής πολιτικής μετά τον περιορισμό των εκπομπών. Αυτό αφορά στην προσαρμογή κτηρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, καθώς και σε δράσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των δασών μας και των υδατικών μας πόρων

5. Ένας άλλος τομέας παρέμβασης με ισχυρό περιβαλλοντικό, αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο, είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. «Σκοπεύουμε να βάλουμε τέλος στις εικόνες που ντροπιάζουν τη χώρα μας παγκοσμίως και μας κοστίζουν πολλά εκατομμύρια σε πρόστιμα. Παράλληλα, δίνουμε προτεραιότητα στην ανακύκλωση, στην οποία η χώρα μας πρέπει να κάνει μια μικρή επανάσταση όχι μόνο όσον αφορά στις υποδομές, αλλά και την κουλτούρα» τόνισε ο υπουργός.

6. Η στροφή στην κυκλική οικονομία, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων, αλλάζει όλη τη λογική της παραγωγής και της κατανάλωσης, περιορίζοντας σημαντικά την επιβάρυνση που δημιουργούμε στο περιβάλλον μας, και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία και επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα