Τσίπρας: Θα διερευνηθούν τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας στο Μάτι

Δράσεις και παρεμβάσεις για τον έλεγχο δόμησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και συνέχισε:

«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις,

και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς».

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το "πώς και το γιατί", θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

«Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες» επεσήμανε.

«Στο παρελθόν δεν πάρθηκαν γενναίες αποφάσεις. Δυστυχώς, στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, κατά καιρούς οι ηγεσίες δεν πόνταραν στη λύση αλλά στη λήθη. Σήμερα όμως δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι, τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλήψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα και να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να γκρεμίζουμε μια - μια τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε.

O κ. Τσίπρας παρουσίασε ακολούθως τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων της αυθαίρετης δόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε:

- Προχωράμε στην άμεση κατεδάφιση των 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική που έχουν τελεσίδικα κριθεί κατεδαφιστέα.

- Για κάθε αυθαίρετο κτήσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του

- Θεσπίζεται το πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης

- Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις

- Ξεκινά άμεσα η καταγραφή των περιφράξεων στις παραλίες

- Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό και σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα