Τρεις νέοι διαγωνισμοί για αιολικά και φωτοβολταϊκά

Τρεις νέους διαγωνισμούς για τη λειτουργική ενίσχυση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών σχεδιάζει για το φθινόπωρο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος στήριξης έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, η σχετική προκήρυξη προγραμματίζεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από υποψήφιους επενδυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το νέο καθεστώς στήριξης, το οποίο συνδυάζει τις ανταγωνιστικές μειοδοτικές διαδικασίες με την προσαύξηση επί της αγοραίας

τιμής (feed in premium), θα κάνει «πρεμιέρα» στις 2 Ιουλίου με τη διενέργεια των τριών πρώτων διαγωνισμών για καινούρια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Με δεδομένο πως για φέτος έχει σχεδιαστεί να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 300 MW αιολικών μονάδων και 300 MW φωτοβολταϊκών, σε διαγωνισμούς ειδικούς ανά τεχνολογία, στον «γύρο» του επόμενου φθινοπώρου θα μεταφερθεί όση ισχύς δεν εκχωρηθεί μέσω αυτών των τριών πρώτων διαδικασιών. Όπως και στις 2 Ιουλίου, έτσι και το φθινόπωρο θα διενεργηθούν 3 ξεχωριστοί διαγωνισμοί, για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW, καθώς και για αιολικούς σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Την ίδια στιγμή, σήμερα θα ξεκαθαρίσει το μέγεθος συμμετοχής υποψήφιων επενδυτών στον πρώτο «γύρο» του Ιουλίου, καθώς στις 11:30 ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο πως οι προσφορές θα καλύψουν όλη την ισχύ που πρόκειται να δημοπρατηθεί φέτος σε διαγωνισμούς ειδικούς ανά τεχνολογία, δηλαδή 300 MW.

Keywords
Τυχαία Θέματα