Το σουσάμι «ανοίγει» νέους δρόμους για τους αγρότες

του Νίκου Αβουκάτου

Το σουσάμι (ή σησάμι) και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γνωστά στην ανθρωπότητα εδώ και 6.000 χρόνια. «Άνοιξε σουσάμι» είναι μια γνωστή έκφραση σε όλους μας με την οποία αποδίδονται οι μαγικές ιδιότητες του.

«Η καλλιέργεια του σουσαμιού, όμως, μπορεί… να «ανοίξει» σήμερα νέους δρόμους για τους αγρότες» δηλώνει ο Αβραάμ Νικολαΐδης, γεωπόνος και πρώην στέλεχος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», θέλοντας να δώσει έμφαση στις προοπτικές της συγκεκριμένης καλλιέργειας.Εδώ και πολλές δεκαετίες δεν αποτελούσε την καλύτερη επιλογή για τους αγρότες μας αλλά

σήμερα φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια.

Περίπου σε 40.000 τόνους ανέρχονται οι εισαγωγές σουσαμιού στη χώρα μας. «Η Αιθιοπία και το Σουδάν είναι οι δυο χώρες από τις οποίες εισάγουμε το σουσάμι» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης και υπογραμμίζει ότι για την παραγωγή αυτών των ποσοτήτων είναι απαραίτητα 350.000 στρέμματα γης».Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Νικολαΐδης ήταν ομιλητής σε ημερίδα στις Σέρρες με θέμα: «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού». Αρκετά μεγάλος ήταν ο αριθμός κυρίως νέων αγροτών που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ομιλία του και όπως μάθαμε έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς για τις προοπτικές της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Η ποιότητα του εγχώριου σουσαμιού αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται από την αύξηση της χρήσης του στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας, όπου προορίζεται για την παρασκευή χαλβά, ταχινιού, κ.α. προϊόντων σουσαμιού που παρουσιάζουν αύξηση της κατανάλωσης, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της καλλιέργειας είναι πολύ ικανοποιητικά και μεγαλύτερα από άλλες καλλιέργειες, που σημαίνει αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και τόνωση της εθνικής οικονομίας.

Η μέση στρεμματική απόδοση της κυμαίνεται στα 150 κιλά/στρέμμα και το κόστος παραγωγής ανέρχεται περίπου στα 81 ευρώ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μετρήσεις, το καθαρό κέρδος της καλλιέργειας φθάνει τα 153 στέμματα ανά στρέμμα.

Η Ελλάδα βρίσκεται εντός του γεωγραφικού πλάτους της καλλιέργειας του σουσαμιού, βεβαίως όσο πιο νοτιότερα ακόμη καλύτερα γιατί απαιτείται και η ιδανική θερμοκρασία.

Δεδομένη η ζήτηση-Έως 2,80 ευρώ το κιλό

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαϊδης, την περσινή χρονιά η τιμή του για τον Έλληνα παραγωγό κυμάνθηκε από 2 έως 2,80 ευρώ/ κιλό καθώς το σουσάμι αγοράζουν χαλβαδοποιίες, ταχινοποιίες, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία.

Σήμερα, στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα και τα μισά από αυτά στον Έβρο, ενώ τα υπόλοιπα στις Σέρρες, τη Δράμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα του είναι άριστη σε απόδοση, γεύση και άρωμα και αυτό το γνωρίζουν οι μεταποιητές.

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι είναι καλό να γίνεται συμβολαιακή γεωργία και να συσταθεί μια Ομάδα Παραγωγών ενώ συστήνει τους παραγωγούς να κάνουν σωστά όλες τις παρακάτω καλλιεργητικές πρακτικές, όπως: το χωράφι να ποτίζεται, και να μην είναι ξηρικό (μόνο 40 έως 80 κιλά), να γίνεται λίπανση και να χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα ενώ η συγκομιδή χρειάζεται να γίνει από έναν έμπειρο θεριζοαλωνιστή.

Στην περιοχή της Ορεστιάδας του Έβρου υπάρχουν τοπικοί πληθυσμοί. Επίσης, ποικιλίες σουσαμιού υπάρχουν στη Βουλγαρία αλλά και την Αυστραλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα