Το μεταλλικό τείχος 9 μέτρων στο λιμάνι δεν λύνει το πρόβλημα σκόνης στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα τείχος για τη συγκράτηση της σκόνης που προκύπτει από την εναπόθεση των χύδην φορτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ύψωσε η ΟΛΘ ΑΕ, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της πόλης. Για την κατασκευή του τείχους στα όρια της προβλήτας 4 χρησιμοποιήθηκε σιδερένιο πλέγμα, αλλά και σημαντικός αριθμός κοντέινερς. Το συνολικό ύψος της κατασκευής είναι 9 μέτρα, ενώ το

μήκος του φτάνει τα 84 μέτρα. Με αυτό τον τρόπο -και αν βοηθούν οι καιρικές συνθήκες- το πρόβλημα της σκόνης από το λιμάνι ενδέχεται να περιορίζεται, αλλά φυσικά δεν επιλύεται. Πρόκειται, δηλαδή, για προσωρινή λύση, που δείχνει καλές προθέσεις, αλλά η οριστική διευθέτηση του θέματος απαιτεί σημαντικές επενδύσεις.

Η διοίκηση του ΟΛΘ προχώρησε σε αυτήν την παρέμβαση «απαντώντας» στις συνεχείς διαμαρτυρίες φορέων της Θεσσαλονίκης, αλλά και ιδιωτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως –για παράδειγμα- τα ξενοδοχεία του λειτουργούν στη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ειδικά όσα βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις του λιμένα υποφέρουν στην κυριολεξία, καθώς υπάρχουν ημέρες που «πνίγονται» στη σκόνη. Επίσης, το τελευταίο διάστημα η ευαισθησία αυξήθηκε λόγω της εγκατάστασης στην περιοχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Προσπαθούμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της πόλης από τη σκόνη και γι' αυτό αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε αυτό το σιδερένιο τείχος για να περιορίσουμε το πρόβλημα» επισημαίνει στη στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης Κώστας Μέλλιος, ο οποίος παράλληλα αναγνωρίζει ότι χρειάζονται επενδύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα». Όπως λέει ο κ. Μέλλιος «προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μην ξεπερνούμε τα όρια των ατμοσφαιρικών ρύπων, γι' αυτό, όταν ο αέρας πνέει με νότια κατεύθυνση, δίνεται εντολή να σταματήσει η εκφόρτωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΟΛΘ ΑΕ μεριμνά για την καλύτερη διαχείριση των φορτίων με τη διαβροχή τους, την κάλυψή τους ή τη μεταφορά τους σε χώρους που είναι περισσότερο προστατευόμενοι.

Μέσω της προβλήτας 4 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης διακινούνται «χώματα» με προορισμό μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στη Β. Ελλάδα και στα Σκόπια. Πρόκειται για φορτία λατερίτη, δηλαδή νικελίου, κλίγκερ (πρώτη ύλη για τις τσιμεντοβιομηχανίες), κάρβουνο και αλάτι. Αναλόγως των μετεωρολογικών συνθηκών, ευνοείται η αιώρηση και μεταφορά της σκόνης προς τη Θεσσαλονίκη, ένα πρόβλημα το οποίο προκαλεί εδώ και δεκαετίες αντιδράσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί ουσιαστικά.

Όπως είπε, ο κ. Μέλλιος, «προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μην ξεπερνούμε τα όρια των ατμοσφαιρικών ρύπων, γι' αυτό, όταν ο αέρας πνέει με νότια κατεύθυνση, δίνεται εντολή να σταματήσει η εκφόρτωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΛΘ μεριμνά για την καλύτερη διαχείριση των φορτίων με τη διαβροχή τους, την κάλυψή τους ή τη μεταφορά τους σε χώρους που είναι περισσότερο προστατευόμενοι.

Μόνη λύση η αποθήκευση

Η θέα της 4ης προβλήτας, πριν την ανέγερση του τείχους

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της συγκεκριμένης σιδερένιας κατασκευής, ο Δημήτρης Μελάς, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, τόνισε στη Greenagenda.gr ότι «ενδεχομένως να μειωθεί η αιώρηση της σκόνης, αλλά το τείχος δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά της, εφόσον αυτή καταλήξει στην ατμόσφαιρα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η οριστική λύση είναι η αποθήκευση των φορτίων, κάτι που μπορεί να γίνει είτε σε αποθήκες είτε σε χώρους που θα δημιουργηθούν στο έδαφος της προβλήτας, οι οποίοι θα σκεπάζονται, ώστε να στεγανοποιούνται κι έτσι να αποφεύγονται οι διαρροές.

Άποψη της 4ης προβλήτας, με τα χύδην φορτία, πριν την ανέγερση του τείχους

Keywords
Τυχαία Θέματα