Το ελληνικό χωριό όπου σχεδόν όλοι φυτεύουν καστανιές

του Νίκου Αβουκάτου

Η καλλιέργεια του κάστανου αποτελεί ένα δυναμικό προϊόν που συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη της Μελιβοίας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αγιάς, στη Λάρισα.

«Ένας καρπός της φύσης που δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και τους κατοίκους», τονίζει στη Greenagenda.gr ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Ο ΟΜΗΡΟΣ» και του αγροτικού συνεταιρισμού Μελιβοίας.

Η Μελιβοία έχει δυναμικότητα παραγωγής κάστανου που κυμαίνεται από 1.200 έως 1.500 τόνους ετησίως και με μια

ανοδική πορεία για την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή κάστανου αναμένεται να φθάσει τους 2.000 τόνους. Περίπου το 80% των κτημάτων της Μελιβοίας φυτεύεται μόνο με κάστανο, έκταση που αντιστοιχεί σε 60.000 στρέμματα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% της παραγωγής καταλήγει στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τη καλλιέργεια του κάστανου. Ιδιαίτερα από την αρχή της οικονομικής κρίσης καταγράφεται επιστροφή ενός σημαντικού αριθμού ατόμων που κατάγονται από τη περιοχή. «Εντυπωσιακό είναι το ενδιαφέρον των νέων που αποφασίσουν να χτίσουν το μέλλον τους με τη καλλιέργεια του κάστανου. Μέσα από τις καλλιέργειες αυτές, καθώς και των μήλων, δύο κορυφαίων τοπικών προϊόντων, αναπτύσσεται και ο τουρισμός στην περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Κρανιώτης.

Μάλιστα, ο αγροτικός συνεταιρισμός Μελιβοίας διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ορθολογική χρήση της άρδευσης από τους παραγωγούς. «Με τη σταθερή άρδευση δεν προκαλούνται ασθένειες», εξηγεί ο ίδιος.

Οι παραγωγοί στη Μελιβοία συνεργάζονται με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ", Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Ακόμη, οι Ιταλοί βοηθούν στην αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς και πρόσφατα έγιναν εισαγωγές «κυνηγών» εντόμων για το συγκεκριμένο έντομο. Καθοριστική είναι και η προσπάθεια του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Αγιάς και των γεωπόνων, ιδίως τη φετινή περίοδο, που οι παραγωγοί βρεθήκαν αντιμέτωποι και με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα δένδρα. Στα ορεινά κτήματα παρατηρήθηκε αισθητή μείωση του νερού. Σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη, υπέστη σημαντική ζημιά η παραγωγή μας: περίπου στο 40% με 50% μειώθηκε η σοδειά μας, γεγονός που επηρεάζει καταλυτικά το εισόδημα των αγροτών», σημείωσε ο κ. Κρανιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα