Τι προβλέπεται για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις γης σε αιγιαλούς - Οι εξαιρέσεις

Υπεγράφη και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπ’ αριθμ. 232/2017 σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό. Επίσης η προαναφερόμενη γνωμοδότηση αναφέρει συγκεκριμένα σε ποιες περιπτώσεις που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία κτισμάτων ή χρήσεων γης δύναται να λάβουν εξαίρεση από τον κανονισμό.

Ειδικότερα η αναρτημένη γνωμοδότηση στη Διαύγεια αναφέρει τα εξής:

α)Αυθαίρετες κατασκευές

ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό, δεν δύνανται να υπαχθούν κατά κανόνα στο πεδίο εφαρμογής του ν.4178/2013 (άρθρο 2 παρ. 2 περ. ζ (εδάφιο πρώτο).

β) Στον παλαιό αιγιαλό και μόνο κατ’ εξαίρεση του ως άνω αποκλεισμού υπαγωγής, επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δύο περιπτώσεις. Είτε να υφίστανται επ’ αυτού (ακινήτου), νομίμως, εμπράγματα δικαιώματα πολιτών, που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, είτε να εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεση των κτισμάτων σύμφωνα με τη σχετική χάραξη (άρθρο 2 παρ. 2 περ. ζ εδ. δεύτερο).

γ) Στον αιγιαλό δύνανται να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό τις εξής προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς αα) να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν.1337/1983 ββ) να υπήρχε παλαιότερη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και γγ) το λιθόκτιστο κτίσμα να βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού, σύμφωνα με την παλαιότερη χάραξή του (άρθρο 23 παρ. 8)

Keywords
Τυχαία Θέματα