Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις

Την πρόοδο των μέτρων αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, καθώς και τους άξονες της πρότασης νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις ιώδους περιγράμματος, η οποία τέθηκε σήμερα και θα παραμείνει έως τις 08/12 σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=9728) παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τις τομές

στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με σκοπό να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες δεκαετιών, όπως είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, η οριοθέτηση της γραμμής αιγιαλού και τον νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας.

Επίσης, εξήγγειλε τρεις τροπολογίες που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, με σκοπό την πλήρη θωράκιση του συστήματος απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυθαίρετης δόμησης:

1. Άμεση κατεδάφιση μετά τη λήξη του ν. 4495/17

Με τη λήξη του νόμου 4495/2017 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε λιγότερο από έναν χρόνο (9/11/2019), όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές, θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν συντελεσθεί) εφόσον δεν υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής έως την 8/11/2019.

2. Πρωτόκολλο συμμόρφωσης

Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους, το αρμόδιο για τη διαπίστωση της κατεδάφισης όργανο συντάσσει και εκδίδει πρωτόκολλο συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το πρωτόκολλο κατεδάφισης κοινοποιείται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής προστίμων.

3. Καμιά διαφοροποίηση στο πρωτόκολλο κατεδάφισης

Σε περίπτωση που έχει διαφοροποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή (ως προς τις διαστάσεις ή το υλικό, τη θέση ή υπάρχουν επεκτάσεις) σε σχέση με το αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, τότε η διαδικασία κατεδάφισης προχωρά χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέου πρωτοκόλλου κατεδάφισης.

Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε την πρόταση νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις ιώδους περιγράμματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της πολύμηνης εργασίας ομάδας νομικών, δασολόγων και μηχανικών.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, καλύπτει την ανάγκη διαχείρισης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των οικιστικών πυκνώσεων αντιμετωπίζοντας και την πολύχρονη παραβίαση των περιβαλλοντικών και συνταγματικών κανόνων, αλλά και το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στις περιοχές αυτές, εδώ και δεκαετίες, οι πολιτικές ηγεσίες αλλά και οικονομικά συμφέροντα οδήγησαν σε παραβίαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στην ύπαρξη πληθώρας πρωτοκόλλων κατεδάφισης και στην επιβολή υψηλών προστίμων για πρωτόκολλα ειδικής αποζημίωσης τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί.

Οι βασικοί πυλώνες που προβλέπονται για τις οικιστικές πυκνώσεις είναι:

Η άμεση προστασία και αποκατάσταση των περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κρίσιμο φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή Εθνικοί Δρυμοί, υγρότοποι Ramsar, περιοχές Natura 2000, προστατευτικά και παραγωγικά δάση, ρέματα, αιγιαλός και περιοχές αναδασωτέες από πυρκαγιά, περιοχές που συνολικά εξαιρούνται από τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο και επιταχύνεται η αποκατάσταση του περιβάλλοντος.Η εισαγωγή του Δασικού Ισοζυγίου και των δράσεων αποκατάστασής του από τη βλάβη που προξένησαν οι οικιστικές πυκνώσεις, όπως δασώσεις, αναδασώσεις και άλλα δασοτεχνικά έργα, αλλά και των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, η οποία θεσμοθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.Ο αυστηρός έλεγχος των πυκνώσεων για να μην αποτελέσουν παράθυρο ικανοποίησης συμφερόντων και παραβατικότητας.Η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στο 100% της χώρας, περιλαμβάνοντας και τις προσωρινά εξαιρεθείσες οικιστικές πυκνώσεις, όπως έχει δεσμευτεί το ΥΠΕΝ.

Στους πολίτες θα δίνεται τριπλή δυνατότητα:

Η υποβολή αντίρρησηςΗ υποβολή πρόδηλου σφάλματοςΗ χρήση των διατάξεων του παρόντος σχεδίου νόμου, δηλαδή η πληρωμή ενιαίου δασικού προστίμου και η υπό προϋποθέσεις εξαίρεση από την κατεδάφιση των κτιρίων.

Πέρα από την πρόβλεψη για αποκατάσταση του δασικού ισοζυγίου, επιτυγχάνεται η εποπτεία και ο έλεγχος των εκτάσεων που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ώστε να αποτραπεί η συνέχιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης εντός αυτών των εκτάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζονται και σύγχρονα δορυφορικά εργαλεία.

Συνεπώς, οι διατάξεις της παρούσας πρότασης νόμου, σε συνδυασμό με την κύρωση των δασικών χαρτών στο σύνολο της επικράτειας, και η ταυτόχρονη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για τη δόμηση εντός δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και η νέα κύρωση των δασικών χαρτών που λαμβάνει χώρα σήμερα, ως επιβεβαίωση της βούλησης του ΥΠΕΝ για τον εντοπισμό κάθε νέας αυθαίρετης δόμησης σε δάση και άλλες εκτάσεις της δασικής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι σε λιγότερο από 2 χρόνια, η συνολική έκταση κυρωμένων δασικών χαρτών ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 41%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό, εδώ και πέντε δεκαετίες, ήταν μόλις στο 1%.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η ανάγκη της περιβαλλοντικής και άλλης διαχείρισης των οικιστικών πυκνώσεων προκύπτει από την δημιουργηθείσα εδώ και δεκαετίες κατάσταση στις περιοχές αυτές, όπου υπήρξε παραβίαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την ύπαρξη πληθώρας πρωτοκόλλων κατεδάφισης και την επιβολή υψηλών προστίμων για πρωτόκολλα ειδικής αποζημίωσης τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί.

Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου είναι οι εξής:

1. Με τη δημοσίευση του νόμου, γίνεται έλεγχος των οικιστικών πυκνώσεων, όπως αυτές δηλώθηκαν από τους δήμους, για να διαπιστωθεί εάν είναι ορθά τα περιγράμματα που υποδείχτηκαν και εάν πληρούνται τα κριτήρια της παρ.4 του άρθρου 23 του ν.3889/2010.

2. Στη συνέχεια ελέγχονται οι οικιστικές πυκνώσεις για να διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του άρθρου 4, το οποίο προβλέπει την εξαίρεση από τη ρύθμιση για τα κτίρια και συνοδεύουσες αυτά κατασκευές που βρίσκονται: α) σε εθνικούς δρυμούς, περιοχές Ramsar και περιοχές Δικτύου Natura 2000, εκτός εάν προϋπήρχαν του καθορισμού του προστατευτικού καθεστώτος, β) σε προστατευτικά δάση, αιγιαλό, παλαιό αιγιαλό, ρέμα και άλλες κατηγορίες του νόμου 4495/2017, στον οποίο δεν υπάγονται αντιστοίχως κτίρια σε τέτοιες περιοχές, γ) σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν συνεπεία πυρκαγιάς και έχουν κηρυχτεί για αυτό τον λόγο αναδασωτέες κ.α.

3. Στη συνέχεια αναρτώνται όλες οι εκτάσεις των οικιστικών πυκνώσεων που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης και αίτησης προδήλου σφάλματος στους πολίτες και για τις περιοχές αυτές. Οι νέοι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν μετά την εφαρμογή του νόμου δεν θα εξαιρούν τις προτεινόμενες από τους δήμους οικιστικές πυκνώσεις.

4. Εισάγεται η έννοια του δασικού ισοζυγίου η οποία απορρέει από την αναγκαιότητα αντιστάθμισης της επιβάρυνσης του δασικού περιβάλλοντος λόγω της απώλειας των οικοσυστημικών υπηρεσιών του και γενικότερα των άυλων προσφορών του, από τη δόμηση που πραγματοποιήθηκε κι οδήγησε στη δημιουργία των οικιστικών πυκνώσεων. Η περιβαλλοντική κατά τα ανωτέρω αντιστάθμιση εναρμονίζεται με την έννοια του «θετικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου», όπως αυτή ισχύει και εφαρμόζεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική περιβαλλοντική πρακτική, σύμφωνα με την οποία, χρησιμοποιείται μέρος του φυσικού περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού, και προστατεύεται αντίστοιχο ή μεγαλύτερο, που θα προκύψει από στοχευμένες σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που με τις παρούσες διατάξεις τίθεται, περιβαλλοντικές ενέργειες και δράσεις.

5. Εισάγεται διάκριση στην αντιμετώπιση των κτιρίων προ και μετά την 11η Ιουνίου 1975, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος. Προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όσους θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου και μειωμένο πρόστιμο για την πρώτη και μοναδική κατοικία.

6. Προβλέπεται η καταβολή ειδικού δασικού προστίμου που υπολογίζεται με βάση την αξία του δάσους, την αξία αναδάσωσης και άλλες μεταβλητές σχετιζόμενες με τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί.

7. Δημιουργείται ειδικό ταμείο ώστε τα χρήματα από το ειδικό δασικό πρόστιμο να αξιοποιούνται σε δράσεις αποκατάστασης δασικού ισοζυγίου, όπως οι δασώσεις εκτάσεων μη δασικού χαρακτήρα, οι αναδασώσεις, οι δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής Δασών και η χρηματοδότηση κατεδαφίσεων κτιρίων.

8. Προβλέπονται δράσεις εποπτείας, ελέγχου και λήψης κατασταλτικών μέτρων για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου:

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να σας καλημερίσουμε. Να σας ευχαριστήσω που έχετε έρθει. Να πούμε χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα. Να πούμε ότι είναι εδώ και οι τέσσερις Γραμματείς μας από ότι βλέπω, οι δυο Γενικές μας Γραμματείς η κυρία Κλαπατσέα, η κυρία Μαριτάκη και οι δυο Ειδικοί Γραμματείς, ο κ. Γκανούλης και ο κ. Δερματάς. Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και όλη η Διεύθυνση. Πολλά στελέχη της είναι εδώ και τους ευχαριστούμε που είναι εδώ. Όλους εσάς.

Θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή ο Υπουργός ο κ. Σταθάκης και θα συνεχίσουν οι παρουσιάσεις όπως έχουν προγραμματιστεί.

Υπουργέ ο λόγος σε εσάς.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Επιτρέψτε μου να ανακεφαλαιώσω εισαγωγικά το πώς θεσμικά έχει αντιμετωπιστεί ένα σύνολο εκκρεμοτήτων δεκαετιών και πώς ρυθμίζεται πλέον σε αυτό το πλαίσιο και ένα μείζον θέμα, όπως είναι οι οικιστικές πυκνώσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε σήμερα.

Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω τις βασικές τομές που έχουν γίνει. Ξεκινώ από το Κτηματολόγιο το οποίο από το 25% το 2015, θα φθάσει στο 90% μέχρι το 2020. Η ολοκλήρωσή του, προϋπέθετε δυο ακόμη τομές: Δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα και αιγιαλούς.

Ταυτόχρονα, έχουμε προσδιορίσει το νέο πεδίο χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας με αρμοδιότητες, για πρώτη φορά, ξεκαθαρισμένες. Δουλεύουμε ώστε να υπάρχουν παντού περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, τοπικά χωρικά σχέδια που θα γίνονται σε κάθε δήμο και αναθεωρημένα ειδικά χωροταξικά σχέδια για ΑΠΕ, τουρισμό και άλλους τομείς της οικονομίας.

Η δεύτερη ενότητα αφορά την πλήρη θωράκιση του συστήματος απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυθαίρετης δόμησης από το 2011 και μετά. Όπως ξέρετε, ο νόμος περί αυθαιρέτων έχει ημερομηνία το 2011, αλλά πέραν αυτού, έχουμε θωρακίσει με μεγάλες θεσμικές αλλαγές την αποτροπή οποιασδήποτε δυνατότητας ύπαρξης αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον.

Επιταχύναμε τους τελευταίους δυο τρεις μήνες τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που όπως ξέρετε, έχουν εντατικοποιηθεί στην περιοχή της Αττικής που έχει αναλάβει το Υπουργείο -παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, ρέματα Μάνδρα, Καπανδρίτι κλπ- και προκηρύξαμε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό.

Επίσης, ενισχύσαμε τη ρευστότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων στην υπόλοιπη χώρα με πόρους του Πράσινου Ταμείου και φέρνουμε διαδοχικά τροπολογίες οι οποίες θωρακίζουν την πλήρη αποτροπή κάθε δυνατότητας αυθαιρέτου στο μέλλον:

-Η πρώτη τροπολογία αφορά την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων μετά τη λήξη του νόμου 4495/2017. Όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές, θα κατεδαφίζονται άμεσα είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν συντελεσθεί. Μέχρι τώρα, υπήρχε μια διάκριση ανάμεσα στο καθεστώς κάποιου που χτίζει ένα αυθαίρετο και συλλαμβάνεται την ώρα που χτίζει ένα αυθαίρετο και αυτού που έχει χτίσει το αυθαίρετο του οποίου η κατεδάφιση έμπαινε σε άλλες νομικές διαδικασίες. Το ενοποιούμε τώρα, είτε είναι στην ώρα που χτίζεται είτε μετά, η αντιμετώπισή του θα είναι ίδια: Άμεση κατεδάφιση δηλαδή.

-Πρωτόκολλο συμμόρφωσης: Όπως ξέρετε, ο νόμος όπως φτιάχτηκε, επειδή έχει πολύ υψηλό πρόστιμο και για το ακίνητο και για τη διατήρηση της αυθαίρετης κατασκευής, ο μόνος τρόπος για να διαγραφεί το πρόστιμο που είναι πολύ υψηλό, επαναλαμβάνω είναι να υπάρξει συμμόρφωση, πρωτόκολλο αυτοκατεδάφισης. Αυτό ενισχύεται νομοθετικά. Υπάρχει ήδη στο νόμο, αλλά ενισχύεται και με βάση τον ισχύοντα νόμο έχουμε ρεκόρ αυτοκατεδαφίσεων όπου έχουν μπει πρόστιμα.

-Η τρίτη τροπολογία αφορά την επίλυση ενός επίμαχου θέματος το οποίο επικαλούντο για πολλά χρόνια. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ας πούμε ότι ήταν για 20 τ.μ. Αν είχε επεκταθεί και είχε γίνει 22 τ.μ. ήθελε άλλο πρωτόκολλο κατεδάφισης. Οπότε, ένας τρόπος να παγώνεις το σύστημα των κατεδαφίσεων ήταν να αυξάνεις την αυθαιρεσία και να λες ότι θέλω καινούργιο πρωτόκολλο για τα 2 τ.μ., είτε να διαφοροποιείσαι διαρκώς από το αρχικό πρωτόκολλο ή με τη σχετική ρύθμιση προβλέπεται ότι δεν χρειάζεται νέο πρωτόκολλο για διαφοροποίηση μιας αυθαίρετης κατασκευής.

Συνεπώς, θωρακίζεται αυτό, αλλά το πιο σημαντικό φυσικά είναι πέρα από τα κατασταλτικά αυτά μέτρα υπάρχει αλλαγή του συστήματος, όπως ξέρετε με τις άδειες και την πολεοδομία. Εγκαινιάσαμε πλέον την ηλεκτρονική αδειοδότηση όλων των κτισμάτων στην Ελλάδα από τις 15 Οκτώβρη και από 1/1 θα είναι ηλεκτρονικές οι άδειες για το σύνολο των κατασκευών στη χώρα σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Ταυτόχρονα, αρχές του χρόνου και τα αυθαίρετα θα μπούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, το οποίο πρακτικά σημαίνει από την πρώτη πράξη, την καταγγελία δηλαδή ενός αυθαιρέτου μέχρι όλη την πορεία του φακέλου και τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι ηλεκτρονικά αποτυπωμένα, διάφανα και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα οποιασδήποτε εμπλοκής στη διαδικασία αυτή.

Άρα με την ηλεκτρονική αδειοδότηση και την εισαγωγή πλέον υποχρεωτικά μόνο της ηλεκτρονικής αδειοδότησης, όλο το σύστημα πλέον αποκτά μια διάφανη και απλοποιημένη βάση ταυτόχρονα. Οι άδειες, όπως ξέρετε και όπως εκδίδονται από τις Πολεοδομίες, αλλά ο έλεγχος κατά τη διάρκεια κατασκευής γίνεται πλέον από τους ιδιώτες μηχανικούς που είναι στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης. Άρα 3.500 μηχανικοί θα ελέγχουν τις κατασκευές στη διάρκειά τους. Και ταυτόχρονα, αφού ολοκληρωθούν, η αρμοδιότητα ελέγχου περνάει στα παρατηρητήρια τα οποία ιδρύονται. Κατ’ εκτίμηση θα ιδρυθούν το πρώτο εξάμηνο του 2019 και τα οποία θα αναλάβουν πλέον σε περιφερειακό επίπεδο τον έλεγχο όλων των αυθαιρεσιών, διαμορφώνοντας πλέον ένα καθοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία απέναντι σε αυτά.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των αλλαγών που γίνονται, οι οικιστικές πυκνώσεις το οποίο θα παρουσιάσουμε διεξοδικά σήμερα, καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα που συνδέεται φυσικά με τους δασικούς χάρτες και με όλη την πολιτική μας στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών.

Να διευκρινίσουμε ευθύς εξ αρχής το πιο βασικό σημείο. Η διαδικασία των δασικών χαρτών σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις δεν αποτελεί άμεση ή έμμεση ένταξη σε πολεοδόμηση οποιασδήποτε μορφής. Αυτό πρέπει να είναι σαφές από την αρχή. Η διαδικασία της πολεοδόμησης έχει ρητούς κανόνες και απαιτήσεις που δεν θα παραβιαστούν. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν οι κανόνες δηλαδή και οι συνταγματικές υποχρεώσεις για την προστασία του δάσους.

Συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι προφανώς για το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων, οπότε η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να προβλέπει την προσωρινή, το υπογραμμίζω, διατήρηση των κατοικιών, οι οποίες βρίσκονται εντός πυκνώσεων σε περιοχές που δεν έχουμε νόμιμη πράξη της διοίκησης, ή πράξη χαρακτηρισμού ώστε να κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα.

Το δεύτερο σκέλος είναι η επιβολή φυσικά των προστίμων, αυστηρότερων, υψηλότερων προστίμων τόσο στο σκέλος της αυθαίρετης δόμησης όσο και στο σκέλος της καταπάτησης του δάσους.

Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου, θα τα συζητήσει αναλυτικά, ο Φάμελλος, αναλύεται στα παρακάτω σημεία:

-αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου γίνεται έλεγχος των οικιστικών πυκνώσεων όπως αυτοί δηλώθηκαν από τους Δήμους, για να διαπιστωθεί αν είναι ορθά τα περιγράμματα και αν πληρούνται τα κριτήρια του ορισμού όπως αυτός υπάρχει στο νόμο 4489/17.

-Εξαιρούνται από οποιαδήποτε ρύθμιση, κτίρια σε εθνικούς δρυμούς, περιοχές Ramsar, περιοχές δικτύου NATURA 2000, εκτός αν προϋπήρχαν του καθορισμού του προστατευτικού καθεστώτος.

-Εξαιρούνται επίσης από οποιαδήποτε ρύθμιση κτίσματα σε προστατευμένα δάση, αιγιαλό, παλαιό αιγιαλό, ρέμα και άλλες κατηγορίες του νόμου των αυθαιρέτων, στον οποίο δεν υπάγονται ως γνωστόν και τα κτίρια σε τέτοιες περιοχές στον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων.

-Γίνεται διάκριση των κτιρίων πριν και μετά το’ 75 για προφανείς λόγους, έναρξη ισχύος του παρόντος Συντάγματος, γίνεται καταβολή ειδικού δασικού προστίμου από τους κατόχους με βάση την αξία του δάσους, την αξία αναδάσωσης και άλλες μεταβλητές

-Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο ώστε τα χρήματα ν’ αξιοποιούνται σε δράσεις αποκατάστασης δασικού ισοζυγίου, όπως οι δράσεις, έχουμε πλέον, δεν την ξέρω πολύ καλά αλλά μου είπε ο Φάμελλος ότι είναι πάρα πολύ καλή, Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.

Θα κλείσω λέγοντας ότι οι οικιστικές πυκνώσεις αποτελούν την αναγκαία και απαραίτητη ολοκλήρωση του νόμου για τους δασικούς χάρτες, ήταν εκκρεμότητα την οποία η πολιτεία καλείτο να ολοκληρώσει, δεν αποτελεί, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά θεσμικό όργανο σχεδιασμού, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο δασικό ισοζύγιο ακριβώς για να μπορεί να τηρήσει το πνεύμα του νομοθέτη περί δασικών χαρτών και προστασίας του δάσους.

Θεωρούμε ως προτεραιότητα την υλοποίηση των έργων των δασικών χαρτών, η διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων είναι απολύτως αναγκαία καθώς επί δεκαετίες στις περιοχές αυτές υπήρξε παραβίαση δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πληθώρα πρωτοκόλλων κατεδάφισης και επιβολή υψηλών προστίμων, για πρωτόκολλα ειδικής αποζημίωσης τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί.

Προχωρήσαμε λοιπόν στη σύνταξη του σχέδιο νόμου για την περιβαλλοντική διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων, επιλύοντας ένα ακόμη περιβαλλοντικό κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, με κανόνες όμως οι οποίοι διατηρούν την αρχική τοποθέτησή μας, ότι σήμερα με τις αλλαγές που έχουμε κάνει, θωρακίζουμε τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας για πάντα και διαμορφώνουμε οριστικά και αμετάκλητα βασικές παραμέτρους: ποια είναι τα δάση της χώρας, ο αιγιαλός και οι οριοθετημένες περιοχές.

Σας ευχαριστώ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την έναρξη. Είναι γεγονός ότι αυτές τις μέρες σας έχουμε, εννοώ τα ΜΜΕ, σε μια διαρκή λειτουργία δημοσιότητας, χτες είχαμε και μια πολύ μεγάλη ημερίδα που διοργανώθηκε για το θέμα των αστικών αναπλάσεων το συντόνισε ο συνάδελφος, ο κ. Δημαράς, να περάσουμε όμως λίγο τώρα στο σχέδιο νόμου το οποίο είναι και το ζητούμενο της σημερινής συζήτησης.

Να πω κατ' αρχάς ότι υπήρξε μια Ομάδα Εργασίας με πολύ σημαντικά στελέχη και από το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και επιστήμονες και με νομικούς και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μιας και καταλαβαίνετε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια πολύ ευαίσθητη και ουσιαστική συνταγματικά προσπάθεια και γι’ αυτό δε μπορούσε το θέμα αυτό ν’ αποτελέσει μόνο προϊόν πολιτικής σύνθεσης.

Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημόσια γιατί δούλεψαν αρκετά και παρέδωσαν ένα κείμενο το οποίο προφανώς και με τη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτό το οποίο σήμερα αναρτάται στη διαβούλευση. Η σημερινή διαδικασία δεν είναι η παρουσίαση του τελικού νομοσχεδίου το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή, είναι η διαδικασία της έναρξης διαβούλευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιανουαρίου λαμβάνοντας υπ' όψιν και την περίοδο των εορτών, να μην υπάρχει κανένα κώλυμα στο να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και οι φορείς και ο επιστημονικός κόσμος, αλλά και η Διοίκηση στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου.

Όμως από κει και μετά, πρέπει να σας πω ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, με πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της διαβούλευσης, να μπει η συζήτηση στη Βουλή και να έχουμε γρήγορα αυτό το νομοθέτημα, γιατί έχουμε κι άλλα ζητήματα τα οποία θέλουμε ν’ ανοίξουμε στη συνέχεια.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποδεικνύει την απόφασή μας να λύσουμε ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία 30-40 χρόνια θα έλεγε κανείς τουλάχιστον.

Είναι μια σημαντική παρέμβαση με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, να δοθεί λύση σ’ ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε και με τη συμβολή της πολιτικής Διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια αλλά προφανώς και από κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες, είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος που αρκετοί με τις πολιτικές τους το επέτρεψαν και ποτέ δεν το επέλυσαν, παρ’ ότι πολλές φορές δεσμεύτηκαν γι’ αυτό.

Εμείς παρ’ ότι δεν είχαμε την παραμικρή συμβολή σε αυτή τη δημιουργία του προβλήματος, αποδεικνύουμε την πολιτική βούληση και τόλμη να λύσουμε το πρόβλημα. Και θέλουμε αυτό το πρόβλημα να λυθεί με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος. Ο ουσιαστικός σκοπός, όπως είχαμε δηλώσει από το 2016, αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, είναι να εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες στο 100% της επιφάνειας της χώρας.

Αυτό το είχαμε πει και κατά τη διάρκεια της νομοθέτησης του αντίστοιχου νόμου των δασικών χαρτών και ξέρω ότι στον επιστημονικό κόσμο αλλά και γενικότερα, υπήρξε μια συζήτηση για το αν υπήρχαν παραθυράκια στο νόμο των δασικών χαρτών. Ξεκαθαρίσουμε λοιπόν σήμερα με τη δημόσια αυτή τοποθέτηση και παρουσίαση του νομοσχεδίου, ότι ποτέ δεν υπήρξε η παραμικρή βούληση σ’ εμάς, να υπάρξει οποιοδήποτε παραθυράκι, κάτι το οποίο κάνουμε σε όλα τα πεδία πολιτικής της χώρας μας.

Αυτή η περίοδος με τα παραθυράκια και τις υποσχέσεις, έχει τελειώσει για την Ελλάδα, γιατί συνέβαλλε αν θέλετε στον απίστευτο κατήφορο τον οποίο ζήσαμε κι απ’ τον οποίο τώρα βγαίνουμε. Και επειδή θέλουμε να είναι όρθια η Ελλάδα και η κοινωνία της αυτή την περίοδο, συμβάλλουμε και με αυτή τη, μεγάλη θα έλεγα εγώ, μεταρρύθμιση, για την επίλυση και όλου του θέματος αν θέλετε συγκρούσεων, χρήσεων γης και δασικού χαρακτήρα.

Έτσι λοιπόν, με αυτή την πρόταση νόμου, ολοκληρώνεται η κατάρτιση, η ανάρτηση και η θεώρηση δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας. Και αυτό είναι μια εκκρεμότητα πέντε 10ετιών. Και δεν ήταν καθόλου εύκολο και νομοτεχνικά και πολιτικά να συνδεθεί κάτι τέτοιο.

Η αλλαγή λοιπόν αυτή κλείνει το θέμα της προσωρινής εξαίρεσης κα μάλιστα προβλέπει ο νόμος και το λέω αυτό εκ των προτέρων, ότι οι χάρτες οι οποίοι θ’ αναρτηθούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος ρητά ποιο είναι αυτό και ουσιαστικά αυτοί που εκπονούνται αυτή την περίοδο, που είναι περίπου το 40% με 42% της έκτασης της χώρας, δε θα έχουν ειδικές ρυθμίσεις καθυστέρησης ανάρτησης των οικιστικών πυκνώσεων.

Οι οικιστικές πυκνώσεις, με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, θ’ αναρτώνται ταυτόχρονα. Άρα λοιπόν θ’ αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναστολής και καθυστέρησης στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας. Εξάλλου τα δασικά στελέχη που είναι σήμερα εδώ, ξέρουν πάρα πολύ καλά τί έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και πόσο έχουμε δουλέψει μαζί κατανοώντας και αυτά που η επιστήμη αλλά και ο χώρος της Διοίκησης ήθελαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Έτσι λοιπόν καταγράφεται απόλυτα το πρόβλημα και θα σας δώσουμε νούμερα για το ποια είναι τελικά η πραγματική έκταση του προβλήματος, αντιμετωπίζεται συνολικά και ολοκληρώνεται το έργο των δασικών χαρτών, ταυτόχρονα με την οριστική και ριζική διακοπή οποιασδήποτε αυθαίρετης δόμησης στο δασικό χώρο. Και αυτό γίνεται όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Και είναι ευτυχής συγκυρία το ότι η συνέπεια αυτή αποδεικνύεται σε αυτή την προγραμματική περίοδο με αυτή την πολιτική ηγεσία και δείχνουμε ότι τα πράγματα τελικά μπορούν να γίνουν αλλιώς.

Οι Δήμοι υπέβαλλαν προτάσεις, καθόρισαν περιοχές οικιστικών πυκνώσεων, θα σας δείξουμε σε τί ακριβώς ποσοτικά στοιχεία ανέρχονται και ταυτόχρονα ερχόμαστε με το σχέδιο νόμου αυτό, να λύσουμε από τη μια μεριά την πολλαπλή παραβίαση των κανόνων της δασικής νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής αλλά και ταυτόχρονα την ύπαρξη πληθώρας Πρωτοκόλλου κατεδάφισης και επιβολής υψηλής προστίμων για Πρωτόκολλα ειδικής αποζημίωσης τα οποία όμως –κι αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο υποκρισίας του παρελθόντος- ποτέ δεν είχαν εκτελεστεί.

Το παρόν σχέδιο νόμου ρυθμίζει την αυθαίρετη δόμηση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, η οποία έχει συμπεριληφθεί σε οικιστική πύκνωση.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ασχολείται με κάθε αυθαίρετο και αυθαίρετη κατασκευή δραστηριότητας σε δάση. Αφορά μόνο τις οριοθετημένες περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων. Δεύτερον, δεν ασχολείται και δεν σχολιάζει την υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά περιπτώσεις κτηρίων που χτίστηκαν με οικοδομική άδεια.

Πρέπει να σας θυμίσω ότι αυτό είναι ρυθμισμένο ήδη από το 4389 και χτες έχω υπογράψει μια εγκύκλιο την εφαρμοστική εγκύκλιο της διάταξης αυτής, που καθορίζει τους όρους και τους κανόνες με τους οποίους ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια, εντάσσονται ή αν θέλετε εναρμονίζονται με τη δασική νομοθεσία.

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου. Τα βασικά τα είπε και ο Υπουργός προφανώς γιατί είναι κοινή τοποθέτηση όλων μας.

Πρώτα απ' όλα είναι ο έλεγχος της πληρότητας των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης. Επειδή μπορεί κάποιοι είτε καλοπροαίρετα, είτε και κακοπροαίρετα να χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα ορισμού των οικιστικών πυκνώσεων μέσα από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για να ορίσουν περιοχές που δεν αντιστοιχούν στην ρητή απόφαση του νομοθέτη, έτσι λοιπόν το πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος πληρότητας, ικανοποίησης δηλαδή των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης. Έτσι λοιπόν από εδώ και μπρος θα υπάρχουν μόνο έγκυρες πυκνώσεις.

Δεύτερο ζήτημα. Καταλαβαίνετε ότι για όλους μας αλλά και συνταγματικά προβλέπεται αυτό το πιο σημαντικό θέμα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους. Άρα το κρίσιμο φυσικό κεφάλαιο το οποίο περιλαμβάνει εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους, Ραμσάρ, περιοχές NATURA, προστατευτικά και παραγωγικά δάση αλλά και τις περιοχές των ρεμάτων του αιγιαλού, των περιοχών που είναι αναδασωτέες από πυρκαγιά, ρυθμίζονται και προστατεύονται και αποκαθιστούνται ταυτόχρονα.

Γιατί προτεραιότητα αυτού του νομοσχεδίου είναι η περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών των οικιστικών πυκνώσεων και η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

Το τρίτο βασικό στοιχείο που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό είναι η έννοια του δασικού ισοζυγίου, την οποία την είχαμε συζητήσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις Τύπου, όταν μας ρωτάγατε με ποιο τρόπο θα λύσουμε το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων και λέγαμε ότι όλα αυτά θα γίνουν βάσει τις επιταγές του Συντάγματος και τη χρήση του δασικού ισοζυγίου.

Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας ειδικού πόρου για την αποκατάσταση της βλάβης που προξένησαν οι οικιστικές πυκνώσεις στο περιβάλλον της χώρας μας και έρχεται σε απόλυτη συναρμογή και σε συνέχεια της εθνικής στρατηγικής η οποία πράγματι θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, από αυτή την Κυβέρνηση, μια εικοσαετή στρατηγική η οποία έχει πλέον και προδιαγραφές σύγχρονες με τις οποίες υλοποιείται, οι οποίες επίσης επικαιροποιήθηκαν μετά από 70 χρόνια από τη δική μας Κυβέρνηση.

Και φυσικά έτσι αναρτώνται οι δασικοί χάρτες με αυτές τις τρεις βασικές ρυθμίσεις, με τέταρτη ίσως θα έβαζε κανείς την αποτροπή οποιασδήποτε αυθαίρετης δόμησης στα δάση για την αντιμετώπισή της από εδώ και μπρος και με σύγχρονα τεχνικά εργαλεία που δορυφορικά θα σας τα παρουσιάσουμε.

Και τώρα υπάρχει πλέον από τη μια μεριά η αδιαπραγμάτευτη δική μας δέσμευση για δασικούς χάρτες παντού και το δεύτερο ότι ο πολίτης έχει από την άλλη μεριά τη δυνατότητα να έχει και το δικαίωμα της αντίρρησης και το δικαίωμα του πρόδηλου σφάλματος, αλλά και την αξιοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου αυτού με την πληρωμή ενιαίου δασικού προστίμου.

Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αντισταθμίσουμε την επιβάρυνση του δασικού περιβάλλοντος και την απώλεια οικοσυστηματικών υπηρεσιών από τη δόμηση, κάτι το οποίο δημιουργήθηκε διαχρονικά και σας είπα ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, αλλά και οικονομικά συμφέροντα που λειτούργησαν εις βάρος της χώρας και του οικοσυστήματός της.

Και βέβαια η αντιστάθμιση αυτή η οποία διατυπώνεται μέσα στο νομοσχέδιο είναι απόλυτα σύμφωνη με την έννοια του θετικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής περιβαλλοντικής πρακτικής, όπου όταν χρησιμοποιείται ή απομειώνεται η αξία του φυσικού περιβάλλοντος για τη λειτουργία δραστηριοτήτων, σαφέστατα προστατεύεται αντίστοιχο ή μεγαλύτερο τμήμα, που προκύπτει από στοχευμένες περιβαλλοντικές ενέργειες και δράσεις.

Η εποπτεία και ο έλεγχος των εκτάσεων που υπάγονται στη δασική νομοθεσία για να αποτραπεί η συνέχιση του φαινομένου γίνεται δια παντός και αυτό ισχύει με την κεντρική ημερομηνία που έχουμε κινήσει τα νομοθετικά εργαλεία το 2011 και πλέον συνδέονται τα παρατηρητήρια που υπάρχουν από τον 4495 -γιατί ο επόμενος ήταν της ανακύκλωσης- με τη λειτουργία ισχυρών δορυφορικών εργαλείων για την αντιμετώπιση και τη διάγνωση οποιασδήποτε τροποποίησης σε δασικές εκτάσεις και βέβαια ταυτόχρονα σήμερα θα μας δώσει τη δυνατότητα να σας πούμε και το πώς προχωράει το έργο των δασικών χαρτών, γιατί σήμερα κυρώνεται επίσης ένα μεγάλο τμήμα δασικών χαρτών της χώρας μας.

Πέρσι είχαμε κάνει μια αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου το Δεκέμβριο όπου παρουσιάσαμε την πρώτη παρτίδα, την πρώτη ομάδα κύρωσης σήμερα είναι η δεύτερη, φτάνουμε πλέον στο 40,4% της κύρωσης, κυρωμένοι δασικοί χάρτες πλέον στη χώρα μας, οπότε κι αυτό θα μας δώσει μια δυνατότητα να το παρουσιάσουμε σε εσάς σήμερα και να δώσουμε και συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δουλεύουν και στη Γενική Διεύθυνση Δασών, αλλά και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για το ζήτημα αυτό.

Να πάμε όμως σε μια πολύ λεπτομερή παρουσίαση αλλά γρήγορη, αν θέλετε με τις ερωτήσεις μετά επιστρέφουμε.

Ο 4389 καθορίζει τη δική μας πολιτική αφετηρία του έργου των δασικών χαρτών. Η εισαγωγή της έννοιας αυτής έγινε ακριβώς για να καταγραφεί, να αντιμετωπιστεί το θέμα της αυθαίρετης δόμησης αλλά και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Το λέγαμε εξ αρχής ότι γι' αυτό έγιναν οι οικιστικές πυκνώσεις.

Τα βασικά κριτήρια προσδιορισμού να τα πούμε διότι θα δείτε ότι στη συνέχεια έχουμε κάποιες αντιφάσεις στις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Ήταν ότι ξεκινάμε από τα 25 στρέμματα και τα 50 κτήρια, αυτές ήταν οι βαθμίδες, τα όρια, τα κριτήρια προσδιορισμού των πυκνώσεων.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να πούμε ότι στο κριτήριο προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης δεν ήταν απαραίτητο και δεν προκύπτει και από τον καθορισμό της οικιστικής πύκνωσης ότι ό,τι είναι εντός του ιώδους έχει δασικό χαρακτήρα. Έρχομαι να συμπληρώσω το δίδυμο των αρνήσεων, αν θέλετε των στρατηγικών αρνήσεων ότι ό,τι είναι εντός του ιώδους δεν είναι πολεοδομία δεν πολεοδομείται, δεν αποτελεί πολεοδομική πράξη το είπε ο Υπουργός και ό,τι είναι εντός του ιώδους δεν αποτελεί de facto ότι έχει δασικό χαρακτήρα.

Ο δασικός χαρακτήρας προκύπτει από τον δασικό χάρτη και δεν τροποποιείται με τίποτα αυτή η ρύθμιση την οποία έχουμε εισάγει.

Η διαδικασία ήταν να οριοθετηθούν οι πυκνώσεις από τους Δήμους, να αποσταλούν τα περιγράμματα από το Κτηματολόγιο στις Διευθύνσεις Δασών και να εξαιρεθούν από την πρώτη φάση της ανάρτησης από αυτό το 40% δηλαδή που έχει κυρωθεί. Καταλαβαίνετε ότι δίπλα του υπάρχει ένα ποσοστό, θα δούμε ποιο είναι αυτό, που δεν έχει κυρωθεί ακριβώς γιατί εξαιρέθηκε από τη διαδικασία της ανάρτησης. Να πω απλώς ότι δεν έχει κυρωθεί και το ποσοστό που είναι στις αντιρρήσεις για να μην γίνονται υποθέσεις λάθος.

Τι έπρεπε να κάνουν οι Δήμοι; Να αναρτήσουν τα σχέδια πόλης τα εγκεκριμένα, τυχόν άλλα σχέδια τα γνωστά πορτοκαλί και κίτρινα και βέβαια να αποφασίσουν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώσουν το Κτηματολόγιο για το ποια είναι τα ιώδη και να ενημερώσουν το Κτηματολόγιο βέβαια αντιστοίχως και αρμοδίως ότι κλείνει η διαδικασία αυτή. Γιατί υπήρχε και μια διαδικασία θεσμική. Κάποιος πρέπει να πει στη δημόσια λειτουργία στο δημόσιο χώρο ότι τελειώνει η διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί κι αυτό έγινε με πάρα πολλά βάσανα στην πλειοψηφία των Δήμων.

Δυστυχώς οι Δήμοι είχαν πάρα πολύ αργή ανταπόκριση. Σας είχαμε ενημερώσει πολλαπλώς ότι ξεκινήσαμε με μια συμμετοχή των Δήμων της τάξης του 11% σήμερα βέβαια είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι με πολλές ρυθμίσεις που κάναμε, με πολύ πίεση, αλληλογραφία, εντάσεις κατορθώσαμε μόνο 24 Δήμοι να μην έχουν ανταποκριθεί, το 7,3% των Δήμων δεν έχουν ανταποκριθεί.

Και αυτοί είναι οι Δήμοι οι οποίοι βλέπετε στην πινακίδα αυτή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες Δήμων: η μία κατηγορία είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια συνεργασίας με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες, βασικά με το Κτηματολόγιο όπου έπρεπε να ζητήσουν να ανοίξει ο αντίστοιχος κλειδάριθμος, να πάρουν τους κωδικούς να μπουν να δουλέψουν και υπάρχουν και οι Δήμοι οι οποίοι ξεκίνησαν, υπήρξε μια κάποια συνεργασία είναι η 2η στήλη, οι οποίοι ξεκίνησαν μια συζήτηση αλλά δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αυτή, είτε έχουν ημιτελώς καταθέσει, είτε δεν έχουν κλείσει τους κωδικούς τους, είτε κατέθεσαν ένα τμήμα, δηλαδή μόνο τα κίτρινα ή μόνο τα πορτοκαλί, ή ακόμη και μόνο τα ιώδη αλλά και πάλι δεν δήλωσαν ότι κλείνει αυτή η διαδικασία. Διότι αν είχαν δηλώσει έστω ότι κλείνει, θα μπορούσε έστω αυτό το τμήμα να καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων και στα πολύγωνα.

Που βρισκόμαστε σε επίπεδο αριθμών γιατί οι αριθμοί έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, αφορούν και την κοινωνία, αφορούν και τη συνταγματική τάξη και την ικανοποίηση των υποχρεώσεων των δασικών χαρτών.

Έχουμε 5 εκατομμύρια στρέμματα στα εγκεκριμένα σχέδια πόλης.

Έχουμε 2,6 εκατομμύρια στρέμματα στα υπό έγκριση ή άλλα, εννοώ αυτά που ήταν παλαιότερα και δεν είχαν ακριβή πολύγωνα περιγράμματος.

Έχουμε 115 Δήμους –γιατί αυτό ενδιαφέρει τη σημερινή συζήτηση- που έχουν δηλώσει οικιστικές πυκνώσεις, όπου είναι 292.000 τα στρέμματα που έχουν ενταχθεί από τους Δήμους αυτούς.

Εδώ όμως θέλω να κάνω μια διευκρίνιση: δεν είναι και οι 292.000 οικιστικές πυκνώσεις διότι δεν έχουν περάσει το όριο τον έλεγχο πληρότητας και ικανοποίησης των κριτηρίων και δεν είναι δασικές εκτάσεις. Θα δούμε στη συνέχεια ποιο τμήμα είναι αυτό το οποίο αναφερόμαστε. Έχουμε 35 νομούς, 115 δήμους.

Ο δήμος που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση οικιστικών πυκνώσεων είναι ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και ο Δήμος ο οποίος έχει τη μικρότερη είναι ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Εδώ είναι ένα πρώτο παράδειγμα για να καταλάβετε ίσως και το τι ακριβώς εννοούσαμε όταν υπήρχαν δηλώσεις οι οποίες δεν αντιστοιχούν στα κριτήρια του Νόμου.

Βλέπετε ότι ο δήμος με τη μικρότερη πύκνωση σε σύνολο είναι 22,6 στρέμματα. Όπως καταλαβαίνετε, όταν το κριτήριο είναι 25 στρέμματα για τη μικρότερη οικιστική πύκνωση, αυτή η έκταση εκ των προτέρων σας λέω ότι δεν καλύπτει ένα πρώτο βασικό κριτήριο. Γι’ αυτό είναι κόκκινο το χρώμα του. Θα έχουμε και πολλά τέτοια, διότι κάπου έχουν γίνει και λάθη ορισμού, κάποια έχουν ένα θαλάσσιο χώρο εντός τους. Έχουμε τέτοια ζητήματα. Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν.

Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία των οριοθετήσεων και γι’ αυτό πιέζαμε πάρα πολύ τους δήμους. Δεν είχε γίνει κατανοητό. Προφανώς πι

Keywords
σας ευχαριστώ, http, opengov, εκκρεμότητες, βουλη, αυθαιρετα, natura, νέα, προσφορες, ιουνίου, συγκεκριμένο, απε, αθηνα, ηλεκτρονική, ελλαδα, τεε, σημαίνει, εκκρεμότητα, μμε, λύση, ρητά, υφιστάμενη, συμμετοχή, κλειδαριθμος, βασεις, διευκρίνιση, σταση εργασιας, βασεις 2011, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, αδεια ειδικου σκοπου, κοινωνια, ημερομήνια, γιορταζουν σημερα, ρητά, ηλεκτρονική, το θεμα, αδεια, αιτηση, ακινητα, βημα, δασικοι χαρτες, εθνικη, εργαλεια, ηγεσια, θεμα, κτηματολογιο, μμε, περιοδος, πιεση, πλαισιο, σημερινη, σωκρατης, τεε, χαρτες, ωρα, αξονες, απε, απιστευτο, απωλεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δειτε, δηλωσεις, διευκρίνιση, διοικηση, δικη, δοθει, δορυφορικα, δωσει, διδυμο, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητα, εκκρεμότητες, εκτιμηση, εβδομαδα, εννοια, εργα, εξυπηρετηση, επρεπε, ερχεται, ιδια, ιδρυση, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, κατασκευες, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, κτιρια, κωλυμα, λαθη, λαθος, λειτουργια, λύση, ληξη, λογο, μειζον, μηνες, ξερετε, ομαδα, παντα, ορια, ουσιαστικα, παμε, παρουσιαση, πεδια, πεδιο, περιβαλλον, περιφερειακο, πολεοδομια, πολιτεια, ρεκορ, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τι ειναι, τμημα, τολμη, τριτη, υλοποιηση, υφιστάμενη, φαμελλος, φυσικα, φυσικο, φορα, χρωμα, αυστηρος, δικαιωμα, εφαρμογη, εμφαση, ερωτησεις, ερχομαστε, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, natura, νομικου, opengov, σημαίνει, θελω να, υλικο
Τυχαία Θέματα