Θεσσαλονίκη: Οικολογικές διαδρομές σε σχολείο του Ευόσμου

του Νίκου Αβουκάτου

Το δικό τους «SOS» για την προστασία του πλανήτη εκπέμπουν οι μαθητές του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Η πευκόφυτη αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου έγινε ιδανικός χώρος δημιουργίας, έμπνευσης και συνεργασίας.

Με τις οικο-δράσεις τους, οι μαθητές άφησαν το δικό τους πράσινο αποτύπωμα. Δεκάδες μαθητές του 1ου δημοτικού και του 7ου δημοτικού ακολούθησαν οικολογικές διαδρομές, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

«Με

το δισάκι τους στον ώμο», χωρισμένοι σε ομάδες, περιπλανήθηκαν σε έναν θαυμαστό κόσμο όπου έχει ιδιαίτερη σημασία ο οικολογικός τρόπος ζωής και βασική προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος.

Στον χώρο του 1ου δημοτικού Ευόσμου την περασμένη Παρασκευή οργανώθηκε ένα ξεχωριστό δρώμενο από τα παιδιά του τμήματος Ε'3 και ΣΤ'1.

Συμμετείχαν όλα τα παιδιά του 1ου δημοτικού Ευόσμου και τμήματα δύο ακόμη σχολείων, του 14ου και του 7ου. Τα παιδιά των δύο τμημάτων χωρισμένα σε ομάδες είχαν την ευθύνη και την επίβλεψη των δράσεων (ομάδες υποδοχής, επίβλεψης χώρων, προβολών, ζωγραφικής – κατασκευών, επιτραπέζιων παιχνιδιών - διαγωνισμών, συντονιστών τμημάτων).

Το πρόγραμμα των δράσεων

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (μέσα προβολή βίντεο)

-ΝΤΟ,ΡΕ, ΜΙ, ΦΑ, ΣΟΛ, ΛΑ, ΣΙ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ (δράσεις με τη δασκάλα μουσικής)

-ΠΛΗΡΟΦΟΡΥΠΑΝΣΗ (power point, βίντεο και ομιλία )

-ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΣΙΔΙ (αυτοσχέδια παιχνίδια στην αυλή με άχρηστα αντικείμενα με τη βοήθεια των γυμναστριών)

-ΔΡΩ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ,ΟΜΟΡΦΑΙΝΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΩ (ζωγραφική τοίχου με τη βοήθεια του καθηγητή των εικαστικών)

-ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΕΤΩ, ΜΕ Ο,ΤΙ ΜΑΖΕΥΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ (κατασκευές από άχρηστα υλικά)

-ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΨΟΥ, ΕΚΦΡΑΣΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΟΥ, ΓΡΑΨΕ, ΚΕΡΔΙΣΕ (διαγωνισμός καλύτερου οικολογικού σλόγκαν-αφίσας)

-ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (κατασκευασμένα από τα παιδιά)

-ΣΚΑΚΙ (με πιόνια τα παιδιά)

«Στόχος του εγχειρήματος ήταν μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες να περάσουν οικολογικά μηνύματα», ανέφερε η εκπαιδευτικός Φούλα Ηλιάδου.

Σήμερα 4 Ιουνίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, σε δράση με τη βοήθεια του υπολογιστή από την καθηγήτρια της πληροφορικής.

Επίσης, σήμερα θα γίνει η δράση «Όταν το κουδούνι χτυπά τρίτη φορά, χτυπά οικολογικά». Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα με έναυσμα το περιβάλλον και τη βοήθεια της θεατρολόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα