Τα βιοαπόβλητα της χώρας μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν 740.000 νοικοκυριά

του Νίκου Αβουκάτου

Τα οργανικά απόβλητα που παράγονται στην Ελλάδα ανέρχονται ετησίως σε 18 εκατ. τόνους, όγκος που εάν αξιοποιηθεί ενεργειακά μπορεί να αποφέρει ισχύ της τάξης των 370 MW, ενέργεια που μπορεί, δυνητικά, να ηλεκτροδοτήσει 740.000 νοικοκυριά (1 MW καθιστά ενεργειακά αυτόνομα 2.000 νοικοκυριά). Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), η εγκατεστημένη ισχύς βιομάζας - βιοαερίου τον Φεβρουάριο του 2017

ήταν 58,7 MW (ήτοι 117.400 νοικοκυριά), 45 εκ των οποίων αναλογούσαν σε παραγωγή ενέργειας από αέρια ΧΥΤΑ.

Οι παραπάνω αριθμοί αναδεικνύουν στο έπακρο το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα που δεν αξιοποιεί ή δεν γνωρίζει να αξιοποιεί, ιδίως όταν υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής βιοενέργειας, για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Στη συντριπτική της πλειονότητα, η ποσότητα αυτών των 18 εκατ. βιοαποβλήτων μένει αναξιοποίητη και πετιέται, κυριολεκτικά, στα σκουπίδια ή και στο περιβάλον. Μια ποσότητα που αποτελεί πρώτη ύλη.

Σήμερα, σε όλη την επικράτεια, λειτουργούν λιγότερες από 30 μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία προέρχεται από βιοαέριο αναερόβιας χώνεψης κτηνοτροφικών αποβλήτων και απόβλητων του αγροτοβιομηχανικού τομέα, όπως ελαιοτριβεία, κονσερβοποιεία, τυροκομεία, επεξεργασία ντομάτας, και τα οργανικά υπολείμματα του τουριστικού τομέα, όπως τηγανέλαια και υπολείμματα τροφίμων.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη σημερινή ημερίδα με θέμα τη Βιοενέργεια στον αγροτικό και τουριστικό τομέα της Ελλάδας που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή έξι γερμανικών επιχειρήσεων του κλάδου, που θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και κατασκευαστών, προκειμένου να ενημερωθούν για τις φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο.

«Πρόκειται για μια καλή αφετηρία για συνεργασίες με εταιρείες που έχουν τεράστια εμπειρία στον τομέα, αφού η Γερμανία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αποτελεί μια ευκαιρία να γνωριστούμε μαζί τους και πιθανότατα να συνεργαστούμε στο μέλλον», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), Σπυρίδων Τζιάκας.

Τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου είναι 22 και η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων τους, από την Κρήτη έως τη Θράκη, ανέρχεται σε 18 MW.

Keywords
Τυχαία Θέματα