Συνέδριο GAIA: Οι περιφερειάρχες ζητούν συμμαχίες στην αγροδιατροφή

του Νίκου Αβουκάτου

Τις περιπτώσεις εφαρμογής ευφυούς γεωργίας και τις δράσεις τους πάνω στην έξυπνη διάσταση του πρωτογενούς τομέα, παρουσίασαν οι περιφερειάρχες που παρευρέθηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA Επιχειρείν, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στους πέντε άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειάς του, για τον αγροδιατροφικό τομέα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε τη σημασία

της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των προϊόντων. «Μέσα από την ευφυή γεωργία, με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, όπως η μείωση των εισροών, θα πρέπει οι αγρότες να διαχειρίζονται τα οικοσυστήματα. Άρα πρέπει να υπάρχει γνώση για την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπακογιάννης μίλησε για την ανάγκη «να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ μας». «Με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πρέπει να προχωρήσουμε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, σε ποιότητα και ποσότητα, και να χτίσουμε την εξωστρέφειά μας», πρόσθεσε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις στην περιφέρειά του, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αρχών της αειφορίας, που μπορεί «να μας βοηθήσει ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα για το αύριο».

Όπως είπε, το 50% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από αποφάσεις, όχι με βάση την αγορά, αλλά την ευρωπαϊκή οικονομική επιδότηση/ενίσχυση. Ο ίδιος ζήτησε καινοτομία και εξωστρέφεια, αλλά με αξιοποίηση των πόρων για τον πρωτογενή τομέα. «Δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας για τον ελληνικό πλούτο που είναι τα ελληνικά μυαλά. Είναι οξύμωρο να μιλάμε για καινοτομία και να υπάρχουν προτάσεις για την κτηνοτροφία αλλά να μην μπορούμε να πάρουμε άδειες για σταβλικές εγκαταστάσεις», συνέχισε και κατέληξε:

«Στην Περιφέρειά Στερεάς Ελλάδας δημιουργήσαμε συμμαχίες για την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων και προσπαθούμε με δράσεις να μειώσουμε την απόσταση παραγωγών-αγοράς».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεοδώρος Καρυπίδης τόνισε ότι είναι απαραίτητη η πρόσβαση των ανθρώπων της υπαίθρου στις σύγχρονες τεχνολογίες και παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα γεωργών που εφαρμόζουν την έξυπνη γεωργία στις καλλιέργειές τους, από την περιοδεία του σε περιοχές της Περιφέρειάς του.

Η Περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας είναι η περιφέρεια των αντιθέσεων, γι' αυτό χρειάζονται πολιτικές που πρέπει να διορθώνουν τις αδικίες, τόνισε ο ίδιος και ζήτησε «να αλλάξουμε νοοτροπίες και να κάνουμε αυτοκριτική για να κατατεθούν ωφέλιμες και ρεαλιστικές προτάσεις. Όλοι οι συντελεστές που συνδέονται με την αγροτική οικονομία πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένες δράσεις και έργα υποδομής».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός, είπε ότι η συνεργασία είναι βασική προϋπόθεση στον αγροτικό τομέα. Ζήτησε, δε, να επιτραπεί «στους ανθρώπους να ζήσουν και να δημιουργήσουν» για να αντιστραφεί το φαινόμενο της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου.

Όπως είπε, χρειάζεται ριζοσπαστική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα και διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, που ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα.

«Στη Θεσσαλία υπάρχουν τρεις στόχοι για τον πρωτογενή τομέα: τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, η ποιότητα και ο εξορθολογισμός κόστους παραγωγής», επισήμανε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς παρουσίασε τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έκανε ειδική αναφορά στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα