«Συνδέσου με τη Θάλασσα», το μήνυμα της φετινής Ώρας της Γης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Ώρα της Γης» σήμερα και στις 20:30 σβήνουμε για μία ώρα τα φώτα για το περιβάλλον, για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Όπως επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο Iάσονας Κάντας, Communications Manager της WWF Ελλάδος, φέτος το κεντρικό μήνυμα της «Ώρας της Γης» είναι το «Συνδέσου με τη θάλασσα», καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει την οικολογική ισορροπία στις θάλασσες, απειλεί μοναδικά είδη, όπως η χελώνα καρέτα, ενώ το 93% των αποθεμάτων ιχθύων στη Μεσόγειο απειλείται από

την υπεραλίευση.

- Πώς ανταποκρίνονται οι Έλληνες σε πρωτοβουλίες όπως η Ώρα της Γης με κριτήριο και την εμπειρία σας από τα προηγούμενα χρόνια;

Ο Iάσονας Κάντας, Communications Manager της WWF Ελλάδος

Οι Έλληνες, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της κρίσης που βιώνουν, είναι πάντοτε έτοιμοι να ανταποκριθούν θετικά σε καλέσματα που τους εμπνέουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του κόσμου που περιμένει με ανυπομονησία να στείλει το δικό της συμβολικό μήνυμα κάθε χρόνο στην Ώρα της Γης και ακόμη και εμάς μας εκπλήσσει ευχάριστα. Στον αντίποδα, αρκετοί είναι και αυτοί που διατυπώνουν τις ενστάσεις τους ως προς τις δράσεις συμβολικού χαρακτήρα και αισθάνονται πως αυτές δεν είναι πλέον αρκετές για να αλλάξουν τα πράγματα. Ειδικά όμως φέτος, με το κεντρικό μήνυμά μας να είναι: «Συνδέσου με τη θάλασσα», φέρνουμε τον συμβολισμό της μίας ώρας χωρίς φώτα κοντά σε κάτι πολύ απτό για κάθε Έλληνα: τη θάλασσα που είναι το σπίτι μας. Τη θάλασσα που αν συνδεθεί κανείς μαζί της, μέσω της Ώρας της Γης και του WWF, θα συνδεθεί και με το έργο της προστασίας της: Την προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Γυάρο. Την προστασία μοναδικών ειδών όπως η χελώνα καρέτα. Τη στήριξη των Ελλήνων αλιέων μέσω προγραμμάτων που εξασφαλίζουν γεμάτα δίχτυα μέσα σε μία υγιή και γεμάτη ψάρια θάλασσα. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να ανακαλύψει κανείς, αν επισκεφτεί το website της φετινής Ώρας της Γης: www.wwf.gr/earthhour

- Τι είναι το #Connect2Earth;

Μέσα σε μόλις 40 χρόνια ο πλανήτης έχασε σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητάς του, δηλαδή των ειδών και των οικοσυστημάτων του. Ενδεικτικά, από το 1970 ως το 2012, ο παγκόσμιος πληθυσμός των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών μειώθηκε κατά 58%. Αν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, τότε το 2020 η Γη θα είναι κατά 2/3 φτωχότερη, χάνοντας πολύ μεγάλο μέρος από το φυσικό της κεφάλαιο.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πλανήτη μας και το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

To #Connect2Earth είναι ένας νέος τρόπος λοιπόν να συνδεθούμε με τη ζωή που μας περιβάλλει και να αντιληφθούμε τους κινδύνους που διατρέχει. Η βιοποικιλότητα είναι ουσιαστικά ο αέρας που αναπνέουμε, το φαΐ που τρώμε, το νερό που πίνουμε. Παρ' όλα αυτά, στους περισσότερους ακούγεται ως κάτι το θεωρητικό, όπως θεωρητικός ακούγεται και ο ρόλος που η κλιματική αλλαγή παίζει στην απώλειά της. Αυτό ακριβώς έρχεται να αλλάξει το #Connect2Earth και για αυτό η Ώρα της Γης από φέτος αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια μας προ(σ)καλεί να συνδεθούμε με τη φύση και να στείλουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα για την προστασία της. Ειδικά στην Ελλάδα, επιλέγουμε να συνδεθούμε με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και να αναδείξουμε τους κινδύνους που διατρέχει, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές.

- Πόσο προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα με δεδομένο το ανάγλυφο των ακτών της και τα πολλά νησιά της;

Σίγουρα μπορούν και είναι επιτακτικό να αναληφθούν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την οικολογική ισορροπία στις θάλασσες και απειλεί μοναδικά είδη, όπως η χελώνα καρέτα. Τα πλαστικά αποτελούν μια τεράστια πληγή για το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ το 93% των αξιολογηθέντων αποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση. Ταυτόχρονα, οι επερχόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν τη μοναδική ελληνική θάλασσα. Απέναντι σε όλες αυτές τις απειλές, έχουμε ανάγκη από θεσμικές πρωτοβουλίες που να μην μένουν στα χαρτιά, βιώσιμη αλλαγή πορείας από επιχειρήσεις αλλά και αφύπνιση των πολιτών. Κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Ένα ενδεικτικό θετικό παράδειγμα που απαιτεί όμως πλήρη και ορθή η εφαρμογή είναι η επέκταση από το ΥΠΕΝ των περιοχών Natura 2000, κυρίως στον θαλάσσιο χώρο. Βάσει αυτής της εξέλιξης, πλέον, 22% περίπου της θαλάσσιας έκτασης της χώρας θα ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο.

Όμως είναι αυτό αρκετό; Η προστασία αυτών των περιοχών δεν μπορεί να εξαντληθεί απλά στην ένταξή τους στο δίκτυο Natura 2000 αλλά είναι επιτακτικό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξασφαλίσει πως αυτές οι περιοχές θα έχουν επαρκή προστασία και διαχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα