Στο «ηφαίστειο» της Καλύμνου καίγονται καθημερινά χιλιάδες σκουπίδια (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι η εκδήλωση πυρκαγιών στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Κάλυμνο, στη... βιτρίνα, μάλιστα, του νησιού, όπου η διαχείριση απορριμμάτων έχει εξελιχθεί σε μαρτύριο για τους κατοίκους και επιβαρύνει αδιάλειπτα εδώ και αρκετές δεκαετίες το περιβάλλον του νησιού. Η καύση σκουπιδιών μπορεί να προκαλέσει βαριές και επικίνδυνες βλάβες στην υγεία των μόνιμων κατοίκων, ενώ σχηματίζει μία αποκρουστική εικόνα για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί

των Δωδεκανήσων, αφού η χωματερή βρίσκεται στην είσοδό του!

Η Greenagenda.gr φέρνει σήμερα στο φως εικόνες από τη φλεγόμενη χωματερή, που εκτός από τα σκουπίδια της Καλύμνου δέχεται και αυτά των δύο μικρών γειτονικών νησιών, Ψερίμου και Τελένδου. Οι φλόγες που ξεπηδούν μέσα από τα σκουπίδια είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, μέρα και νύχτα, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών όπως λάστιχα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια. Αυτή η ανεξέλεγκτη χωματερή, που πολλοί παρομοιάζουν με ηφαίστειο που καπνίζει συνεχώς, είναι μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί και προκαλεί την έντονη ανησυχία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Η καύση των σκουπιδιών εξαπολύει στον αέρα, σε καθημερινή βάση, τεράστιες ποσότητες διοξίνης, που ενοχοποιείται βάσιμα για καρκινογενέσεις και πνευμονοπάθειες, επισημαίνεται σε ψήφισμα-καταγγελία συλλόγων και σωματείων Καλύμνου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Καλυμνίων.

Ακόμη, επισημαίνεται, διοχετεύει στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, που επίσης ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και εγκεφαλοπάθειες ενώ ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον με τη διάβρωση όλων των επικίνδυνων υλικών που απορρέουν με τη βροχή.

Στην καταγγελία σημειώνεται ακόμη ότι δημιουργεί η καύση των σκουπιδιών την πρώτη απωθητική εντύπωση και επιβαρύνει οικονομικά, με βαριά πρόστιμα, που καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή απ' όλους εμάς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κείμενο αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών και δη στην ανεξέλεγκτη χωματερή που λειτουργεί στην Κάλυμνο με τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Η διαχείριση των σκουπιδιών κατέχει την πρώτη θέση στα τοπικά ζητήματα στο νησί. Εδώ και δεκαετίες, η ανεξέλεγκτη χωματερή αποτελεί ντροπή και, δυστυχώς, δικαιολογημένη αιτία διαπόμπευσης του νησιού:

Εξαπολύει στον αέρα, σε καθημερινή βάση, τεράστιες ποσότητες διοξίνης, που ενοχοποιείται βάσιμα για καρκινογενέσεις και πνευμονοπάθειες.Βρομίζει την ατμόσφαιρα με άλλα προϊόντα καύσης, αιθάλη κλπ, επίσης επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.Διοχετεύει στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, που επίσης ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και εγκεφαλοπάθειες.Ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον με τη διάβρωση όλων των επικίνδυνων υλικών που απορρέουν με τη βροχή.Ασχημίζει απίστευτα τον περιβάλλοντα χώρο και με δεδομένο ότι βρίσκεται στην είσοδο του νησιού, καλλιεργεί την πρώτη απωθητική εντύπωση.Επιβαρύνει οικονομικά, με βαριά πρόστιμα, που καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή απ' όλους εμάς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαχείριση όμως των απορριμμάτων είναι μια καθημερινή απειλή για την υγεία μας και τη ζωή των παιδιών μας, εξηγούν σύσσωμα σωματεία και σύλλογοι του νησιού.

Οι κάτοικοι του νησιού απαιτούν να ξεκινήσει η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και δηλώνουν αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, μέχρι καταγγελίες σε αρμόδιους διεθνείς φορείς.

«Οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανεχτεί πολλά χρόνια την αδιαφορία και τη μικροπολιτική πάνω σε ουσιαστικά ζητήματα επιβίωσης του νησιού. Δεν είμαστε διατιθέμενοι να δείξουμε άλλη ανοχή. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δεσμευτεί με ένα σφιχτό χρονοδιαγράμματα για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών», λέει στη Greenagenda.gr η Νίνα Γεωργιάδου, μόνιμος κάτοικος του νησιού.

Σε επικοινωνία της Greenagenda.gr με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητά του αυτό το χρόνιο πρόβλημα του νησιού. «Από την τωρινή δημοτική διοίκηση συντάσσεται η μελέτη τριών επιπέδων που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΥ, την ανακύκλωση χωριστής διαλογής σε πέντε διαφορετικούς κάδους και την κομποστοποίηση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χωροθέτηση της μονάδας είναι κοντά στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ. Το χρονοδιάγραμμα έναρξης κατασκευής του συγκεκριμένου έργου ορίζεται σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα