Στο απροχώρητο η καύση αποβλήτων στην Περαία, στον εισαγγελέα οι κάτοικοι (φωτο+vids)

του Νίκου Αβουκάτου

Για ακόμη μια φορά πνίγηκε στους μαύρους καπνούς η Περαία, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ιδίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η καύση καλωδίων και ελαστικών.

Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης με τη συγκέντρωση επικίνδυνων υλικών σε παράνομη χωματερή δίπλα σε καταυλισμό Ρομά, χθες -για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια- εκδηλώθηκε πυρκαγιά και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο σημείο

έσπευσαν τέσσερα οχήματα με 10 πυροσβέστες που έθεσαν ευτυχώς άμεσα υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

«Το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα που συντελείται σε βάρος μας και του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να το σταματήσει καμιά αρμόδια αρχή. Ζητάμε άμεσα λύση», τονίζουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, που σχεδόν καθημερινά γίνονται θεατές τέτοιων επεισοδίων. Οι ουσίες (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.) που εκλύονται από αυτές τις καύσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Το φαινόμενο είναι πολλές φορές ορατό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται απέναντι στον κόλπο του Θερμαϊκού, όπως φαίνεται και στις σχετικές εικόνες. Οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι της Άνω και Κάτω Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

«Έχουμε συγκεντρώσει περίπου 1.800 υπογραφές κάτοικων και σε λίγες ημέρες θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Εισαγγελέα, στον οποίο θα παραδώσουμε ένα λεπτομερή φάκελο με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και οπτικοακουστικό υλικό από τις καύσεις», λέει στη Greenagenda.gr η Μαρουτσέλα Βασιλειάδου, μέλος της «Κίνησης Πολιτών και Φίλων Δήμου Θερμαϊκού για την Περιβαλλοντική Ρύπανση».

Πριν λίγες ημέρες η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή και τον ενημέρωσε σχετικά με τις καύσεις και τις ενέργειές της. Ο κ. Τσαμασλής τούς διαβεβαίωσε ότι όταν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα θα δώσει εντολή προκειμένου να εξακριβωθεί εάν οι κάτοικοι διαμένουν νόμιμα στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα