Στη Σκύρο η πρώτη πρέσα ανακυκλώσιμων σε λιμάνι της Ελλάδας (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Στο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο τοποθετήθηκε ο πρώτος ηλεκτρικός συμπιεστής ανακυκλώσιμων υλικών σε λιμάνι στη χώρα μας και μάλιστα τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε δοκιμαστική λειτουργία.

Στο τέλος της διαδικασίας θα εξάγεται ένας δεμένος κύβος ανακυκλώσιμων διαστάσεων περίπου 80Χ80 εκατοστά.

Geplaatst door Kyriakos Antonopoulos op Donderdag 27 juni 2019

Η χωρητικότητα των κάδων είναι λίγο μικρότερη από ένα συμβατικό κάδο σκουπιδιών και

όσο συμπιέζεις τόσο μικραίνει ο όγκος τους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου θα εισπράττει χρήματα από την εταιρεία ανακύκλωσης που θα διαχειριστεί το ανακυκλώσιμο υλικό.

«Ανάλογα με τις τιμές που ισχύουν στην αγορά θα έχει οικονομικά οφέλη το Λιμενικό Ταμείο. Για παράδειγμα εμείς αρχικά έχουμε συμφωνήσει το αλουμίνιο 0,48 ευρώ το κιλό και τα πλαστικά μπουκάλια 0,10 ευρώ το κιλό. Δηλαδή με τα χρήματα που θα εισπράττουμε από τους κύβους των ανακυκλώσιμων υλικών θα δίνουμε κάποια δωράκια στους συμμετέχοντες καθώς και για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των πολιτών. Τα δώρα της ανακύκλωσης θα δίνονται στα καταστήματα προκειμένου να τα μαζεύουν χωριστά. Με τα χρήματα θα αγοράσουμε πχ σαπούνια για τα μαγαζιά ή μπλουζάκια με περιβαλλοντικά μήνυμα τα για τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο τα κουτάκια αλουμινίου, τα πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών θα συμπιέζονται μέσα στους ειδικούς κάδους σε μια προσπάθεια να εκτιμηθούν οι ανάγκες για τον παραγόμενο όγκο με απώτερο στόχο να δοθούν οι κατευθύνσεις σε καταστήματα και ιδιώτες», λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Geplaatst door Kyriakos Antonopoulos op Donderdag 27 juni 2019

Τα συμπιεσμένα υλικά θα συγκεντρώνονται και θα αποστέλλονται σε συμβεβλημένο διαχειριστή ανακυκλώσιμων υλικών. «Οι ποσότητες οποίες και αν είναι αυτές οι οποίες θα καταλήξουν αποσταλούν, έστω και μικρές, θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αποσυμφόρηση αλλά και στον ορθότερο τρόπο σκέψης και δράσης μας», σημειώνει ο κ. Αντωνόπουλος.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο "SKYROS PROJECT", ένα σπουδαίο αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο Δημόσιων φορέων, του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόκειται για το πολυβραβευμένο πρόγραμμα που ιδρύθηκε από τη διευθύντρια του εργαστηρίου περιβαλλοντικής επικοινωνίας & εκπαίδευσης, καθηγήτρια περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνα Σκαναβή και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκο Αντωνόπουλο.

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του εγχειρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα