Στελεχώνεται επιτέλους ο ΕΟΑΝ, συστήνεται η Διεύθυνση Επιθεωρήσεων και Ελέγχων

του Νίκου Αβουκάτου

Το πλαίσιο υλοποίησης του νέου νόμου για την ανακύκλωση, με στόχο ένα αξιόπιστο σύστημα, παρουσίασε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στο περιθώριο της ημερίδας για την «Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου νόμου της ανακύκλωσης, λειτουργεί

με μόλις... τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους (και άλλους επτά με σύμβαση)! Ωστόσο, το νέο οργανόγραμμα του ΕΟΑΝ προβλέπει πως θα απασχολεί 54 υπαλλήλους, αφού θα εποπτεύει τόσο τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), όσο και το σύνολο της αγοράς για την τήρηση των προβλέψεων της νέας νομοθεσίας.

Όπως τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος, εντός του 2018 η στελέχωσή του θα γίνει είτε μέσω προκήρυξης διαγωνισμού ΑΣΕΠ είτε με τη διαδικασία της κινητικότητας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ υπογράμμισε ότι το 2018 ουσιαστικά περνάμε στη δεύτερη φάση της υλοποίησης και εφαρμογής του νόμου για την ανακύκλωση. Ο νέος νόμος φέρνει αλλαγές σε ολόκληρο το πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, των δήμων (ΟΤΑ), αλλά και των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο, ένας τρόπος υλοποίησης του νέου νόμου είναι να δημιουργηθεί νέο επιχειρησιακό εξαετές πρόγραμμα. Έτσι, λοιπόν, στο χρονικό διάστημα 2018-2023, τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης θα προβλέπεται να κάνουν τη διαλογή στην πηγή, με την επέκταση του ενός κάδου σε τέσσερα ρεύματα, είτε θα είναι τέσσερις κάδοι είτε πόρτα –πόρτα.

Συστήνεται η Διε/νση Επιθεωρήσεων και Ελέγχων

Το αμέσως προσεχές διάστημα, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα ξεκινήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για όσα προβλέπει ο νέος νόμος. Συγκεκριμένα, θα συσταθεί η Διεύθυνση Επιθεωρήσεων και Ελέγχων. Εξάλλου, στον νόμο προβλέπεται να συγκροτηθούν και Διεύθυνση Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Πληροφορικής, η Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης και η Διεύθυνση Έρευνας, Πρόληψης και Επικοινωνίας.

Ακόμη, προβλέπεται να δημιουργηθούν τα τμήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε οι Δήμοι να έχουν άμεση επαφή με τον ΕΟΑΝ, να ζητούν πληροφορίες αλλά και να ελέγχονται πλέον, ενώ θα ελέγχονται και οι μηχανογραφικές πλατφόρμες μέσα στις οποίες θα καταχωρούνται στοιχεία για την ορθή εξέλιξη της ανακύκλωσης.

Εντός του 2018 θα συσταθεί η Διεύθυνση Επιθεωρητών Ελεγκτών και θα ελέγχει τους παραγωγούς, τα συστήματα αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, εάν πληρώνουν τις εισφορές τους και εάν εφαρμόζουν τη μείωση των υλικών ανακύκλωσης.

Μες στην επόμενη διετία τα Πράσινα Σημεία

Επίσης, θα ελέγχει καταγγελίες σε όλο το φάσμα της κυκλικής οικονομίας και θα δέχεται καταγγελίες στο φάσμα της διαχείρισης ανακύκλωσης.

Για το θέμα της υλοποίησης των Πράσινων Σημείων, ο κ. Πολιτόπουλος εκτίμησε ότι αυτά θα είναι έτοιμα σε ένα ή δύο χρόνια, ενώ η χρηματοδότηση τους θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα