Στα 11 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από το τέλος στην πλαστική σακούλα

του Νίκου Αβουκάτου

Οι σημαντικές αλλαγές που επίκεινται στη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων και το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για το ζήτημα απασχόλησε την ημερίδα με θέμα «Πλαστικά: Επανάσταση ή Απειλή: Διαβούλευση για το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης των πλαστικών» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

«Σε αυτήν τη μεγάλη συζήτηση για τη νέα στρατηγική στα

πλαστικά, η χώρα μας πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για τις τεράστιες αλλαγές», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Η Ευρώπη ενισχύει τη λογική της πλήρους ανακυκλωσιμότητας και της επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών και την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων με πολύ σημαντικούς στόχους που προσεγγίζουν τον τετραπλασιασμό ή και τον πενταπλασιασμό των δεικτών ανακύκλωσης του πλαστικού.

Τι αναφέρει το σχέδιο οδηγίας για τα πλαστικά

Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα συζητηθεί το σχέδιο στα Συμβούλια των Υπουργών της ΕΕ.

Το σχέδιο:

Προτείνει τη μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως οι συσκευασίες τροφίμωνΠροτείνει την απαγόρευση για κάποια άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια κτλπΠροτείνει να εισαχθούν ειδικές απαιτήσεις για την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών, όπως φιάλες ποτών ή αναψυκτικώνΠροτείνει τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού τους

Βασικές αρχές της οδηγίας:

Η αρχή της επικουρικότηταςΗ αρχή της αναλογικότηταςΗ αρχή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μεγάλη σημασία έχει η χωριστή συλλογή φιαλών από αναψυκτικά, νερό και ποτά σε ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 90%, μέχρι το 2025.

Περίπου 11 εκατομμύρια οι εισπράξεις από την πλαστική σακούλα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 της εφαρμογής του μέτρου επιβολής περιβαλλοντικού τέλος για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας εισπράχθηκαν περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. «Στο σύνολό τους τα χρήματα θα επιστραφούν και θα γίνουν οικολογικές τσάντες που θα διατεθούν στους πολίτες διαμέσου των δήμων της χώρας» τόνισε.

Αύξηση των εγγραφών στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών

Από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα εγγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών 25% περισσότεροι παραγωγοί από ό,τι το 2001.

Σε σύνολο 4. 700 εγγεγραμμένων εταιρειών, οι 136 παράγουν ή εμπορεύονται πλαστικές σακούλες. «Αυτό αποτελεί μια απάντηση σε όσους μάς έλεγαν για το πώς θα περιοριστούν τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δήμαρας τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι αρχές της κυκλικής οικονομίας σε όλες τις δραστηριότητες και στον σχεδιασμό του νέου μοντέλου κατανάλωσης.

Την πρόταση οδηγίας σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών παρουσίασε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Ο σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλης Λιόγκας, ανέπτυξε τη στρατηγική της ΕΕ για τις πλαστικές ύλες και τους στόχους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα