Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο κλάδος των πυρηνοκάρπων εν μέσω και της κλιματικής αλλαγής

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται εν μέσω και της κλιματικής αλλαγής ο κλάδος των πυρηνόκαρπων, με τα μηνύματα και τα στατιστικά στοιχεία των επιπτώσεών της να είναι πλέον "σαφή και αδιάσειστα" στην ελληνική παραγωγή, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας ότι "την περσινή χρονιά στην Kεντρική Μακεδονία οι ζημιές στα επιτραπέζια και στα βιομηχανικά ροδάκινα, που αποτελούν την πρώτη ύλη για τη ναυαρχίδα των εξαγωγών της χώρας, την κομπόστα, ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ".

Μιλώντας στο 2ο συνέδριο του

Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη», ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι με την κλιματική αλλαγή να κάνει ολοένα και περισσότερο πιο αισθητή την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο, "σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπισή της". Συμπλήρωσε, δε, ότι "καθίσταται απόλυτα αναγκαία η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, με ουσιαστικές ενέργειες από πλευράς της πολιτείας και όχι με ημίμετρα".

Αναφερόμενος στο μέγεθος του πλήγματος, που δέχεται ο κλάδος των πυρηνόκαρπων από τις ζημιές της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Γιαννακάκης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επισήμανε ότι αυτό είναι τόσο μεγάλο, που επηρεάζει τόσο το εισόδημα των καλλιεργητών, όσο και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, συνεταιριστικών και ιδιωτικών, που εμπορεύονται και μεταποιούν προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα