Προς κατασκευή αυτοκινητοδρόμων σε παρθένα περιοχή του Αμαζονίου

Μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στο Περού απειλείται από ένα πρόσφατο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας. Το σχέδιο επιτρέπει την κατασκευή δρόμων στο Πούρου, μια από τις πιο απομακρυσμένες και παρθένες περιοχές της χώρας, που φιλοξενεί επίσης απομονωμένες κοινότητες ιθαγενών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος κηρύσσει την κατασκευή δρόμων στις παραμεθόριες περιοχές ως «εθνική προτεραιότητα και ενδιαφέρον». Η περιοχή περιλαμβάνει τέσσερις εθνικούς δρυμούς και μπορεί να επηρεάσει πέντε καταφύγια για αυτόχθονες κατοίκους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

«Τα έργα αυτά δεν ωφελούν τους ιθαγενείς. Πρόκειται για μια περιοχή με απομονωμένους ανθρώπους που είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Οι δρόμοι φέρνουν ξένους που εκμεταλλεύονται τη γη και την ξυλεία μας, καθώς και λαθρεμπόρους ναρκωτικών και παράνομους ανθρακωρύχους», δήλωσε ο Λιζάρντο Κάουπερ, επικεφαλής της Aidesep, μιας περιφερειακής οργάνωσης για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων Περουβιανών.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο νόμος αντιβαίνει πολλαπλές διεθνείς δεσμεύσεις του Περού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο. Όπως δήλωσε η διευθύντρια Περιβαλλοντικής Διερεύνησης του Περού, Χούλια Ουρουνάγκα, ο νέος νόμος παραβιάζει μία δικαστική απόφαση που έχει κηρύξει την προστασία των δασών ως εθνικό συμφέρον του Περού.

Οι δρόμοι θα ανοίξουν δρόμους για αποψίλωση των δασών της περιοχής, πρόσθεσε η Ουρουνάγκα, καθώς το 95% του φαινομένου συμβαίνει εντός ακτίνας έξι χιλιομέτρων από έναν δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα