Πρόγραμμα για να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρώτη Zero Waste City στην Ευρώπη

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης στην πρώτη Zero Waste City στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελεί τον φιλόδοξο στόχο προγράμματος δράσεων και επενδύσεων, που θα υλοποιήσει η Coca-Cola 3E μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής

Μακεδονίας εντός της επόμενης τριετίας.

Το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας που συνδυάζεται και με σειρά άλλων δραστηριοτήτων της επιχείρησης, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τιτλοφορούνται «Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα Ιδεών και Δράσεων» παρουσίασε σήμερα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η διοίκηση της Coca-Cola 3E μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικά για το κομμάτι του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, το όραμα της Θεσσαλονίκης-Zero Waste City θα προωθηθεί μέσα από σειρά δράσεων παρέμβασης, εκπαίδευσης και αλλαγής συμπεριφοράς, οι οποίες για τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του σχετικού προγράμματος είναι οι εξής:

Θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο πρόληψης απορριμμάτων για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα περιέχει σχετικές καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη και θα λειτουργεί επί της ουσίας ως ένας οδικός χάρτης για να γίνει η πόλη η πρώτη Zero Waste στην Ελλάδα.θα τοποθετηθούν ορθοστάτες με 4 «ρεύματα» συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό) σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.θα κατασκευαστεί σε ένα μέρος της πόλης ένα διαδραστικό κέντρο κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Σε αυτό το κέντρο θα στεγάζεται ένας 3D Robotic Printer, ο οποίος θα κάνει πράξη την δράση «Print Your City». Η δράση αυτή συνίσταται στην τρισδιάστατη εκτύπωση χρηστικών αντικειμένων (πχ επίπλων) μέσω της μετατροπής πλαστικών απορριμμάτων σε υλικό κατάλληλο για την εκτύπωση αυτή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε στον 3D Robotic Printer ο εκ των δημιουργών του, αρχιτέκτονας κ. Πάνος Σακκάς, ο οποίος εργάστηκε στην Ολλανδία και πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Η χρήση του 3D Robotic Printer θα πραγματοποιηθεί αρχικά για μία γειτονιά της Θεσσαλονίκης, η οποία θα προκύψει έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ 4 γειτονιών, τις οποίες θα προεπιλέξει ο δήμος.

Πρόστιμα για την ανακύκλωση;

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην εκδήλωση της Coca-Cola 3Ε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη με το ποσοστό του 19% της ανακύκλωσης στα σκουπίδια της είναι στην 1η θέση πανελλαδικά (7% ο μέσος όρος της χώρας).

Όμως σημείωσε πως ο στόχος της ΕΕ είναι το 2020 το 50% των απορριμμάτων να κατευθύνεται στην ανακύκλωση και για αυτό είπε με νόημα πως και ο «Άγιος φοβέρα θέλει», δηλώνοντας ότι η δημοτική αρχή σκέφτεται και την επιβολή προστίμων για πλημμελή ανακύκλωση, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως η ανακύκλωση θέλει έναν συνδυασμό εκπαίδευσης, «χαδιού και προστίμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα