Πώς θα στηρίξει η ΕΕ τις επενδύσεις για το κλίμα

Η Ε.Ε. θα στηρίξει χρηματοδοτικά τις περιφέρειες των κρατών-μελών που θα κληθούν να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες στο πλαίσιο της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας θα τεθεί προς συζήτηση στο Εurogroup και το ενδεχόμενο να μην υπολογίζονται στο συνολικό δημόσιο χρέος οι δημόσιες επενδύσεις σε σχέδια που εξυπηρετούν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Η πρωτοβουλία προέρχεται

από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής (12-13 Δεκεμβρίου) για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κυριάρχησε στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μισέλ αφού χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κλιματική ουδετερότητα το 2050 ως ένα μεγάλο άλμα της Ε.Ε., πρόσθεσε ότι η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη. Ωστόσο, όπως είπε, θα χρειαστούν χρηματοδοτικοί πόροι προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη που θα χρειαστεί να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να διαθέσει 100 δισ. ευρώ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ το κάθε κράτος-μέλος θα ξεκινήσει από διαφορετική αφετηρία γιατί θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις δικές του ιδιαιτερότητες. «Θα στηρίξουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις και θα μεταμορφώσουμε αυτές τις περιφέρειες, που σήμερα έχουν εξάρτηση από τον άνθρακα, σε κάτι διαφορετικό, ενώ συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη για το πώς θα προχωρήσει η στήριξη» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Δ. Μακεδονία - Μεγαλόπολη

Όπως είναι γνωστό, στον σχετικό κατάλογο με τις περιοχές που πρέπει να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα απαιτηθούν μέχρι το 2030 ετήσιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ του 2018.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στις αρχές του 2020 ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικών αναγκών. Τουλάχιστον το 25% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., δηλαδή περίπου 250 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, ενώ περαιτέρω στήριξη με τη βοήθεια και μόχλευσης στις αγορές θα παράσχει η ΕΤΕπ. Η πρώτη νομικού περιεχομένου πρόταση της Κομισιόν θα υποβληθεί τον Μάρτιο. Το καλοκαίρι του 2020 θα ακολουθήσει η πρόταση με το γενικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και τον ενδιάμεσο στόχο μείωσης το 2030 από το 40% σήμερα και σε σχέση με το 1990 στο 50%-55%.

Σύμφωνο σταθερότητας

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, που ξεκίνησε με τις προχθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, θα τεθεί και το θέμα των «πράσινων» επενδύσεων. «Θα έχουμε μια συζήτηση για το αν χρειάζεται βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων, στην οποία θα περιληφθεί και το ζήτημα του μη υπολογισμού των δημόσιων επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια στο χρέος» ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι η προχθεσινή προκαταρκτική συμφωνία για την ταξινόμηση (προσδιορισμό) των πράσινων επενδύσεων θα ληφθεί υπόψη στη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντομπρόβσκις, αν και προέβλεψε πως η συζήτηση θα είναι δύσκολη, ωστόσο είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της τήρησης των κανόνων για υγιή δημοσιονομικά και της ανάγκης για χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα απαντάει στις νέες προκλήσεις και κυρίως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Το οικονομικό μας μοντέλο υφίσταται ριζικό μετασχηματισμό, η αλλαγή του κλίματος, η ψηφιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές απαιτούν να προσαρμόσουμε την οικονομική πολιτική μας, ώστε η Ευρώπη να εξακολουθήσει να αποτελεί ανταγωνιστική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, και τούτο με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο, είχε επισημάνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πάντως, χθες τόσο ο Σαρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στάθηκαν ιδιαίτερα στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η Ε.Ε. ώστε να ανταποκριθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στις υφιστάμενες πολιτικές (γεωργία, συνοχή) όσο και στις νέες (ασφάλεια, μετανάστευση, άμυνα).

Για τον λόγο αυτό υπογράμμισαν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να υιοθετήσουν το συντομότερο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027. Ο κ. Μισέλ, που θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει συμφωνία την άνοιξη, συναντήθηκε ήδη με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης βδομάδας, ενώ στις Βρυξέλλες θεωρούν πιθανή τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής για το ΠΔΠ τον Φεβρουάριο, προκειμένου να επιδιωχθεί η προσέγγιση των απόψεων.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη νέων ιδίων πόρων στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» από την έξοδο των Βρετανών (ανέρχεται σε 84 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027). Μάλιστα, φαίνεται ότι προτιμούν ο νέος πόρος να προέρχεται από τη διεύρυνση της υφιστάμενης φορολογίας για τους ρύπους.

Ετήσιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί να πραγματοποιήσει η Ελλάδα μέχρι το 2030 για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα