Ποδηλατόδρομος από ανακυκλωμένο πλαστικό στην Ολλανδία (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

«PlasticRoad»: Ο πρώτος ποδηλατόδρομος στον κόσμο που κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο πλαστικό αποτελεί μια νέα πραγματικότητα εδώ και λίγες ημέρες στην πόλη Τσβόλε, στην Ολλανδία.

Πρόκειται για μια αρθρωτή κατασκευή συνολικού μήκους 30 μέτρων, που είναι ελαφριά, γρήγορη και εύκολη στην εγκατάσταση. Για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν ποσότητες ανακυκλωμένου πλαστικού που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 218.000 πλαστικά ποτήρια και πάνω από 500.000 πλαστικές φιάλες.

Ο

δρόμος διαθέτει αισθητήρες για την παρακολούθηση της καθημερινής απόδοσής του, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της συχνότητας διέλευσης και του αριθμού των ποδηλάτων, αλλά και της αντοχής του. Μπορεί ακόμη να συγχρονιστεί με την υπόλοιπη κυκλοφορία. Με τους αισθητήρες γίνεται η πρώτη «έξυπνη» ποδηλατική διαδρομή στον κόσμο.

Το μονοπάτι εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικό από την άσφαλτο.

Τα προκατασκευασμένα σκέλη του ποδηλατοδρόμου είναι ελαφριά και κούφια, γεγονός που διευκολύνει τη μεταφορά τους, και καθιστούν κατά 70% ταχύτερη την εγκατάστασή τους. Τα καλώδια και οι χρηστικοί σωλήνες είναι εύκολο να χωρέσουν στο κενό κάτω από τον ποδηλατόδρομο, ενώ ο διάδρομος είναι σχεδιασμένος να απορροφά το νερό της βροχής.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα μεταξύ των Ολλανδών μηχανικών KWS, του ομίλου πετρελαιοειδών Total και της κατασκευαστικής αγωγών Wavin. Ένας δεύτερος ανάλογος ποδηλατόδρομος θα εγκατασταθεί στην πόλη Giethoorn, ενώ ενδεχομένως να ακολουθήσει και το Ρότερνταμ.

Υποστηρίζεται ότι πολλά από τα οφέλη των διαδρόμων αυτών μπορούν να εφαρμοστούν και σε πλαστικούς αυτοκινητοδρόμους.

«Ο πρώτος πιλοτικός ποδηλατόδρομος είναι ένα μεγάλο βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον στους δρόμους με ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα. Όταν εφηύραμε το πρότζεκτ, δεν γνωρίζαμε πώς να κατασκευάσουμε ένα πλαστικό δρόμο. Τώρα ξέρουμε», δήλωσαν οι εφευρέτες Αν Κούντσταλ και Σιμόν Γιορίτσμα.

Η άσφαλτος είναι υπεύθυνη για την εκπομπή 1,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αριθμός ισότιμος με το 2% των παγκόσμιων εκπομπών των μεταφορών σε αυτοκινητοδρόμους.

Όταν η ιδέα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2015, ο Γιορίτσμα είχε πει: «Εσείς βλέπετε ένα μπουκάλι. Εμείς βλέπουμε έναν δρόμο».

The PlasticRoad cycle path is open! The first PlasticRoad bike path based on recycled plastics. This is only the beginning! #plasticroad pic.twitter.com/e4iNIXtZ5D

— PlasticRoad (@PlasticRoad_EU) September 11, 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα