Παράδειγμα προς... ανακύκλωση ο δήμος Γλυφάδας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την έναρξη εφαρμογής της πρωτοποριακής υπηρεσίας αποκομιδής κλαδιών από τον δήμο Γλυφάδας. Οι κλήσεις των δημοτών στην υπηρεσία της καθαριότητας έφθασαν τις 150 και η συνολική ποσότητα που συγκεντρώθηκε για τον πρώτο μήνα υπολογίζεται περίπου στους 400 τόνους.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στη Greenagenda.gr η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Άννυ Καυκά, οι δημότες τηλεφωνούν στο 15464 ή υποβάλουν αίτημα στο Fix My City,

μία ημέρα πριν προβούν σε εργασίες στους κήπους των σπιτιών τους. Κατόπιν ο δήμος στέλνει δωρεάν τον κάδο, ούτως ώστε να τοποθετούνται απευθείας εκεί τα κομμένα κλαδιά και να μεταφέρονται προς ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την κα. Καυκά, η προμήθεια κάδων συλλογής υπολειμμάτων πρασίνου και του ειδικού οχήματος για τη μετακίνησή τους έγινε με ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους, περίπου 1 εκατ. ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτόν και στα πεζοδρόμια δεν έχουμε ζημιές και τα μηχανήματα καθαριότητας αξιοποιούνται σε άλλες εργασίες και πάνω από όλα θα λειτουργεί καλύτερα κάθε γειτονιά. Οι νέοι κάδοι συλλογής πρασίνου συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης των υπολειμμάτων πρασίνου με διαλογή στην πηγή. Τα φυτικά υπολείμματα έχουν πλούσιες θρεπτικές ουσίες που μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να γίνουν οργανικό λίπασμα με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος», ανέφερε η ίδια.

Επιπλέον, τα πεζοδρόμια παραμένουν καθαρά ενώ δεν καταλήγουν κλαδιά και φύλλα στις σχάρες των όμβριων υδάτων, πρόσθεσε.

Από τη μείωση του όγκου απορριμμάτων της εναπόθεσης του δήμου στον ΧΥΤΑ της Φυλής υπάρχει και σημαντικό οικονομικό όφελος. Δηλαδή ο δήμος έχει όφελος 50 ευρώ ανά τόνο, καθώς πηγαίνουν προς ανακύκλωση και όχι για ταφή. Ακόμη στα οφέλη συμπεριλαμβάνεται και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο δήμος Γλυφάδας τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σημαντική προσπάθεια διαχωρισμού στην πηγή των υπολειμμάτων πρασίνου που συλλέγει και εναποθέτει στο εργοστάσιο κομματοποίησης της Φυλής.

Αίσθηση, όμως, προκαλούν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την ανακύκλωση που γίνεται στον δήμο. Σε σύγκριση με το 2017, το 2018 μειώθηκαν κατά περίπου 436.000 ευρώ τα χρήματα που πλήρωσε στον ΕΔΣΝΑ η δημοτική αρχή, ενώ ανακυκλώθηκαν 8.000 τόνοι απορριμμάτων.

Επίσης, την περσινή χρονιά σε σύγκριση με το 2017 ο μέσος όρος μείωσης των απορριμμάτων όλων των δήμων της Αττικής ήταν 3,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Ωστόσο, ο δήμος Γλυφάδας μείωσε κατά 12,3% τα απορρίμματα που εναπόθεσε στη Φυλή, σε σχέση με το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα