Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ή αλλάζουμε συνήθειες ή βουλιάζουμε στο πλαστικό

του Στέφανου Τσιάρα*

Στη ρύπανση από το πλαστικό είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018, η οποία φιλοξενείται φέτος στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1974, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα και είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα, ανάλογα με την επικαιρότητα.

Το πλαστικό

αξιολογείται αυτή τη στιγμή ως ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για το περιβάλλον, λόγω του μεγάλου χρόνου αποσύνθεσής του. Τα δημοσιεύματα για αγωνιώδεις θανάτους θαλάσσιων κυρίως ζώων από πλαστικό είναι όλο και πιο συχνά, ενώ το τελευταίο εξώφυλλο του National Geographic είναι ενδεικτικό της ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης πρότεινε πρόσφατα (28/5/2018) την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, ενώ από τις αρχές του έτους ισχύει στην Ελλάδα η επιβολή τέλους πλαστικής σακούλας.

Στην ερώτηση αν αρκούν τα μέτρα που προαναφέρθηκαν και άλλα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς ή είναι too little too late, η απάντηση θα δοθεί στο άμεσο μέλλον. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πλήρως τις τεράστιες επιπτώσεις της ρύπανσης από το πλαστικό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να οργανώνονται βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης από την προσχολική ακόμη ηλικία. Επειδή όσα μέτρα και να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, αν εμείς οι ίδιοι δεν κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε πλαστικά σε θάλασσες και ακτές, όπως σοφά μας προέτρεπε ο διορατικός γλάρος το μακρινό 1987 και δεν το περάσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, το παιχνίδι δυστυχώς είναι χαμένο...

*Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα