Οι προτεραιότητες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα έως το 2030

του Νίκου Αβουκάτου

Σε τρεις τομείς: την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, τη γεωργία και την ποιότητα του αέρα και τις οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τον καθαρό αέρα, επικεντρώθηκε το «Clean Air Forum» που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι. Περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρηματίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις κατέθεσαν τις απόψεις και βέλτιστες πρακτικές τους για την ποιότητα του αέρα, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση στην Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει καταστήσει μια από τις προτεραιότητές της την προώθηση του καθαρού αέρα,

(μετά την κλιματική αλλαγή) και αυτό, επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το δεύτερο θέμα της περιβαλλοντικής ανησυχίας των Ευρωπαίων. Οι κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολυάριθμες: ο τομέας της ενέργειας, η οικιακή θέρμανση, η βαριά βιομηχανία, οι μεταφορές, η γεωργία, η επεξεργασία αποβλήτων. Οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αρκετά σημαντικές, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν όξινη βροχή που προσβάλλει τα δάση, τα ποτάμια, τις λίμνες και άλλες φυσικές περιοχές. Η ασφυξία των ζωικών ειδών καθώς και η ζημιά στα άγρια ​​δάση και τα φυτά έχουν σοβαρές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα.

Τα προβλεπόμενα μέτρα μέχρι το 2030, (σε ​​σχέση με την τρέχουσα κατάσταση) αφορούν τα παρακάτω:

-την αποτροπή 58.000 πρόωρων θανάτων

- την προστασία 123.000 km2 των οικοσυστημάτων από τη ρύπανση με άζωτο

- την προστασία 56.000 km2 προστατευόμενων περιοχών Natura 2000

και την προστασία 19.000 km2 δασικών οικοσυστημάτων από την όξινη βροχή.

Από οικονομικής απόψεως, η κακή ποιότητα του αέρα δημιουργεί σημαντικό κόστος: 15 δισ. ευρώ ετησίως, όσον αφορά τις χαμένες εργάσιμες ημέρες ενώ σε 4 δις. ευρώ ανέρχονται τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης.

Η ΕΕ υποστηρίζει την ανάπτυξη καθαρότερων λύσεων για τις μεταφορές με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, θέτει πρότυπα για τη βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων, και ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμη, η ΕΕ χρηματοδοτεί έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, για παράδειγμα μέσω του προγράμματος LIFE, το οποίο υποστηρίζει έργα για το περιβάλλον, τη διατήρηση της φύσης και το κλίμα.

Για την περίοδο 2014-2020, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν περίπου 70 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ 2,5) στον αέρα έχουν μειώσει το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ, περισσότερο από οκτώ μήνες. Η κακή ποιότητα του αέρα είναι υπεύθυνη για πολλά αναπνευστικά προβλήματα και πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα