Οι 5 αιτίες που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Την «ρίζα του κακού» των ακραίων και έντονων καιρικών φαινομένων, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση, όπως οι πρόσφατες στην ανατολική Αττική, επιχειρεί να «φωτίσει» το European Environmental Bureau (EEB).

Όπως επισημαίνεται στην πιο πρόσφατη σχετική αναφορά του EEB, οι υψηλές θερμοκρασίες φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρώπη και παρόλο που και στο παρελθόν υπήρξαν καύσωνες, εντούτοις τώρα η εμφάνιση

τους γίνεται σε περιοχές και σε χρονικά σημεία, τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ ξανά.

Τα πέντε ζητήματα στα οποία εστιάζει το EEB, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, είναι τα ακόλουθα:

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι στόχοι για την διάδοση των ανανεώσιμων πηγών μπορούν να βοηθήσουν, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να μειωθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η ΕΕ πρόσφατα συμφώνησε να φτάσει στο 32,5% το ποσοστό της ενεργειακής αποδοτικότητας και στο 32% την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το έτος 2030. Όμως οι ειδικοί λένε ότι το ποσοστό της ενεργειακής αποδοτικότητας δεν θα προσεγγίσει το 40%, που ήταν το επιθυμητό ποσοστό για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού. Το πρόβλημα είναι πως οι κοινοτικές αποφάσεις στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας λαμβάνονται πολύ αργά και υπάρχει ανεπαρκής εφαρμογή τους κατά μήκος όλων των χωρών της ΕΕ.

«Καθαρές» συγκοινωνίες και μεταφορές

Οι οδικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 1/5 όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ. Πέρσι η Κομισιόν προώθησε νομοθεσία βάσει της οποίας οι εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά 30% μεταξύ των ετών 2021 και 2030. Όμως εκτιμάται ότι ο παραπάνω στόχος καλύπτει λιγότερο από το ένα τρίτο των αναγκαίων περικοπών εκπομπών αερίων ρύπων από τις μεταφορές μέχρι το 2030.

Απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα

Το 2015 το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ προερχόταν από 284 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κάρβουνο. Πολλές χώρες της ΕΕ ήδη εφαρμόζουν πλάνα για τον περιορισμό της λειτουργίας αυτών των μονάδων, που είναι υπεύθυνες και για 20 χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως. Υπάρχουν όμως και κράτη που δεν έχουν ακόμη σχετική στρατηγική.

Γεωργία

Οι γεωργοί ήδη αισθάνονται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις σοδιές τους. Εκτός από το να «δέχεται» τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η αγροτοδιατροφική παραγωγή προκαλεί και η ίδια ζημιά στο περιβάλλον, καθώς πάνω από το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τον αγροτικό κλάδο. Μάλιστα η Κοινή Αγροτική Πολιτική κατηγορείται ευθέως πως διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη ενός μη φιλικού στο περιβάλλον μοντέλου γεωργίας.

Δάση

Τα δάση που καλύπτουν το 42% της επιφάνειας της ΕΕ αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς η ικανότητα των δέντρων να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα και να σταματούν την διοχέτευση του στην ατμόσφαιρα, είναι μοναδική. Όμως η αλλαγή των χρήσεων γης και η απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων από τον φυτικό πλούτο τους, προκειμένου να καλλιεργούνται ζωοτροφές ή «ενεργειακά» φυτά για παραγωγή βιοκαυσίμων, απειλεί τα δάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα