Ο «Μίνωας» έρχεται και φέρνει καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και δροσιά (χάρτες)

Η κακοκαιρία «Μίνωας» θα πλήξει τη χώρα μας έως και την Τρίτη 19 Ιουνίου. Βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, και πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των επόμενων ημερών.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ιουνίου με τη διάρκεια της ημέρας να αυξάνεται συνεχώς μέχρι την 21η Ιουνίου και αυτό σημαίνει

ότι η χώρα μας λαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο του έτους. Αυτά τα μεγάλα ποσά ενέργειας από το πιο κοντινό μας αστέρι είναι η κύρια αιτία που οι καταιγίδες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Κάθε χρόνο προς το τέλος της άνοιξης και τους καλοκαιρινούς μήνες θα παρατηρείτε ότι οι καταιγίδες εκδηλώνονται συνήθως απογευματινές ώρες, είναι σύντομες και τα βράδια επικρατεί ξαστεριά. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας καθώς οι αέριες μάζες κοντά στο έδαφος θερμαίνονται, γίνονται ελαφρύτερες από το περιβάλλον τους και ανυψώνονται, ταυτόχρονα ψύχονται και αν περιέχουν μεγάλα ποσά υγρασίας τότε έχουμε την δημιουργία καταιγίδων.

Από σήμερα Παρασκευή 15 Ιουνίου, όμως, εκτός από τη θέρμανση του εδάφους αναμένουμε και την έλευση ψυχρών αέριων μαζών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, δηλαδή σε ύψος περίπου 4-10 km, θα δημιουργηθεί δηλαδή μια «ψυχρή λίμνη» πάνω από την Ελλάδα η οποία θα ενισχύσει τη δραστηριότητα των καταιγίδων (με κίτρινο χρώμα στον Χάρτη 1) όχι μόνο πάνω από τα ηπειρωτικά αλλά και στα θαλάσσια / παραθαλάσσια τμήματα.

Χάρτης 1

Από το μεσημέρι της Παρασκευής περιμένουμε καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, κυρίως στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί του Σαββάτου 16/06 οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου περιμένουμε σε όλη τη χώρα άστατο καιρό με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες (Χάρτης 2).

Χάρτης 2

Οι χαλαζοπτώσεις φαίνεται να είναι περιορισμένες, μικρής έντασης και διάρκειας, εκτός από τη Θράκη όπου δεν αποκλείεται μεγάλο χαλάζι το απόγευμα. Παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα, περίπου 5-6 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, και θα κυμανθεί λίγο κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές (Χάρτης 3). Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές και νότιες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ.

Χάρτης 3

Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν την Κυριακή σχεδόν σε όλη τη χώρα, και κατά τόπους περιμένουμε μεγάλα ποσά βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα. Τη Δευτέρα σταδιακά οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά αλλά θα συνεχίσουν να έχουν έντονο χαρακτήρα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μπορείτε να αναφέρετε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρείτε μέσω της υπηρεσίας METEONOW του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr).

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικό iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8

Keywords
Τυχαία Θέματα