Ο καινοτόμος αποσμητής NOD®- 1E κερδίζει σε όλα τα σημεία σύγκρισης

Οι οσμές αποτελούν ίσως τον κυριότερο πολλαπλασιαστικό παράγοντα ψυχολογικής πίεσης, καταπάτησης της προσωπικής και κοινωνικής υπερηφάνειας και τελικά αποθάρρυνσης επενδύσεων.

Κι αυτό διότι στη χώρα μας δεν έχει προσδιορισθεί νομοθετικά ο βαθμός όχλησης οσμής με την ορθή πρακτική προσδιορισμού των ορίων συγκέντρωσης (OUE/m3) και έντασης οσμής (OI - odour intensity), όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόζονται παγκοσμίως για τον έλεγχο των οσμών, η σύγκριση των οποίων θα μας οδηγήσει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το NOD®- 1E της iChemAid αποτελεί

μια καινοτόμα και απολύτως ασφαλή λύση στην εξουδετέρωση των οσμών.

Αποτελεί βασική προϋπόθεση να μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της εξουδετέρωσης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αναφορά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ην. Βασιλείου (DEFRA - Department for Environment Food and Rural Affairs) στην ενότητα «Methods for Odour Control at Source - Odour Neutralising and Counteracting Agents».

Α. Επικαλυπτικές ουσίες- Odour masking agents

Πρόκειται για την πιο απλή σε εφαρμογή και δυστυχώς συνήθη επιλογή που συναντάμε κυρίως σε οχληρά οσμογόνες εγκαταστάσεις μικρής εστιακής πηγής. Με στόχο την «εξαπάτηση» της ανθρώπινης μύτης, επιλέγονται ισχυρά αρώματα, τα οποία επικαλύπτουν τις οσμές προσωρινά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το υψηλό κόστος προμήθειας έχει ως αποτέλεσμα η μέθοδος να εγκαταλείπεται γρήγορα ή να γίνεται χρήση επιλεκτικά με σκοπό τον μετριασμό των καταγγελιών. Να επισημάνουμε επίσης ότι η παρουσία ενός ισχυρού αρώματος μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητική και δυσάρεστη.

Β. Επιφανειοδραστικές ουσίες - surfactant agents

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από τον ορισμό, πρόκειται για ένα μίγμα παραγόντων, οι οποίοι δρουν παγιδεύοντας το μόριο οσμής στον αέρα και το ελκύουν προς το έδαφος

Συχνά στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται προστίθενται πρόσθετα αρώματα επειδή οι οσμές δεν έχουν εξουδετερωθεί και μπορούν με ευκολία να απελευθερωθούν ξανά στην ατμόσφαιρα.

Γ. Αιθέρια έλαια - essential oils

Τα αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από αλδεΰδες, εστέρες, κετόνες αλλά και πλήθος άλλων πτητικών οργανικών ενώσεων αλληλεπιδρούν με φυσικό τρόπο με τα μόρια της οσμής αναπτύσσοντας μεταξύ τους έναν ασθενή μοριακό δεσμό χωρίς όμως χημική αλληλεπίδραση.

Επομένως, οι οσμές μπορούν και σ’ αυτή την περίπτωση να απελευθερωθούν ξανά στην ατμόσφαιρα, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφενός δεν μεταβάλλουν γρήγορα τη φύση των οσμογόνων μορίων με συνέπεια η δράση τους να είναι αργή ενώ μπορούν να προκαλέσουν και αλλεργίες σε ευαίσθητους αποδέκτες.

Δ. Οξειδωτικές ουσίες - oxidizing agents

Οι οξειδωτικές ουσίες επιλέγονται ως ο αποτελεσματικότερος και οικονομικότερος τρόπος απόσμησης, καθώς αλληλοεπιδρούν χημικά με τα μόρια της οσμής, αλλάζοντας πλήρως και γρήγορα τη δομή τους.

Εντούτοις, οι οξειδωτικοί παράγοντες έχουν αυστηρούς περιορισμούς και μειονεκτήματα, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός πλυντηρίδων (scrubbers) σε ανοικτές οσμογόνες πηγές, ενώ προκαλούν κοστοβόρες φθορές στον μηχανολογικό εξοπλισμό των συστημάτων απόσμησης, λόγω της μεγάλης οξειδωτικής τους δράσης.

NOD®- 1E

Το NOD®- 1E αποτελεί ένα νέο καινοτόμο προϊόν το οποίο έλκει, παγιδεύει και εξουδετερώνει πλήρως τις οσμογόνες ουσίες, αλληλεπιδρώντας χημικά και αλλάζοντας τη μοριακή δομή τους άμεσα.

Είναι μη τοξικό και ενδείκνυται για εφαρμογή σε ανοιχτό πεδίο και κλειστές εγκαταστάσεις, χωρίς ενδείξεις κινδύνου στην χρήση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επιλύοντας οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από τις οσμές σ’ έναν μεγάλο αριθμό εφαρμογών.

Έχει πιστοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία από το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» τόσο η ικανότητα απορρόφησης και εξουδετέρωσης οσμογόνων ουσιών, όσο και η έλλειψη τοξικότητάς του.

Η iChemAid χρησιμοποιεί συστήματα ψεκασμού νερού, μέθοδοι οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε οσμογόνου πηγής, ενώ το γεγονός ότι προσφέρεται σε συμπυκνωμένη μορφή, το καθιστά την πλέον cost-efficient λύση.

Ελένη Ντουματσά
MSc Chemist

Keywords
Τυχαία Θέματα